28 februari 2022

Dit is geen dieetboek van Teun van de Keuken

Ik hoor Teun van de Keuken altijd graag praten over de voedselindustrie en ik was dan ook erg nieuwsgierig naar dit boek!

Teun van de Keuken onderzoekt én ervaart zeven populaire diëten uit. Werken ze echt en wat gebeurde er met zijn lichaam en geest? Is het mogelijk om blijvend je eetpatroon te veranderen, of wordt het al snel een obsessie? De Schijf van Vijf, ketodieet, sportdieet, vegan, intermittent fasting, een sapkuur en het puntendieet passeren de revue. Teun omschrijft zijn ervaringen op een luchtige manier, met her en der een knipoog en vermakelijke anekdotes.

Hüttenkäse propaganda

In januari en net voor de zomervakantie staan tijdschriften er weer vol mee: diëten en om de zoveel tijd een nieuwe hype op het gebied van eten. Maar als het allemaal zo succesvol is, waarom werken ze dan niet blijvend? En wat doen al die diëten werkelijk met je gezondheid? Teun begint met eten volgens de schijf van vijf met de richtlijnen van het voedingscentrum. Dat bekende voedingscentrum blijkt nogal wat achterhaalde adviezen te hanteren. Ze zweren bij sloten melk, dikke lagen margarine en een lading volkorenbrood met broodbeleg waar niemand trek in heeft. De hüttenkäse propaganda is begonnen. Nee, bij het voedingscentrum weten ze niet wat lekker is en Teun eet tegen heug en meug zijn maaltijden op.

En zo volgen er nog zes bekende lifestyle-diëten. Het heftige keto dieet, dat wordt bijna een obsessie. Hij ontdekt hoe het is om volledig vegan te leven. Hij doet een zwaar sportdieet terwijl hij liever niet sport en telt als een bezetene punten bij het bekende puntendieet en voelt zich flauw bij het sap-dieet, dat eigenlijk niet echt gezond is voor je. Maar het interessante deel vond ik persoonlijk intermittent fasting.

Eten volgens een eetraam

Ik vind intermittent fasting erg interessant omdat ik er persoonlijk veel baat bij heb wat betreft mijn prikkelbare darm. Je kunt op intermittent fasting bijna eindeloos variëren. Je kunt eten volgens een eetraam en daarbuiten niets (drinken mag wel). Je kunt er ook voor kiezen om af en toe een dag te vasten en hierbinnen zijn dan ook weer gradaties. Ik vond dit hoofdstuk erg interessant, ook omdat er kritische kanttekeningen en vragen bij werden geplaatst.

In het boek is ook ruimte voor deskundigen en een diëtist houdt Teun van de Keuken goed in de gaten. Je zou kunnen concluderen dat eigenlijk elk eetpatroon zijn voor- en nadelen heeft en dat je overal wel iets van waarde uit kunt halen. Bijvoorbeeld af en toe vegan eten, niks meer snoepen na het avondeten en wat vaker sporten.

Recepten en anekdotes

Teun van de Keuken deelt veel recepten en deelt ook anekdotes uit zijn gezinsleven, want ook zijn gezin mag meegenieten met zijn project. Hoe is het als je punten moet tellen, maar je weet dat je dezelfde week ook langs de hamburgertent gaat? Wat als je heel streng voor jezelf moet zijn en de rest van het gezin juist allerlei lekkers op tafel zet waar je niets van mag hebben?

Teun is eerlijk en vertelt ook over de valkuilen en de moeilijkste momenten. Hij vertelt het met humor en op toegankelijke wijze. Daarom leest dit boek heel lekker weg en tegelijkertijd leer je er een hoop van.