De koekjesclub van Ann Pearlman

de koekjesclub coverIk wou iets luchtigs en iets makkelijks voor het slapengaan en koos de roman ‘De koekjesclub’ uit als “bedboek”. Het begon allemaal nog vrij boeiend, maar het werd vervolgens een langdradig en rommelig verhaal.

Marnie organiseert elk jaar in december de bijeenkomst van de koekjesclub. Twaalf vrouwen bakken voor elkaar koekjes en delen die onder elkaar uit, onder het genot van drankjes, hapjes en levensverhalen. Marnie is de opper cookie bitch, zoals ze zichzelf noemt. Een nieuw lid is een koekjesmaagd.

De reviews op Goodreads spraken me geen moed in. Volgens mijn internationale collega-bloggers was het een verwarrend en rommelige roman. Ik ben het volledig met hun eens! Ik heb zelden meegemaakt dat een roman zo rommelig en verwarrend in elkaar kan zitten, om over de monotone schrijfstijl nog maar even te zwijgen.

Marnie is de hoofdpersoon en heeft nogal wat meegemaakt. Haar twee dochters zijn in verwachting. De jongste dochter is onverwachts zwanger geraakt van een crimineel, van wie ze zielsveel houdt. Haar oudste dochter heeft keer op keer problemen met haar zwangerschap en hoopt nu eindelijk dat het wel een keer goed gaat. Ze wacht op een belangrijk telefoontje van het ziekenhuis. Eindelijk zal ze dan horen of deze zwangerschap wel tot een goed einde zal komen. Ze belooft haar moeder te bellen als ze het nieuws hoort, dus Marnie (en de lezer) wacht dan ook het gehele boek op dit telefoontje. Het enige punt wat ervoor zorgde dat ik toch door bleef lezen.

Het verhaal is verder opgedeeld in (lange) hoofdstukken. Elk hoofdstuk begint met een koekjesrecept en eindigt met aanvullende informatie over een bepaald ingrediënt. Die aanvullende informatie over bijvoorbeeld suiker, kaneel en gember vond ik nog het meest interessant om te lezen eerlijk gezegd. De recepten zien er ook gemakkelijk uit, dus je kan zo aan de slag als je zou willen.

Ik noemde deze roman al eerder een “keuvelroman”. Marnie keuvelt over haar vriendinnen, hun levens, haar leven, over koekjes, over de avond zelf, over herinneringen. Marnie vertelt ook de verhalen van haar vriendinnen, maar omdat het er zoveel zijn weet je halverwege het boek niet meer welk verhaal bij wie hoort en hoe de verwikkeling in de vriendschap ook weer precies zat. Het is op zich een geschikt en leesbaar boek om voor het slapengaan te lezen, je ligt er niet wakker van en het houdt je ook niet wakker. Fijn als je weinig aan je hoofd wilt hebben.

 

 

 


4 reacties

 • 4 april, 2016 om 19:31
  Vivian zegt:

  Jammer dat je ‘m niet zo super vond, hij klinkt wel leuk!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Vivian Beantwoorden

  • 4 april, 2016 om 21:10
   Leesdame zegt:

   Hij klinkt inderdaad leuk als je de omslagtekst leest en de cover (deze, maar ook van een andere editie) is erg aanlokkelijk. Dat was ook de reden dat ik dit boek uitzocht om mee naar bed te nemen voor het slapengaan. Maar soms kan het toch anders uitpakken 🙂

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 5 april, 2016 om 11:18
  zwartraafje zegt:

  Ik las dit boek zo’n tien jaar geleden als ik me niet vergis. Alleszins al een tijdje terug. Van het verhaal zelf herinner ik me niet zoveel meer maar wel het gevoel dat het boek bij me opriep. Dat komt jammer genoeg overeen met wat jij zei. De flaptekst deed me een leuk verhaal verwachten en jammer genoeg kon het boek dit niet waarmaken. Vrij chaotisch én langdradig. Dat verklaart waarschijnlijk waarom het verhaal me niet echt is bijgebleven.

  Ikhartje(0) deze reactie

  zwartraafje Beantwoorden

  • 6 april, 2016 om 01:37
   Leesdame zegt:

   Het boek is heel chaotisch. Hoofdpersoon Marnie ratelt en ratelt en op een gegeven moment weet je niet meer of ze het over haarzelf heeft, over één van de (enorme hoeveelheid) vriendinnen, of dat het een losse herinnering is. Hoe verder ik kwam, hoe lastiger het werd om de eindjes aan elkaar te knopen van het verhaal. Zo jammer, want de omslagtekst is heel aantrekkelijk. Er schijnt ook een (televisiefilm) te zijn van dit boek, maar daar kan ik weinig van terug vinden, ook geen trailer op Youtube. Op zich ben ik benieuwd of in de de verfilming het verhaal ook zo rommelig is.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: De koekjesclub van Ann Pearlman

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten