21 april 2017

De zee kwam door de brievenbus van Selma Noort

Al lange tijd stond dit kinderboek al op mijn wishlist. Geschiedenis vind ik sowieso interessant en hoofdpersoon Liesje bestaat echt! Een waargebeurd kinderboek dus!

De achtjarige Liesje woont met haar ouders en zus Sjaan en broertje Bert in Kruiningen. Dan breken de dijken en stroomt de zee de straten in. Zo door de brievenbus in het huis van Liesje. Iedereen vlucht naar de zolder. Overal is water. Vader ‘gooit’ Liesje en Sjaan van het dak af als hij een boot voorbij ziet komen. Ze worden -in een overvolle- boot naar een hoge en droge plek gebracht.

Het verhaal van de watersnoodramp in 1953 vanuit de ogen van een achtjarig meisje is een aangrijpend thema. Toch is het boek makkelijk te lezen en de ramp wordt besproken in kinderlijke eenvoud. De onbevangen Liesje omschrijft het simpel, maar je voelt ook duidelijk haar angst en tegelijkertijd haar nieuwsgierigheid naar informatie.

Liesje is geen verzonnen personage, het is een pseudoniem van Lia Soeting. Zij maakte als kind de watersnoodramp mee. Ze vertelt haar verhaal, maar Selma Noort heeft het verhaal aan elkaar geregen met wat fictieve elementen, zodat het voor kinderen beter te behappen is en het een goedlopend verhaal zou worden. Achter in het boek vind je foto’s terug van Lia Soeting.

Het verhaal was voor mijn gevoel snel afgelopen, weliswaar met een goed einde, maar ik miste nog zoveel antwoorden op vragen. Voor mijn gevoel zat ik nog midden in het boek, dus was ik best verrast dat ik ineens het nawoord aan het lezen was. ‘De zee kwam door de brievenbus’ is voor kinderen prima zelf te lezen, maar het is ook een interessant boek om voor te lezen tijdens geschiedenisles op school.

Ook voor volwassenen is het een mooi boek, maar het is ook wel wat beknopt naar mijn mening. De reden dat ik het las was vooral omdat ik de kaft en titel intrigerend vond. Liesje’s onbevangen gedachtes omtrent de ramp raakte mij,  zoals ook de omschrijving van het water wat binnenstroomde: de zee kwam door de brievenbus.