De man die alles achterliet van Tanya Commandeur

de man die alles achterliet cover‘De man die alles achterliet’ is een historische roman die zich afspeelt begin 20e eeuw. De opkomst van Jamin, de tram en zelfs het zinken van de Titanic komt nog eventjes voorbij.

David Buijser woont met zijn familie in Rotterdam. Hij moet al vroeg gaan werken en de kost gaan verdienen, omdat zijn vader vertrokken is naar Amerika toen David elf was. David gaat werken als barbier. Op een dag komt er een kapitein bij hem langs en hij heeft de vader van David gesproken. David besluit zijn vader te volgen en met een ticket vaart hij de oceaan over.

Vader Johannes is in New York opnieuw begonnen, hij leeft daar met Anna en hij werkt in de haven en als cabaretier. Dat laatste is een wanhopige poging om door te breken, maar dat lukt amper. David probeert zijn vader te leren kennen, dit gaat echter behoorlijk stroef in het begin en David voelt dan vooral boosheid en onbegrip. Gelukkig heeft hij een visitekaartje van de kapitein gekregen met zijn woonadres in New York. Daar ontmoet hij Lena en zij gaat een belangrijke rol spelen in David’s leven. Langzaamaan bouwt David dan ook zijn leven op in New York, al houdt hij briefcontact met zijn familie in Nederland.

‘De man die alles achterliet’ is een meeslepende roman en belicht een groot deel van de geschiedenis uit de 20e eeuw. Ook is het verhaal niet geheel fictief! Tanya Commandeur putte uit het verleden van haar betovergrootvader. Hier zijn ook foto’s en ander beeldmateriaal van toegevoegd. Dit maakt het verhaal meer levend, maar ook de vele details zorgen hiervoor! Op de achtergrond rommelt de eerste wereldoorlog, heeft men het over het zinken van de Titanic en de beurskrach komt ook voorbij.

Ook in Nederland kampt David’s familie met tegenslag. Moeder kan haar zelfstandige snoepwinkel moeilijk staande houden met de opkomst van de Jamin winkels. En wie werkt als koetsier leeft ook in onzekerheid met de komst van de tram. Eigenlijk niet zo gek veel anders dan hoe we nu leven en denken. De techniek en veranderingen halen ons immers nog steeds in.

Ik heb genoten van dit boek! De vaartocht naar het machtige en mooie New York, waar het Vrijheidsbeeld de schepen opwacht. De smerigheid aan boord en de armoede in de derde klas. Het leven in New York, met ondergrondse treinen en de eerste wolkenkrabbers met liften. Voor David een hele happening. Ik vond het vooral mooi hoe David trouw bleef aan zijn beroep als barbier. Dit was zijn passie en hij heeft letterlijk en figuurlijk veel steun gehad aan zijn barbier gereedschap. Zelfs tijdens zijn diensttijd hield hij zich op de been door te blijven scheren en knippen.

En dan zijn vrouw Lena. Wat hielden deze mensen toch veel van elkaar! Beide wisten mij te raken en ik zal ze allebei ook niet snel vergeten!

 


1 reactie

Reageer op: De man die alles achterliet van Tanya Commandeur

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten