19 december 2011

Die gele boeken… met dat kaboutertje in de hoofdrol.

pinkeltje en het grote huis coverKinderboeken met kabouters in de hoofdrol… Je zult misschien vast aan sprookjesboeken denken, maar ik heb het over die opvallende gele boeken! Die gele boeken die zijn geschreven door Dick Laan: Pinkeltje…

Op school werd ik al voorgelezen uit een kleurrijk voorleesboek van Pinkeltje. Ik geloof dat het Pinkeltje en het grote huis heette. Pinkeltje woonde in een muizenholletje van een groot huis. Hij woonde samen met de muisjes. Er waren ook boeken van Pinkeltje die zich afspeelde in het zogenaamde Pinkeltjesland. Een land ergens diep in Afrika achter een waterval.

Grote mensen konden daar niet komen. In Pinkeltjesland was koning Pinkelpracht koning. Andere bekende bewoners waren: Pinkelotje, hofdame Akkeleitje, Pinkelbaron Krikhaar en Poortwachter Ponkel. Pinkelotje is de vrouw van Pinkeltje Witbaard. Samen beleven zij diverse avonturen. Meneer Dick Laan speelt zelf ook vaak een rol in de boeken. Later werd er ook een film gemaakt met Aart Staartjes en Wieteke van Dort als Pinkeltje en Pinkelotje.

Van die film is ook een boek: Pinkeltje en het verhaal van de film. Als kind wou ik dat boek erg graag lezen, maar nergens was dit boek toen verkrijgbaar. Bedenk dat twintig jaar geleden internet nog geen rol speelde in mijn leven en dat de dichtsbijzijnde boekhandel verderop in de stad lag.

Tegenwoordig zijn de meeste boeken uit de Pinkeltje-serie ook verkrijgbaar als ebook. Dus heb ik gisteren voor € 4.99 het boek Pinkeltje en het verhaal van de film gekocht. Na twintig jaar kon ik het eindelijk lezen en als volwassene is dat toch net even wat anders. Niet dat het tegenvalt, maar ik merk gewoon dat het echt voorleesboeken voor kinderen zijn. Je leest het zelf als ‘lezer’, kritisch en snel. Ik las het boek dan ook in een dik uur uit.

Het was in ieder geval erg leuk om even weg te duiken in die gemoedelijke fantasiewereld. Sommige dingen blijven tijdloos!

4 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: