De kaasfabriek van Simone van der Vlugt

de kaasfabriek cover

Al vijfentwintig jaar schrijft Simone van der Vlugt boeken. ‘De kaasfabriek’ is haar jubileumboek en zoals je ziet hielp de auteur letterlijk een handje mee met de kaft. Simone van der Vlugt poseerde dit keer namelijk zelf. Ik vind het resultaat prachtig!

Voor ‘De kaasfabriek’ gaan we naar het jaar 1892. Lydia woont in Amsterdam en gedeeltelijk in Purmerend. Haar ouders zijn overleden. Lydia is haar tijd ver vooruit, als ze papieren vindt in haar vaders bureau over een kaasfabriek gedreven door stoomkracht is ze vastbesloten daar iets mee te gaan doen.

Twee moderne vrouwen

Als vrouw mag Lydia zelf geen fabriek opzetten, dus bundelt ze haar krachten met een moderne boer uit de omgeving: Huib Minnes. Al snel krijgen ze gevoelens voor elkaar, maar ze komen allebei uit een andere klasse en dat werkt hun relatie tegen. Hoewel de kaasfabriek uiteindelijk succesvol blijkt te zijn, verloopt Lydia’s privéleven allesbehalve prettig. Het lijkt alsof ze niet gelukkig mag zijn, steeds ligt het noodlot op de loer.

Dan maakt het boek een sprong naar het jaar 1914. Nora, de dochter van Lydia is een ietwat opstandige jonge vrouw. Ze wil trouwen met Ralph en verhuizen naar Antwerpen. Lydia ziet dit niet zitten, maar door een conflict met haar moeder wil Nora niets liever dan weg. Ze zet het huwelijk door en begint een nieuw leven in Vlaanderen. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit…

De Eerste Wereldoorlog

De oorlog zit op Nora’s hielen. Noodgedwongen moeten ze vluchten uit Antwerpen. Niet alleen de oorlog maakt Nora onrustig, het gedrag van haar man Ralph ook. Hij is niet helemaal zichzelf en hij lijkt iets te verbergen. Ook mist ze haar moeder, al geeft ze dat niet echt toe. Door de oorlog en door de schrijnende situatie wordt Nora gedwongen andere keuzes te maken in haar leven. Ineens is ze chauffeur van een ambulance en vervoert en verzorgt ze gewonde soldaten. “Ik begrijp dat je soms tot bepaalde keuzes gedreven wordt” zegt Nora dan ook treffend in het boek.

Persoonlijk ben ik een beetje huiverig voor historische romans waarin de Eerste Wereldoorlog een rol speelt, maar ik vertrouwde op de fijne schrijfstijl van Simone van der Vlugt. En ja, haar schrijfstijl is wederom prettig lezen! Het was erg interessant om te zien hoe vrouwen steeds meer mochten naarmate de jaren vorderden. Maar ‘De kaasfabriek’ is ook een schrijnend verhaal, vol eenzaamheid en onbeantwoorde liefdes.

Verstand en gevoel

De Edammer kaas speelt een grote rol in dit boek. De kleine ronde kaasjes worden ook gemaakt in de kaasfabriek van Lydia en Huib. Zoals altijd heeft Simone van der Vlugt weer veel research gedaan, dat komt duidelijk naar voren in haar beeldende beschrijvingen. Als lezer las ik geboeid het proces van het maken en bij de omschrijving van de smaak kreeg ik er zelf zin in. De kaas was in de oorlog erg gewild, de fabriek deed dus goede zaken, maar veel mannen moesten ook verplicht in dienst, dus was er op een gegeven moment weinig mankracht.

In die tijd was het ook niet gepast als een vrouw de leiding nam, maar Lydia kwam op voor haar rechten en als het niet linksom ging, dan deed ze het rechtsom. Alleen relaties waren in die tijd nog behoorlijk gecompliceerd. Je ging in die tijd geen relatie aan met iemand uit een andere klasse. Mensen moesten dan ook kiezen voor verstand in plaats van gevoel en later blijkt maar weer dat als het om liefde gaat je eigenlijk altijd gewoon je hart moet volgen.


2 reacties

 • 16 november, 2020 om 13:34
  RUDOLF BAKKER zegt:

  Ik heb DE KAASFABRIEK aan een stuk uitgelezen, zo mooi vond ik het.
  Ook omdat het verhaal zich afspeelde rond mijn woonplaats PURMEREND waardoor ik me een goede voorstelling kon maken van bepaalde situaties in het eerste deel.
  Het tweede deel is ook prachtig geschreven tot in de details over de eerste wereldoorlog. Heel knap !!!!
  Hopelijk komt er nog een vervolg. Ik vond het jammer dat het boek uit was omdat ik dan toch nieuwsgierig ben hoe het verder met NORA gaat in haar verdere leven.

  Simone van der Vlugt is mijn favoriete schrijfster geworden nadat ik DE LEGE STAD
  had gelezen. Ze heeft zo’n voor mij prettige schrijfstijl, dat ik alles van haar wil lezen en daar ben ik dan nu mee bezig .
  Ik heb al 13 boeken, waaronder historische romans en thrillers , van haar gelezen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  RUDOLF BAKKER Beantwoorden

Reageer op: De kaasfabriek van Simone van der Vlugt

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten