26 september 2020

De kaasfabriek van Simone van der Vlugt

Al vijfentwintig jaar schrijft Simone van der Vlugt boeken. ‘De kaasfabriek’ is haar jubileumboek en zoals je ziet hielp de auteur letterlijk een handje mee met de kaft. Simone van der Vlugt poseerde dit keer namelijk zelf. Ik vind het resultaat prachtig!

Voor ‘De kaasfabriek’ gaan we naar het jaar 1892. Lydia woont in Amsterdam en gedeeltelijk in Purmerend. Haar ouders zijn overleden. Lydia is haar tijd ver vooruit, als ze papieren vindt in haar vaders bureau over een kaasfabriek gedreven door stoomkracht is ze vastbesloten daar iets mee te gaan doen.

Twee moderne vrouwen

Als vrouw mag Lydia zelf geen fabriek opzetten, dus bundelt ze haar krachten met een moderne boer uit de omgeving: Huib Minnes. Al snel krijgen ze gevoelens voor elkaar, maar ze komen allebei uit een andere klasse en dat werkt hun relatie tegen. Hoewel de kaasfabriek uiteindelijk succesvol blijkt te zijn, verloopt Lydia’s privéleven allesbehalve prettig. Het lijkt alsof ze niet gelukkig mag zijn, steeds ligt het noodlot op de loer.

Dan maakt het boek een sprong naar het jaar 1914. Nora, de dochter van Lydia is een ietwat opstandige jonge vrouw. Ze wil trouwen met Ralph en verhuizen naar Antwerpen. Lydia ziet dit niet zitten, maar door een conflict met haar moeder wil Nora niets liever dan weg. Ze zet het huwelijk door en begint een nieuw leven in Vlaanderen. Maar dan breekt de Eerste Wereldoorlog uit…

De Eerste Wereldoorlog

De oorlog zit op Nora’s hielen. Noodgedwongen moeten ze vluchten uit Antwerpen. Niet alleen de oorlog maakt Nora onrustig, het gedrag van haar man Ralph ook. Hij is niet helemaal zichzelf en hij lijkt iets te verbergen. Ook mist ze haar moeder, al geeft ze dat niet echt toe. Door de oorlog en door de schrijnende situatie wordt Nora gedwongen andere keuzes te maken in haar leven. Ineens is ze chauffeur van een ambulance en vervoert en verzorgt ze gewonde soldaten. “Ik begrijp dat je soms tot bepaalde keuzes gedreven wordt” zegt Nora dan ook treffend in het boek.

Persoonlijk ben ik een beetje huiverig voor historische romans waarin de Eerste Wereldoorlog een rol speelt, maar ik vertrouwde op de fijne schrijfstijl van Simone van der Vlugt. En ja, haar schrijfstijl is wederom prettig lezen! Het was erg interessant om te zien hoe vrouwen steeds meer mochten naarmate de jaren vorderden. Maar ‘De kaasfabriek’ is ook een schrijnend verhaal, vol eenzaamheid en onbeantwoorde liefdes.

Verstand en gevoel

De Edammer kaas speelt een grote rol in dit boek. De kleine ronde kaasjes worden ook gemaakt in de kaasfabriek van Lydia en Huib. Zoals altijd heeft Simone van der Vlugt weer veel research gedaan, dat komt duidelijk naar voren in haar beeldende beschrijvingen. Als lezer las ik geboeid het proces van het maken en bij de omschrijving van de smaak kreeg ik er zelf zin in. De kaas was in de oorlog erg gewild, de fabriek deed dus goede zaken, maar veel mannen moesten ook verplicht in dienst, dus was er op een gegeven moment weinig mankracht.

In die tijd was het ook niet gepast als een vrouw de leiding nam, maar Lydia kwam op voor haar rechten en als het niet linksom ging, dan deed ze het rechtsom. Alleen relaties waren in die tijd nog behoorlijk gecompliceerd. Je ging in die tijd geen relatie aan met iemand uit een andere klasse. Mensen moesten dan ook kiezen voor verstand in plaats van gevoel en later blijkt maar weer dat als het om liefde gaat je eigenlijk altijd gewoon je hart moet volgen.

3 reacties

  • 16 november, 2020 om 13:34
    RUDOLF BAKKER

    Ik heb DE KAASFABRIEK aan een stuk uitgelezen, zo mooi vond ik het.
    Ook omdat het verhaal zich afspeelde rond mijn woonplaats PURMEREND waardoor ik me een goede voorstelling kon maken van bepaalde situaties in het eerste deel.
    Het tweede deel is ook prachtig geschreven tot in de details over de eerste wereldoorlog. Heel knap !!!!
    Hopelijk komt er nog een vervolg. Ik vond het jammer dat het boek uit was omdat ik dan toch nieuwsgierig ben hoe het verder met NORA gaat in haar verdere leven.

    Simone van der Vlugt is mijn favoriete schrijfster geworden nadat ik DE LEGE STAD
    had gelezen. Ze heeft zo’n voor mij prettige schrijfstijl, dat ik alles van haar wil lezen en daar ben ik dan nu mee bezig .
    Ik heb al 13 boeken, waaronder historische romans en thrillers , van haar gelezen.



  • 29 januari, 2023 om 20:22
    Annie van ‘t Zand

    Ook ik heb het boek met veel interesse gelezen, maar m.i. Is het niet af. Het eindigt abrupt. Niet duidelijk wordt de afloop van de oorlog en hoe het verder gaat met Nora, haar familie en de kaasfabriek.



Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: