De weg naar zee van Elke Geurts

Al heel lang stond dit boek van Elke Geurts op mijn ‘wil-ik-lezen-lijst’. En laatst besloot ik deze novelle gewoon te kopen en las ik het in één middag uit.

Het is bloedheet, de duinen zijn zwartgeblakerd. Tessa is met haar dochter Summer op vakantie aan zee. Summer zit in een bolderkar en Tessa trekt de kar richting zee. Op weg daarnaartoe overpeinst Tessa haar leven. Tessa houdt van perfectie, ook bij haar dochter. Summer heeft het syndroom van Down, dit heeft Tessa nooit echt kunnen accepteren.

Een enge moeder

Tessa is een enge moeder. Dat maakte ik op uit haar overpeinzingen. Ze kijkt terug naar de geboorte van Summer. Tessa doet er alles aan om Summer zo normaal mogelijk ‘te maken’. Letterlijk en figuurlijk. Met cosmetische operaties en door obsessief taal en rekenen met haar te oefenen, zodat Summer naar een reguliere school kan.

Nu is Tessa op vakantie met haar vriendin Gina en haar dochtertje Mila. Tessa ziet in haar gezelschap perfectie en bij zichzelf mislukkink en wordt daardoor steeds venijniger in haar communicatie naar Summer toe. Het is duidelijk dat Tessa psychische hulp nodig heeft, hierdoor voelt de sfeer in het verhaal pijnlijk beklemmend.

Hitte

De hitte in het boek voelt verzengend, je maakt op uit de omschrijvingen dat er brand is geweest in het gebied, maar er hangt ook een verzengende sfeer tussen de regels. Er hangt ook een zware spanning in de omgang met vriendin Gina. Gina zag jaren geleden al dat het niet lekker ging met Tessa en haar opvattingen. Tessa besluit er een dagje op uit te gaan zonder Gina en Mila. Alleen met Summer, in de bolderkar richting zee.

Tessa is gescheiden, haar ex is een Australiër. Tessa’s ouders reageren vrij bizar op Summer. Vooral de reactie van Tessa’s vader gaf me de rillingen. Tessa raakt de weg kwijt, letterlijk als ze op weg is naar de zee, maar ook in haar hoofd.

In deze korte novelle schetst Elke Geurts een verslag van een psychotische moeder die obsessief met haar dochter en haar omgeving bezig is. Ze houdt op haar manier van Summer, maar is tegelijkertijd levensgevaarlijk. Het einde liet me huiveren, maar het kwam ook niet geheel onverwachts. De beklemmende sfeer was al een voorbode.

Geen vrolijk boek! Na de laatste pagina moest ik het echt laten bezinken.


Reageer op: De weg naar zee van Elke Geurts

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten