17 oktober 2018
Diva van Erik Brouwer
Dit boek -met deze bijzonder mooie kaft- is een biografie van actrice Jetta Goudal. Een mysterieuze filmster uit de beginjaren van de twintigste eeuw. Jetta Goudal deed altijd vaag over haar afkomst.
Jetta Goudal heette Julie Goudeket en komt uit Amsterdam. Ze wilde haar Joodse vader ontvluchten en actrice worden. In Hollywood is ze bekend als de actrice uit Versailles. In Hollywood werkt ze met bekende namen van die tijd. Jetta Goudal was niet de makkelijkste vrouw in Hollywood. Zo begon ze een rechtszaak tegen de bekende filmregisseur Cecil B. DeMille
Wikipedia
Erik Brouwer dook in het leven van Jetta Goudal. Hij geeft niet alleen aandacht aan Jetta Goudal, maar ook aan haar Joodse familie en de oorlogsjaren. Het leven van Jetta Goudal was bruisend en vol glamour. In het boek zijn ook diverse foto’s terug te zien uit Jetta’s verleden.
Helaas leest het gehele stuk over Jetta’s leven in Hollywood als een (te) lang Wikipedia-artikel. Veel opsommingen en de dialogen lezen houterig. Veel ‘zij zei’ en ‘hij zei toen…’. Dit maakt het verhaal niet lekker leesbaar helaas en ook nergens krijg ik echt sympathie voor Jetta Goudal hierdoor.
‘Niet alles in dit boek is waar’, staat in het boek. Erik Brouwer kon dus spelen met fictie, jammer dat hij daar niet mee speelt in de stukken over Jetta’s leven. Dat had het minder ‘Wikipedia-achtig’ gemaakt. Nu leest dit echt als een afstandelijk en zakelijk geschreven stuk.
De oorlogstijd
Als Jetta Goudal afgeschreven is in Hollywood switcht de auteur naar de familie van Jetta Goudal. Hij geeft veel aandacht aan de oorlogstijd en de kampen waar de Joden naartoe gingen. Deze stukken hebben een hele andere schrijfstijl en het leest prettiger, meer zoals een historische roman. Het is meeslepender en interessanter dan de stukken over Jetta’s carrière!
Terwijl ik het laatste deel van ‘Diva’ bezig was, bedacht ik me een paar tellen dat het leek alsof er twee auteurs aan dit boek hebben gewerkt, omdat de stukken zo verschillend zijn qua stijl en leesbaarheid.
Het leven in Hollywood
In dit boek speelt de zogenaamde stomme film nog een grote rol. Maar gek genoeg is de Hollywood mentaliteit anno 2018 niet veel anders dan 100 jaar geleden. Toen was er ook al volop drank, drugs en seks en werd er vaak met twee maten gemeten. Actrices kregen minder betaald dan acteurs en de filmsterren hadden al net zoveel sterallures als de filmsterren van nu.
Nooit heb ik geweten dat er een Amsterdamse vrouw wereldbekend is geworden in Hollywood. Maar dat was dus Julie Goudeket. Ze zette heel Hollywood op zijn kop en blufte zich overal doorheen. Er is ook een documentaire over Jetta Goudal. Deze is te zien vanaf 15 oktober met een speciale code. Je ontvangt deze code bij de aankoop van dit boek.
Wellicht ook interessant voor je: