De moedermaffia van Anita Terpstra

de moedermaffia cover

Dit boek heeft de humor van ‘De luizenmoeder’, maar het bevat ook een flink laagje gevoeligheid!

Merel is in verwachting en moet op aanraden van haar verloskundige op zwangerschapsyoga. De zogenaamde “pufclub”. Merel voelt zich er niet echt thuis en luistert vol verbazing naar de verhalen van de andere vrouwen. Ook ergert ze zich in het begin mateloos aan alle gespreken over (toekomstige) kinderen, haar zus blijkt ook nergens anders meer over te kunnen praten. Maar onbewust trekt ze toch steeds meer op met Lies, Wendy, Marjet en Ilona, de vrouwen van de “pufclub”.

Zeer herkenbaar

Ik heb zelf geen kinderen, maar toch herkende ik heel veel uit ‘De moedermaffia’. Tijdens het lezen zag ik mezelf weer zitten op die ene verjaardag bij mijn nichtje thuis. Eerst was het nog wel gezellig, maar toen kwamen de moeders en de kinderen binnen. Het ging alleen nog maar over hun kinderen en als het al ergens anders over ging, kwam één van die kinderen meteen de aandacht weer opeisen, zodat het vervolgens weer over de kinderen ging. Achter mij werd een baby verschoond, de poeplucht dreef door de kamer. Onder tafel werd “huisje” gespeeld door twee kleuters. Ik ging een uur later opgelucht naar huis.

Merel voelt hetzelfde. Op elk feestje gaat het alleen nog maar over kinderen. Bij elke poging tot een ander gesprek worden ze meteen afgeleid door een kind. En dan al die adviezen… Dit mag niet, dat moet wel. Wel borstvoeding, geen borstvoeding. Wel werken, thuisblijven… Merel wil het liefst gewoon lekker kletsen, maar daar denkt haar omgeving anders over.

Humor en gevoeligheid

De hoofdstukken zijn kort en sommige hoofdstukken zijn opgebouwd als een dialoog. Andere hoofdstukken gaan over gebeurtenissen zoals de negenmaandenbeurs, kraamvisite’s en een over the top babyshower. De dialogen doen me denken aan de humor van ‘De luizenmoeder’. Alle clichés komen voorbij, van helikoptermoeder tot curling-ouder. Maar, er zit een addertje onder het gras! Tussen de regels door sijpelt de gevoeligheid genadeloos een weg naar buiten. Want, hoe perfect je ook denkt te zijn, het gaat altijd anders dan je verwacht. En dat komt in de laatste hoofdstukken hard binnen.

Anita Terpstra schreef een roman over een wereld waarin je belandt als je in verwachting bent. Maar ze schetst deze wereld op zo’n manier dat je jezelf ook herkent als je geen (kleine) kinderen hebt, maar vriendinnen en familie wel. Ook is het boek meeslepend, je volgt Merel in haar zwangerschap en uiteindelijk ben je als lezer ook benieuwd naar haar kindje.


Reageer op: De moedermaffia van Anita Terpstra

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten