27 juni 2016

De kleine Twitter voor dummies van Marloes Morshuis

Ik had tot dit boek nog nooit een “…voor dummies” boek gelezen. Deze kwam ik per toeval tegen in de Bliyoo app en ik dacht: eens kijken of dit boekje mij na -bijna 7 jaar Twitter- nog wat nieuws kan leren.

Het boek is opgedeeld in hapklare hoofdstukjes over Twitter. Ben je dus helemaal onbekend met Twitter? Dan is dit boek een handige gebruiksaanwijzing, omdat het stap voor stap nieuwe Tweeps door Twitter leidt. Ben je al jarenlang fervent gebruiker? Ook dan is dit boekje nuttig! Je  komt her en der vast wel bruikbare tips tegen tijdens het lezen.

De schrijfster schrijft in begrijpelijke taal over Twitter. Hoe je jezelf registreert, hoe je netwerken kunt opzetten, maar ook hoe je Twitter kunt inschakelen als zakelijk account voor je bedrijf. De hoofdstukken over etiquette, wat je wel en vooral niet moet doen zijn handig. De kernboodschap is eigenlijk: wat jij vervelend vindt van iemand anders, plemp dat zelf ook niet op Twitter. Hou er rekening mee dat tweets jaren later nog op kunnen duiken. En hou een langdurig 1 op 1 gesprek gewoon privé.

Ze gaat in op het zogenaamde slotje en de nadelen daarvan. Over trending topics en discussie-avonden op Twitter. Sommige adviezen liggen zo voor de hand, maar sta je niet altijd bij stil… Zorg bijvoorbeeld voor een niet te lange nickname, oftewel: niet eentje die heel veel tekens in beslag neemt. Dat is bijvoorbeeld heel onhandig in een Twitter-discussie, waarin je ook nog eens hashtags kwijt moet en iemand anders op jou wilt reageren. Een te lange nickname slokt dan al veel tekens op van de maximale 140.

Het meeste wist ik al. Ik weet hoe Twitter werkt op de smartphone en op de laptop. Ik gebruik Twitter niet op de zakelijke manier en verder doe ik zo goed mogelijk wat de auteur al zei: mijn gezonde verstand gebruiken. Dat wil niet zeggen dat ik nooit stom heb gedaan op Twitter, want dat heb ik wel. Tuurlijk heb ik wel eens (vaak genoeg) een stomme tweet geplaatst en ja, ik heb ook wel eens een langdurig 1 op 1 gesprek gevoerd in de open timeline. Foei Luna!

‘Twitter voor dummies’ is een leuk en informatief boekje vooral voor diegene die de wereld van Twitter nog niet (goed) kent. Maar ook prima te lezen als je al jarenlang fan bent hoor! Zo kwam ik door dit boekje erachter hoe je via de open timeline ook een DM kunt versturen door gewoon de juiste tekens in te voeren. En de nuttigheid en overzichtelijkheid van lijsten maken, daar had ik me eigenlijk nooit echt in verdiept, maar door dit boek zie ik er nu wel het nut van in.