10 oktober 2019

De Veluwse verdwijning van Bertina Mulder

‘De Veluwse verdwijning’ is het derde boek van Bertina Mulder. Dit keer speelt het zich in Nederland af, namelijk in de omgeving van Epe en natuurgebied ’t Harde.

Als Teus thuiskomt van vakantie leest hij in een oude krant een rouwadvertentie van zijn oom en tante. Hij schrikt enorm. Voor hij wegging waren ze nog springlevend en niemand heeft hem hierover geïnformeerd. Teus is vastbesloten uit te zoeken wat er gebeurd is. Maar als hij gaat informeren bij de huisarts krijgt hij te horen dat nergens bekend staat dat zijn oom en tante zijn overleden.

Heden en verleden

Samen met zijn nieuwe vriendin Babs probeert Teus vat te krijgen op de bizarre situatie. Daarom rijden ze naar de villa van zijn oom en tante. Ze woonden heel riant en hadden het financieel goed. Teus zag zijn tante als een tweede moeder. Zijn eigen moeder is namelijk overleden. De tante van Teus was haar tweelingzus. Babs steunt Teus, maar is zelf nogal terughoudend over haar privéleven. Ondertussen doet de politie ook onderzoek naar de raadselachtige verdwijning en de sporen leiden al snel naar Teus…

Bertina Mulder geeft mij ook een kort kijkje in het verleden en dan met name in het huwelijk van de oom en tante. Je merkt al gauw dat tante Almina op haar tenen loopt bij oom Elias. Hoewel ze het goed hebben, moet Almina alles wat ze koopt en doet verantwoorden. In het geniep solliciteert ze bij een bibliotheek. Tante Almina was ook dol op haar katten, Elias moest daar weer niks van hebben.

Een verkeerd been

Wat ik knap vond was hoe Bertina Mulder mij op een verkeerd been wist te zetten. Halverwege het boek dacht ik namelijk te weten hoe het één en ander in elkaar stak, maar wat had ik het mis! Ook weet ze mijn aandacht goed vast te houden met beklemmende stukjes over het leven van Almina en de mysterieuze achtergrond van Babs. Daarnaast speelt cybercrime en identiteitsfraude ook een grote rol in ‘De Veluwse verdwijning’. Met cybercrime kun je werkelijk alles voor elkaar krijgen en dat is een gevaarlijk gegeven. Zo raakt Teus dan ook diep in de problemen hierdoor.

Het valt me op dat Bertina Mulder blijft groeien als schrijfster en dat ze voor verrassende invalshoeken durft te kiezen. Ze verweeft drie goede elementen naadloos in elkaar: herkenbare omgeving, mysterieuze situatie en sympathieke personages. Daarbij verstopt ze ook paaseitjes in haar verhaal, oftewel: opvallende verrassingen, waardoor het verhaal verfrissend blijft. Zoals bijvoorbeeld een kleine bijrol voor de wolf. Aan het eind vallen alle puzzelstukjes in elkaar en wordt het verhaal rustig afgesloten. Dat was prettig lezen!

Een rouwadvertentie

‘De Veluwse verdwijning’ is geïnspireerd op een rouwadvertentie die in De Stentor stond. De man van Bertina vond deze advertentie, waarbij een vrouw haar eigen dood deelt in een krant. Iedereen kan een rouwadvertentie plaatsen, de krant controleert niet of het waar is of niet. Dat gaf Bertina Mulder inspiratie tot het schrijven van deze thriller.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: