12 augustus 2021

De kleine theetuin in de duinen van Anne West

Momenteel zijn feelgood-series erg populair en Anne West is er ook weer een begonnen en deze trilogie draait om een bakkerij en theetuin op Texel.

Nichtjes Rosa en Fleur runnen samen drie succesvolle patisserieën in Amsterdam, maar hun relatie met elkaar is allesbehalve goed. Fleur besluit de patisserieën te verkopen en terug naar haar geboorteplek Texel te gaan. De bakkerij van haar opa staat op omvallen, hij heeft dringend hulp nodig, maar eenmaal terug op het eiland blijkt Fleur niet de enigste te zijn die terug is…

Negatieve sfeer

Al snel krijg je door wat er speelt tussen de nichtjes. Fleur was met Cas, maar Cas en Rosa werden verliefd op elkaar en nu is Cas met Rosa. Dit geeft heel veel frictie onderling. Hierdoor hangt er zeker 2/3 van het boek een negatieve vibe in het verhaal. Vrijwel alle personages zijn nors, bot, geprikkeld, snel geïrriteerd, hautain, minachtend, opnaaiend, zielig en boos. Daar hebben ze zo hun redenen voor, maar het werd een herhaaldelijk patroon en op een gegeven moment wist ik het wel. Alleen vriendin Kyra vond ik het meest sympathiek.

Jammer is ook dat er in de eerste helft heel veel aandacht naar de vete tussen de nichtjes gaat en niet naar het daadwerkelijk opknappen van de bakkerij en theetuin. Dit komt pas later echt op gang. In de laatste hoofdstukken draait de sfeer gelukkig wel om en wordt het verhaal interessanter en zijn de personages wat milder en positiever gestemd.

Op het eiland Texel

Erg leuk zijn de beschrijvingen van het eiland Texel, je krijgt er een goed beeld van. Ik was nieuwsgierig naar wat er gebeurd was met de bakkerij van opa Leen en waarom Rosa’s moeder Elze zo’n hekel heeft aan het eiland en aan haar schoonvader. Opa Leen is nors, maar kan soms ook heel droog uit de hoek komen. Zo vond ik het stukje over de mosselbank erg leuk om te lezen.

Anne West heeft een vlotte en verzorgde schrijfstijl, maar legde -naar mijn mening- iets te veel de nadruk op de negatieve emoties van de personages. Ondanks dat ben ik toch benieuwd naar de verwikkelingen in het tweede deel rondom de bakkerij en theetuin.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: