Dit is geen dagboek van Erna Sassen

Dit is geen dagboek coverEen tijd geleden las ik voor het eerst een boek van Erna Sassen: ‘Er is geen vorm waarin ik pas‘. Ik was nieuwsgierig naar ander werk van Erna Sassen, dus besloot ik ‘Dit is geen dagboek’ te gaan lezen.

Boudewijn is 16 en “ziek”. Hij wil niets meer, alleen maar liggen in bed. Het is een paar jaar na het overlijden van zijn moeder en Boudewijn is totaal in zichzelf gekeerd. Vanbinnen kolkt het van woede, eenzaamheid en verdriet. Zijn vader is het zat! Hij stelt hem voor een ultimatum: hij gaat dagelijks schrijven en hij moet ook elke luisteren naar een cd. Zo niet, dan wordt hij opgenomen.

Stabat Mater
Boudewijn is opstandig, maar hij geeft uiteindelijk toe. Recalcitrant besluit hij dat het geen dagboek wordt, hij schrijft maar wat. Maar het schrijven bevalt hem steeds beter, het wordt een uitlaatklep. Boudewijn voelt zich verlaten, later in het boek krijg ik vooral het gevoel dat hij zich vooral verraden voelt door zijn moeder. Boudewijn’s moeder was depressief, was ook opgenomen en uiteindelijk pleegde zij zelfmoord. Boudewijn had daar zo zijn eigen (grove) opvattingen over.

Naast het schrijven moet hij ook luisteren naar de cd’s die zijn vader voor hem heeft uitgezocht. Zware stukken, zoals Salve Regina en Stabat Mater. Boudewijn schrijft bozig en gefrustreerd, soms ook met gitzwarte humor. Tussen de regels voel je ook zijn liefde voor zijn zusje Pluis. Pluis is een sprankelend personage, ze brengt letterlijk verlichting tussen de zware stukken. Boudewijn slaapt ’s nachts graag bij zijn zusje op haar kamer. Hij voelt zich bij haar het veiligst. Ze is jong, maar wel een houvast voor hem en ook het licht in dit donkere verhaal.

Moeilijke thema’s
Erna Sassen snijdt moeilijke thema’s aan in haar jeugdboeken. Dit keer depressie, rouw, zelfmoord en verwerking. Wat denkt en voelt een jongen als Boudewijn? Erna Sassen beschrijft de donkere periode gedetailleerd en durft Boudewijn grove en botte uitspraken te laten doen. Bot en grof ja, maar wel begrijpelijk voor de situatie waar Boudewijn in zit. Hij zegt wat hij denkt.

Het boek is niet dik en je doet er niet zo lang over. Maar makkelijk lezen is het niet. Sommige stukken blijven lang nawerken in je hoofd. Je vraagt je af of hoe jij zou reageren… En hoe zou je ermee omgaan als een zestienjarige in jouw naaste omgeving zichzelf apathisch ‘opsluit’ in bed? Is bijvoorbeeld de tactiek van de vader een handige zet? Ik begreep het wel. Schrijven is een uitlaatklep, muziek luisteren kan gevoelens oproepen, waar je vervolgens weer mee om moet leren gaan.

‘Dit is geen dagboek’ werd genomineerd voor de Deutscher Jugendliteraturpreis en voor de Jongeren Literatuur Prijs 2010. Ik ben van plan nog meer boeken van Erna Sassen te gaan lezen, want haar gedurfde schrijfstijl bevalt me! 


4 reacties

 • 3 juni, 2017 om 14:50
  Sherry zegt:

  Ik zou dit boek graag willen lezen. Het lijkt me zeker wel iets voor mezelf.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sherry Beantwoorden

 • 4 juni, 2017 om 13:22
  boekielezen zegt:

  Ja! Ik ben ook liefhebber van de boeken van Erna Sassen! Ik was erg verrast door haar boeken omdat ik haar vooral kende van een grappig radioprogramma eind jaren 80.

  Ikhartje(1) deze reactie

  boekielezen Beantwoorden

  • 5 juni, 2017 om 15:58
   Leesdame zegt:

   Ik kende haar voornamelijk uit Medisch Centrum West, waar ze een punk-verpleegster speelde. Haar boeken hebben mij ook verrast, zo gevoelig en dicht op de huid. Ik ga er binnenkort weer een lezen!

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Dit is geen dagboek van Erna Sassen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten