Diva van Erik Brouwer

Diva coverDit boek -met deze bijzonder mooie kaft- is een biografie van actrice Jetta Goudal. Een mysterieuze filmster uit de beginjaren van de twintigste eeuw. Jetta Goudal deed altijd vaag over haar afkomst.

Jetta Goudal heette Julie Goudeket en komt uit Amsterdam. Ze wilde haar Joodse vader ontvluchten en actrice worden. In Hollywood is ze bekend als de actrice uit Versailles. In Hollywood werkt ze met bekende namen van die tijd. Jetta Goudal was niet de makkelijkste vrouw in Hollywood. Zo begon ze een rechtszaak tegen de bekende filmregisseur Cecil B. DeMille

Wikipedia
Erik Brouwer dook in het leven van Jetta Goudal. Hij geeft niet alleen aandacht aan Jetta Goudal, maar ook aan haar Joodse familie en de oorlogsjaren. Het leven van Jetta Goudal was bruisend en vol glamour. In het boek zijn ook diverse foto’s terug te zien uit Jetta’s verleden.

Helaas leest het gehele stuk over Jetta’s leven in Hollywood als een (te) lang Wikipedia-artikel. Veel opsommingen en de dialogen lezen houterig. Veel ‘zij zei’ en ‘hij zei toen…’. Dit maakt het verhaal niet lekker leesbaar helaas en ook nergens krijg ik echt sympathie voor Jetta Goudal hierdoor.

‘Niet alles in dit boek is waar’, staat in het boek. Erik Brouwer kon dus spelen met fictie, jammer dat hij daar niet mee speelt in de stukken over Jetta’s leven. Dat had het minder ‘Wikipedia-achtig’ gemaakt. Nu leest dit echt als een afstandelijk en zakelijk geschreven stuk.

De oorlogstijd
Als Jetta Goudal afgeschreven is in Hollywood switcht de auteur naar de familie van Jetta Goudal. Hij geeft veel aandacht aan de oorlogstijd en de kampen waar de Joden naartoe gingen. Deze stukken hebben een hele andere schrijfstijl en het leest prettiger, meer zoals een historische roman. Het is meeslepender en interessanter dan de stukken over Jetta’s carrière!

Terwijl ik het laatste deel van ‘Diva’ bezig was, bedacht ik me een paar tellen dat het leek alsof er twee auteurs aan dit boek hebben gewerkt, omdat de stukken zo verschillend zijn qua stijl en leesbaarheid.

Het leven in Hollywood
In dit boek speelt de zogenaamde stomme film nog een grote rol. Maar gek genoeg is de Hollywood mentaliteit anno 2018 niet veel anders dan 100 jaar geleden. Toen was er ook al volop drank, drugs en seks en werd er vaak met twee maten gemeten. Actrices kregen minder betaald dan acteurs en de filmsterren hadden al net zoveel sterallures als de filmsterren van nu.

Nooit heb ik geweten dat er een Amsterdamse vrouw wereldbekend is geworden in Hollywood. Maar dat was dus Julie Goudeket. Ze zette heel Hollywood op zijn kop en blufte zich overal doorheen. Er is ook een documentaire over Jetta Goudal. Deze is te zien vanaf 15 oktober met een speciale code. Je ontvangt deze code bij de aankoop van dit boek.


Reageer op: Diva van Erik Brouwer

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten