De sekte van Mariette Lindstein

De sekte coverVoor de kerstdagen had ik ‘De sekte’ gekocht van Mariette Lindstein. Goede verhalen over gehoord en ik was zelf ook erg nieuwsgierig naar deze Zweedse thriller. Mijn ervaring met Scandinavische thrillers is wel dat ze vaak heel traag op gang komen, maar dat viel bij dit boek mee.

Sofia Bauman raakt na een lezing gefascineerd door de leer van ViaTerra, een New Age-beweging die zich heeft gesetteld op een mistig eiland aan de Zweedse kust. Vooral de leider Franz Oswald heeft een charismatische aantrekkingskracht op haar. In het begin lijkt alles idyllisch en sereen te verlopen…

Te mooi om waar te zijn
Op het landgoed is het voornamelijk zelfvoorzienend werken. Er wordt groente en fruit gekweekt. Er is een boerderij, een landhuis en gastenverblijven. Daarbij is ViaTerra ook nog eens erg populair bij beroemdheden. Franz Oswald heeft daarnaast ook goede contacten met diverse belangrijke personen. ViaTerra is niet religieus gericht, ze leven volgens bepaalde New Age principes en keren terug naar de basis. Er moet ook vooral hard gewerkt worden door het personeel. Oswald eist toewijding!

Toch heeft Sofia af en toe wat kritische kanttekeningen in haar gedachtes over de gang van zaken nadat ze een baan aangenomen heeft op ViaTerra. Eerst in de bibliotheek, later als Oswald’s secretaresse. Maar vooral in het begin wuift ze die kanttekeningen in haar hoofd nog weg. Regels horen nu eenmaal bij een groep. Een leider moet af en toe streng zijn en optreden en het personeel moet gewoon toegewijd zijn. Maar klopt dit wel? Je voelt aankomen dat het langzaamaan een verkeerde kant op zal gaan bij ViaTerra. De regels worden namelijk steeds vreemder en gekker, Franz Oswald wordt steeds gemener en naast de gekke regels komen er ook nog straffen voor het personeel als ze deze regels overtreden.

Hoe is het mogelijk?!
Ik vraag me dat altijd af bij thrillers en waargebeurde verhalen over sektes. Hoe is het mogelijk dat iemand met gezond verstand in zo’n situatie trapt? En ja, het is dus gewoon mogelijk. Als gast op ViaTerra wordt je geconfronteerd met rust en sereniteit en als je de kans krijgt om daar te werken, dan denk je: wow… hier wil ik inderdaad blijven! Dat dacht Sofia Bauman dus ook.

Eerst vond ik het apart dat heel veel personeelsleden als makke en argeloze schapen doen wat de leiding zegt. Maar wat zou ik zelf doen, als er straffen tegenover staan? Een nachtje overslaan en doorwerken, of mezelf laten vernederen? En zo komen de leden steeds dieper in het machtige web van Franz Oswald terecht.

Rustig tempo
‘De sekte’ is een interessant boek, met korte hoofdstukken en beklemmende cliffhangers. Elk hoofdstuk wordt ook afgewisseld met een heel kort hoofdstuk over het verleden. Later in het boek krijg je door over wie dit gaat. Die hoofdstukjes zijn heel kort, maar wel heftig om te lezen soms. De hoofdlijn gaat echter over Sofia, je kruipt echt in haar hoofd. Je voelt haar twijfel en angst, maar tegelijkertijd ook haar fascinatie voor Oswald.

De schrijfster heeft geen haast in het boek, ze werkt alles rustig uit en neemt overal ruim de tijd voor. Het leest daardoor niet altijd even vlot, maar het blijft onderhoudend. Je krijgt hierdoor ook een duidelijker beeld van de omgeving. Het mistige eiland, de kustlijn, de gebouwen en het bos. Het meest beklemmende vond ik de macht van Oswald en het feit dat hij altijd iedereen een stap voor blijkt te zijn. Macht kan ver reiken en manipulatie is een gevaarlijk en onzichtbaar wapen blijkt maar weer.

Trilogie
‘De sekte’ is het eerste deel van een trilogie. De cliffhanger op het eind verklapt ook een beetje de verhaallijn van deel twee. Dat is de ‘De sekte herrijst’ en die komt op 20 februari uit.


Reageer op: De sekte van Mariette Lindstein

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten