10 juni 2022

De supermarktsurvivalgids van Teun van de Keuken

Ik heb vrij lang over dit boek gedaan, maar ik heb ook heel veel geleerd van dit boek! Ik las elke avond een stukje voor het slapengaan.

Bij dit soort boeken temper ik vaak mijn leestempo. Ik doe er graag wat langer over en daarom ‘hak’ ik dit soort boeken vaak in vele kleine stukjes. Elke avond ging ik met Teun een stukje verder mee de supermarkt in. Aan welke verleidingen staan we bloot? Welk gangpad kunnen we beter overslaan? En nee, dat is het niet het gangpad van de koekjes en chips! Teun vertelt niet alleen over de producten (en hun oorsprong) maar ook over ons gedrag in de winkel en welke ‘grapjes’ de supermarkt graag uithaalt.

Van groente en fruit naar het vlees

Vrijwel alle supermarkten beginnen met groente en fruit. Teun van de Keuken volgt in dit boek de meest gangbare indeling van de supermarkt en daar begint hij dus ook in dit boek. Hij vertelt waarom je beter een meloen vol vegen en deuken kunt kiezen in plaats van de glanzende groene bal die er ook wel eens ligt. Hij vertelt wat er eerst gebeurd met het fruit voordat het in de winkel ligt. Het zijn leerzame stukjes, met her en der ook een knipoog en tijdens het lezen hoorde ik echt de stem van Teun, die ik al goed kende van tv-programma’s.

Van groente en fruit vervolgen we de weg naar vlees en vis. Gelukkig wordt hier niet gepreekt, wel is Teun kritisch en raadt hij aan om bewust te zoeken naar een goed stukje vis of vlees. Zo behandelt hij alle afdelingen, zuivel, drinken, blikken en potten en de illusies die ons worden voorgehouden bij het schap van de verschillende flesjes water. Tussendoor verwijst hij voor meer informatie de lezers door naar een bepaalde aflevering van ‘De keuringsdienst van waarde’. En de belangrijkste tip: draai verpakkingen eens om en kijk wat er in zit.

Waar staan toch die eieren?

Toen ik het boek uit had, ging ik met alle info in mijn hoofd naar AH. Het klopte allemaal haha. De herkenbare muziekdeuntjes op de achtergrond. Superhelden en tekenfilmfiguren op verpakkingen liggen op ooghoogte van kleuters. Dit fenomeen zorgt vaak voor dreinende kleuters die uiteindelijk huilend op de grond gaan liggen. Dan heb je een fenomeen: verstopte eieren. Regelmatig verplaatst een supermarkt de eieren. Steeds in een andere hoek. Hierdoor moeten klanten regelmatig hun route aanpassen en komen ze ze toch weer op andere plekken terecht waardoor er weer meer in het karretje terechtkomt.

Wat ik erg prettig vond was dat Teun niemand veroordeelde. Wil je koek en snoep, dat eet je dat lekker op. Sterker nog: geniet daar met aandacht van als je daar echt zin in hebt! En hij observeert ook mensen. Vooral bij de kassa is dit interessant. Als extraatje legt hij ook nog uit hoe dat zit met de vierde in de rij die recht heeft op gratis boodschappen. Dat is een interessant stuk, waarbij supermarkten zichzelf goed ingedekt hebben.

En ja, we weten het eigenlijk ook wel…

We worden best wel voor de gek gehouden door fabrikanten. Sommige producten lijken heel gezond, maar zitten bomvol suikers. Fabrikanten spelen graag met teksten op hun verpakking. En handgemaakt is niet altijd de juiste en slimste keuze. Teun belt tussendoor met fabrikanten en bedrijven en deze gesprekken zijn best wel grappig, maar ergens ook heel triest.

Ik heb genoten van dit boek, veel geleerd en ik heb ook al een aantal dingen in de praktijk toegepast tijdens mijn boodschappenuurtje. Ik hoop dat Teun van de Keuken nog meer boeken uitbrengt!

2 reacties

 • 11 juni, 2022 om 22:11
  Lalagè zegt:

  Interessant en voor (bijna) iedereen relevant!
  Ik was ooit de vierde in de rij, maar had dat zelf niet door. Dus ik was verbaasd toen ik niet hoefde te betalen, ook omdat ik niet zeker wist of ze die regel wel echt toepasten. Volgens mij is het inmiddels afgeschaft, omdat er te vaak misbruik van werd gemaakt.


  Lalagè
  Beantwoorden

  • 13 juni, 2022 om 21:50
   Leesdame zegt:

   Volgens dit boek hebben de supermarkten allerlei voorwaardes verbonden aan de vierde in de rij en de boodschappen gratis. Op zo’n manier dat het vrijwel onmogelijk is geworden.


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: