6 juli 2018

De verborgen taal van bloemen van Vanessa Diffenbaugh

Zo’n zes jaar lang lag dit boek ongelezen in mijn kast. Ooit gekocht vol enthousiasme, ook omdat ik een beetje verliefd was op de kaft. Daarna was ik dit boek blijkbaar vergeten, maar met het bijwerken van mijn Goodreads-lijst kwam ik dit boek weer tegen en besloot ik het op te zoeken in mijn kast. Opnieuw voelde ik weer mijn enthousiasme van toen en werd ik weer een beetje verliefd op die mooie kaft.

In dit mooie verhaal volgen we het meisje Victoria in San Francisco in twee verhaallijnen. Victoria heeft een leven achter de rug van pleeggezinnen en tehuizen.

Op eigen benen

Als Victoria 18 is geworden besluit ze voor zichzelf te kiezen en keert ze haar maatschappelijk werkster de rug toe. Na wat omzwervingen in de stad komt ze terecht bij bloemist Renata, daar mag ze komen helpen met het maken van boeketten en ander werk. Victoria heeft veel kennis van de Victoriaanse taal van bloemen. Deze achterliggende symboliek heeft ze ooit geleerd van Elizabeth.

Dan komen we bij de verhaallijn terecht die zich afspeelt in het verleden. Een jonge Victoria komt terecht bij pleegmoeder Elizabeth. Zij is streng, maar ook heel lief en moederlijk. Elizabeth heeft een grote wijngaard. Victoria voelt zich eindelijk ergens thuis en ook Elizabeth voelt zich gelukkig met Victoria. Hoe kan het dan toch dat Victoria uiteindelijk toch weer in een tehuis terechtkomt. En waarom ontloopt Victoria in de verhaallijn van het heden zo goed als ze kan Elizabeth?

Een roman vol symboliek

De Victoriaanse symboliek van de bloemen is een rode draad in dit meeslepende verhaal. Ik had niet verwacht dat de schrijfster mij zo in het verhaal zou zuigen. Elke keer verheugde ik mezelf weer op dit boek, weer verder met het verhaal van Victoria. Hoe zou het nu met haar gaan? Wat gebeurde er ooit op de wijngaard? Vooral de tweede helft is erg meeslepend en ontroerend!

Vanessa Diffenbaugh heeft een fijne schrijfstijl, ze schrijft meeslepend en onderhoudend. Door de wisseling van het heden en verleden kom je in een rustig tempo steeds meer te weten over het leven van Victoria. Ondanks alle drama geeft de auteur ook een feelgood-laagje aan het verhaal.

De auteur heeft ook een zelf samengestelde lijst bijgevoegd met de symboliek van bloemen. Een erg interessante lijst, met betekenissen die erg treffend zijn. Maar ook verrassingen. Zo zijn gele rozen en lavendel qua symboliek niet zo positief als we denken.

Lastig verkrijgbaar

Tja, omdat dit boek al wat jaartjes oud is, is dit boek wat minder makkelijk verkrijgbaar momenteel. Je kan het proberen in de bibliotheek en via tweedehands winkeltjes of markten. Ik hoopte ook dat er een boekverfilming was, maar tot op heden kan ik hier niets over terugvinden. Weet jij daar toevallig wel iets van, dan hoor ik dat graag hieronder in de reacties!

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: