25 oktober 2021

De weg van de heks van Lunadea

‘De weg van de heks’ is een modern, persoonlijke en toegankelijk boek over leven volgens een oeroude natuurreligie.

Lunadea is een bekende traditionele heks. Ze leeft dichtbij de natuur en haar leven is gebaseerd op intuïtie, gevoel en magie. In dit boek vertelt Lunadea haar verhaal en geeft ze een schat aan basisinformatie mee aan haar lezers. Dit begint bij het begin: hoe kwam Lunadea in aanraking met hekserij en het boek volgt vervolgens haar meanderende ontwikkeling in deze bijzondere manier van leven.

Wie is Lunadea

Lunadea is vrij bekend in Nederland. Ze is actief op social media, aanwezig op festivals en geeft cursussen en workshops. Ze heeft op het gebied van hekserij al veel gedaan. Ze zat in covens, was solitair heks en begon zich steeds meer te interesseren voor traditionele hekserij. Oftewel, de vorm waarin je heel dicht bij de natuur staat. Daarover heeft ze ook al een tweede boek geschreven, maar dit komt later voorbij op mijn blog.

Wat ik vooral heel prettig vond aan ‘De weg van de heks’ is de openheid en nuchterheid van Lunadea. Nergens voelt het boek beladen of zweverig aan en de schrijfstijl van Lunadea is heel toegankelijk en helder. Ze vertelt over eigen ervaringen en legt haar kennis heel duidelijk uit aan haar lezers. En naast het informatieve gedeelte is het voornamelijk ook een levensverhaal.

Een goed basisboek

In 2002 las ik ook veel boeken over dit onderwerp, wat mij opviel is dat het toentertijd zware kost was, of als je iets toegankelijks zocht, je een boek in handen kreeg dat voornamelijk ging over wicca en dan vaak gericht op tieners. Dat was toen blijkbaar nogal een hype… Boeken zoals deze van Lunadea kon ik toentertijd nog niet vinden.

Lunadea behandelt de verschillende vormen van hekserij, de jaar- en maanfeesten, natuur, meditaties, rituelen, magische handelingen en wat ze zelf meegemaakt heeft in covens. En ze schrijft ook eerlijk dat haar leven een tijdlang heel druk was, waardoor ze er nauwelijks mee bezig was en hoe dit uiteindelijk toch weer terugkwam in haar leven.

Ik vind ‘De weg van de heks’ een goed basisboek over hekserij. Lunadea vertelt en deelt haar verhaal op een ongedwongen manier en nergens wordt het prekerig. Ze schrijft juist dat je vooral moet doen wat goed voelt. Ook als je al wat meer thuis bent in deze wereld is het nog steeds een erg leuk en interessant boek omdat er veel persoonlijke anekdotes in staan.

Meer weten:

7 reacties

 • 26 oktober, 2021 om 09:13
  zonenmaan11 zegt:

  Ik herken dat over die boeken in 2002 enorm! Ik was toen een tiener en vond het aan de ene kant heel fijn dat er boeken voor ‘mij’ waren, maar aan de andere kant is Wicca nooit 100% mijn pad geweest, want ik liep toen al tegen een aantal punten aan die me niet lekker zaten.


  zonenmaan11
  Beantwoorden

  • 26 oktober, 2021 om 18:45
   Leesdame zegt:

   Best opvallend dat het juist aan tieners gericht was toen, want wicca vind ik juist een van de strengere en sobere vormen van hekserij, in verband met de hiërarchieën en de vele regeltjes. Maar bijzonder genoeg werd het toentertijd als “cool” bestempeld in de media.


   Leesdame
   Beantwoorden

  • 27 oktober, 2021 om 11:11
   Saskia zegt:

   ik ben best benieuwd tegen welke punten je destijds aan liep en of die ook in dit boek naar voren kwamen 🙂
   ik heb het nog niet gelezen maar het staat wel op mijn lijst.


   Saskia
   Beantwoorden

   • 27 oktober, 2021 om 17:53
    Emmy zegt:

    Ik vond vooral dat ik heel veel moest en dat wilde ik niet. Ik wilde een eigen weg vinden. Mijn eigen intuïtie volgen en niet zoveel moeten volgens richtlijnen.


    • 27 oktober, 2021 om 20:18
     Saskia zegt:

     Begrijpelijk. Daar draait wicca/pagan volgens mij ook om. Maar zoals bij elke religie zijn er altijd een paar die de boventoon voeren en vertellen hoe “echte” wicca hoort. Waarmee ze naar mijn mening juist aan de essentie voorbij gaan


     Saskia
     Beantwoorden

 • 27 oktober, 2021 om 14:43
  Annelies zegt:

  Ik kon in die tijd ook alleen maar boeken over wicca vinden en daar herkende ik mezelf helemaal niet in. Hadden haar boeken toen al maar bestaan!


  Annelies
  Beantwoorden

  • 27 oktober, 2021 om 14:53
   Saskia zegt:

   Wat zonde he
   Ik had geluk. In mijn jeugd bestonden heksen alleen nog in sprookjes, ik had dan ook geen idee dat wat ik dacht en voelde onder wicca/pagan viel, ik was gewoon “anders”. Tot ik op mijn 23ste de moeder van mijn buurman leerde kennen, een solitaire heks, er ging een wereld voor me open.


   Saskia
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: