8 december 2016

De man die alles achterliet van Tanya Commandeur

‘De man die alles achterliet’ is een historische roman die zich afspeelt begin 20e eeuw. De opkomst van Jamin, de tram en zelfs het zinken van de Titanic komt nog eventjes voorbij.

David Buijser woont met zijn familie in Rotterdam. Hij moet al vroeg gaan werken en de kost gaan verdienen, omdat zijn vader vertrokken is naar Amerika toen David elf was. David gaat werken als barbier. Op een dag komt er een kapitein bij hem langs en hij heeft de vader van David gesproken. David besluit zijn vader te volgen en met een ticket vaart hij de oceaan over.

Vader Johannes is in New York opnieuw begonnen, hij leeft daar met Anna en hij werkt in de haven en als cabaretier. Dat laatste is een wanhopige poging om door te breken, maar dat lukt amper. David probeert zijn vader te leren kennen, dit gaat echter behoorlijk stroef in het begin en David voelt dan vooral boosheid en onbegrip. Gelukkig heeft hij een visitekaartje van de kapitein gekregen met zijn woonadres in New York. Daar ontmoet hij Lena en zij gaat een belangrijke rol spelen in David’s leven. Langzaamaan bouwt David dan ook zijn leven op in New York, al houdt hij briefcontact met zijn familie in Nederland.

‘De man die alles achterliet’ is een meeslepende roman en belicht een groot deel van de geschiedenis uit de 20e eeuw. Ook is het verhaal niet geheel fictief! Tanya Commandeur putte uit het verleden van haar betovergrootvader. Hier zijn ook foto’s en ander beeldmateriaal van toegevoegd. Dit maakt het verhaal meer levend, maar ook de vele details zorgen hiervoor! Op de achtergrond rommelt de eerste wereldoorlog, heeft men het over het zinken van de Titanic en de beurskrach komt ook voorbij.

Ook in Nederland kampt David’s familie met tegenslag. Moeder kan haar zelfstandige snoepwinkel moeilijk staande houden met de opkomst van de Jamin winkels. En wie werkt als koetsier leeft ook in onzekerheid met de komst van de tram. Eigenlijk niet zo gek veel anders dan hoe we nu leven en denken. De techniek en veranderingen halen ons immers nog steeds in.

Ik heb genoten van dit boek! De vaartocht naar het machtige en mooie New York, waar het Vrijheidsbeeld de schepen opwacht. De smerigheid aan boord en de armoede in de derde klas. Het leven in New York, met ondergrondse treinen en de eerste wolkenkrabbers met liften. Voor David een hele happening. Ik vond het vooral mooi hoe David trouw bleef aan zijn beroep als barbier. Dit was zijn passie en hij heeft letterlijk en figuurlijk veel steun gehad aan zijn barbier gereedschap. Zelfs tijdens zijn diensttijd hield hij zich op de been door te blijven scheren en knippen.

En dan zijn vrouw Lena. Wat hielden deze mensen toch veel van elkaar! Beide wisten mij te raken en ik zal ze allebei ook niet snel vergeten!