De schoolfabriek van Sophie van den Enk & Eva Munnik

de schoolfabriek cover‘De schoolfabriek’ is niet alleen leuk en leerzaam voor ouders van kinderen die toe zijn aan de basisschool, daar ben ik nu wel achter! Ik ben -als kinderloze boekblogger- door dit boek gevlogen!

Sophie van den Enk (kennen we van Keuringsdienst van waarde) schreef samen met journaliste Eva Munnik dit boek over het basisschoolleven van nu. Waar loop je tegenaan als ouder, hoe ga je om met de etiquette op het schoolplein en hoe kies je een goede basisschool uit? Op al die vragen wordt een helder antwoord gegeven, samengevoegd met talloze anekdotes van ouders en deskundigen.

Anekdotes
De anekdotes maken dit boek dan ook heel leuk om te lezen. Want die anekdotes staan vol leuke verhalen. Over kinderfeestjes bijvoorbeeld, dat er altijd wel gehuil en gezeur is. Anekdotes over kindjes die ’s middags slapen in de poppenhoek, of een kind wat niet meer van de wc af wil komen en waar een groep leerkrachten aan de andere kant van de deur smeekt of het jongetje eruit wil komen…

Naast de anekdotes staat een berg informatie. Wat is bijvoorbeeld een Daltonschool en een Jenaplanschool? Welke feesten worden er gevierd, wat wordt er dan van de ouders verwacht? Hoe ga je om met bijzondere kinderen? De informatie is heel kort en toegankelijk geschreven. Ik merkte ook een geruststellende toon. Het is allemaal niet zo extreem zoals je ziet bij ‘De luizenmoeder’.

Een aantal bekende Nederlanders, o.a. Jandino Asporaat, Ruud de Wild en prinses Laurentien vertellen ook over hun ervaringen met hun kinderen op de basisschool.

Vergelijken
Wat ik vooral leuk vond, was het vergelijken van de basisschool van nu met de tijd dat ik erop zat. Ik zat eind jaren ’80 en een groot deel van de jaren ’90 op de basisschool. De computers speelde nog geen sterke rol. Vrijwel alles schreven we met de hand op. Moesten we iets opzoeken, deden we dat in een encyclopedie. We hadden een krijtbord. Voor filmpjes gingen we naar de aula waar een tv stond en daar keken we dan ‘Huisje Boompje Beestje’.

Bij een verjaardag mochten we gewoon chips trakteren, er was niet iets als een traktatiebeleid. Er waren veel meesters, meer dan juffen. Luizen kwamen sporadisch voor. Als ik terugkijk valt me op dat de school waar ik zat best relaxt was, maar dat ze ook achter liepen op moderne zaken. Maar als ik ‘De schoolfabriek’ lees is dat nog steeds een issue. Vanwege financiële redenen gaan veranderingen nog steeds vaak in een slakkengang.

Andere landen
Vanwege de leuke anekdotes is dit boek dus ook grappig om te lezen, daarnaast leer je ook wat over scholen in het buitenland. Hoe gaat het op de basisschool in de VS en in China? Ook daar is ruim aandacht voor. Aansluitend is er nog een verklarende woordenlijst en is er een voorleesverhaal voor kinderen bijgevoegd die voor het eerst naar school gaan.

Klein minpuntje vind ik de opmaak in het ebook. Sommige zinnen breken af en worden nergens afgemaakt, dit is vooral in de kaders het geval. Maar al bij al, een leuk boek om te lezen, ook als je geen kinderen hebt.

 

 

 


Reageer op: De schoolfabriek van Sophie van den Enk & Eva Munnik

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten