De heks van Limbricht van Susan Smit

de heks van limbricht cover

Nabij Sittard en Geleen ligt het dorpje Limbricht. Vooral bekend om Kasteel Limbricht. Eind zeventiende eeuw woonde Entgen Luijten in Limbricht. Een zelfstandige en krachtige vrouw.

Entgen Luijten is altijd gefascineerd geweest door de maan en de kracht van de natuur. Dankzij wijze lessen van haar grootmoeder weet ze veel af van kruiden en hun geneeskrachtige werking. Maar Entgen is ook heel zelfstandig, ze komt voor zichzelf op en heeft een scherpe tong. Het duurt niet lang meer voor ze wordt beschuldigd van hekserij. De kasteelheer zit bovenop het proces.

Sterke Entgen

Entgen is sterk en slim. Ze koos in het verleden ook altijd de moeilijkste weg en durfde haar eigen mening te ventileren. Haar moeder was erg gelovig en bang om echt te leven. Entgen niet. Zij krijgt door dat de kerk op deze manier af wil rekenen met sterke vrouwen. Door ze gevangen te nemen, te beschuldigen en onlogische onderzoeken te doen waarbij de vage uitslag uitmaakt of iemand heks is of niet. Entgen wil dat deze onzin stopt.

De kerk werkt met het boek Malleus Maleficarum, beter bekend als ‘De heksenhamer’. Ze sluiten Entgen op in de kerker, af en toe wordt ze naar boven gehaald voor een ondervraging en later ook foltering. Ze wordt vernederd en als schuldige behandeld, ook al is dat nog niet bewezen.

Heden en verleden

Elk hoofdstuk begint bij Entgen in het heden, opgesloten in de kerker. Ze omschrijft haar situatie, de kou, de honger en later ook de pijn. Ze vertelt ook over de goede zorgen van de arts en over haar raadsman die haar moed inpraat en achter haar staat, maar ook zichtbaar nerveus is.

Dan gaan we terug het verleden in. Over de jeugd van Entgen, hoe ze opgroeide, trouwde en moeder werd en wordt er geschreven over de opstand in Limbricht. Je komt erachter hoe het komt dat Entgen uiteindelijk wordt opgepakt en welke dorpsbewoners hier verantwoordelijk voor zijn.

Spannend en poëtisch

De schrijfstijl van Susan Smit is -zoals altijd- poëtisch. Zij houdt van symboliek en mooie zinnen en dat komt altijd terug in haar boeken. Dat is mooi, maar soms ook wat langdradig en soms schept het wat afstand. Ook deelt Susan Smit in dit boek veel informatie over de heksenvervolgingen in de zeventiende eeuw en hoe gruwelijk en vrouwonvriendelijk deze periode was.

Het verhaal is ook spannend en meeslepend. Als lezer wil je weten hoe het afloopt met Entgen. Wat gaat er gebeuren tijdens het proces en houdt ze de folteringen vol? En ook de verhaallijn uit het verleden hield mij bezig. Wat bezielde de mensen om zich later zo tegen Entgen te keren?

Waargebeurd verhaal

Dit verhaal over Entgen Luijten is waargebeurd. Susan Smit baseerde dit verhaal op de officiële stukken uit 1674. Deze zijn altijd bewaard gebleven, maar vrijwel niemand kende dit verhaal. Bijzonder aan deze geschiedenis is dat het proces anders verloopt dan men had verwacht. Susan Smit dook in het leven van Entgen Luijten en schreef er deze roman over.

‘De heks van Limbricht’ is ingetogen en poëtisch geschreven en nodigt uit tot verdere verdieping in deze periode.

Met interesse las ik de recensie van Lalagè over dit boek, je kan deze hier vinden -> klik


Reageer op: De heks van Limbricht van Susan Smit

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten