4 februari 2019

De schoolfabriek van Sophie van den Enk & Eva Munnik

‘De schoolfabriek’ is niet alleen leuk en leerzaam voor ouders van kinderen die toe zijn aan de basisschool, daar ben ik nu wel achter! Ik ben -als kinderloze boekblogger- door dit boek gevlogen!

Sophie van den Enk (kennen we van Keuringsdienst van waarde) schreef samen met journaliste Eva Munnik dit boek over het basisschoolleven van nu. Waar loop je tegenaan als ouder, hoe ga je om met de etiquette op het schoolplein en hoe kies je een goede basisschool uit? Op al die vragen wordt een helder antwoord gegeven, samengevoegd met talloze anekdotes van ouders en deskundigen.

Anekdotes

De anekdotes maken dit boek dan ook heel leuk om te lezen. Want die anekdotes staan vol leuke verhalen. Over kinderfeestjes bijvoorbeeld, dat er altijd wel gehuil en gezeur is. Anekdotes over kindjes die ’s middags slapen in de poppenhoek, of een kind wat niet meer van de wc af wil komen en waar een groep leerkrachten aan de andere kant van de deur smeekt of het jongetje eruit wil komen…

Naast de anekdotes staat een berg informatie. Wat is bijvoorbeeld een Daltonschool en een Jenaplanschool? Welke feesten worden er gevierd, wat wordt er dan van de ouders verwacht? Hoe ga je om met bijzondere kinderen? De informatie is heel kort en toegankelijk geschreven. Ik merkte ook een geruststellende toon. Het is allemaal niet zo extreem zoals je ziet bij ‘De luizenmoeder’.

Een aantal bekende Nederlanders, o.a. Jandino Asporaat, Ruud de Wild en prinses Laurentien vertellen ook over hun ervaringen met hun kinderen op de basisschool.

Vergelijken

Wat ik vooral leuk vond, was het vergelijken van de basisschool van nu met de tijd dat ik erop zat. Ik zat eind jaren ’80 en een groot deel van de jaren ’90 op de basisschool. De computers speelde nog geen sterke rol. Vrijwel alles schreven we met de hand op. Moesten we iets opzoeken, deden we dat in een encyclopedie. We hadden een krijtbord. Voor filmpjes gingen we naar de aula waar een tv stond en daar keken we dan ‘Huisje Boompje Beestje’.

Bij een verjaardag mochten we gewoon chips trakteren, er was niet iets als een traktatiebeleid. Er waren veel meesters, meer dan juffen. Luizen kwamen sporadisch voor. Als ik terugkijk valt me op dat de school waar ik zat best relaxt was, maar dat ze ook achter liepen op moderne zaken. Maar als ik ‘De schoolfabriek’ lees is dat nog steeds een issue. Vanwege financiële redenen gaan veranderingen nog steeds vaak in een slakkengang.

Andere landen

Vanwege de leuke anekdotes is dit boek dus ook grappig om te lezen, daarnaast leer je ook wat over scholen in het buitenland. Hoe gaat het op de basisschool in de VS en in China? Ook daar is ruim aandacht voor. Aansluitend is er nog een verklarende woordenlijst en is er een voorleesverhaal voor kinderen bijgevoegd die voor het eerst naar school gaan.

Klein minpuntje vind ik de opmaak in het ebook. Sommige zinnen breken af en worden nergens afgemaakt, dit is vooral in de kaders het geval. Maar al bij al, een leuk boek om te lezen, ook als je geen kinderen hebt.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: