Dromen over zieke, oude schapen van J.W. Jansen

Dromen over zieke, oude schapen cover

‘Dromen over zieke, oude schapen’ is een roman van J.W. Jansen in een nieuw jasje. J.W. Jansen herschreef zijn eerdere roman ‘Vallen en helpen opstaan’.

JeeWee is wijkverpleegkundige bij de thuiszorg. Hij fietst naar cliënten, maakt daar van alles en krijgt van alles naar zijn hoofd geslingerd. JeeWee is grofgebekt, drinkt whiskey (onder werktijd) en is niet vies van een pilletje, seks en obsessief sporten. Hij bespreekt zijn werk en het beleid van de thuiszorg met cynisme en humoristische oneliners. Ondertussen komt JeeWee niet meer aan zijn schrijfwerk toe.

Wijkverpleegkundige JeeWee

Ooit schreef hij een roman, nu krijgt hij geen letter meer op papier. Het werk slokt hem op en de tijd die hij over heeft gaat op aan sporten, vrouwen en zichzelf verdoven met alcohol. Hij denkt vaak grof, maar blijft netjes tegen cliënten. JeeWee heeft zo zijn eigen kijk op de thuiszorg, cliënten en haar beleid.

Wat me opviel was dat de jongere cliënten dankbaar en meer bescheiden zijn. Zij voelen zich bijna ongemakkelijk bij de intieme verzorging, maar JeeWee gaat daar heel tof mee om. Hij weet ook vakkundig om te gaan met agressieve cliënten en cliënten die lastig zijn. JeeWee denkt ook vaak grove dingen en in zijn fantasie voert hij van alles uit, maar in werkelijkheid blijft hij dan rustig.

Rijst met sambal

JeeWee leeft vooral op (vitamine)pillen en een bordje rijst met sambal. Hij heeft bindingsangst, sport als een malle en is erg direct in communicatie en verzint de gekste bijnamen voor collega’s en cliënten. Maar achter die grote mond en de verdoofde geest zit een zorgzame en vakkundige wijkverpleegkundige verstopt.

De schrijfstijl is grof, cynisch, maar ik proestte af en toe ook mijn koffie uit op het scherm van mijn e-reader. De oneliners van JeeWee zijn geweldig! Wel denk ik dat zijn humor je ook moet liggen. Voor sommige lezers kan het te heftig zijn, maar ik nam zijn grove uitspraken met een korrel zout.

Een roman met een venijnig laagje

Het venijn zit ‘m in de staart. Bij de tweede helft voelde ik me melancholiek worden. Hoe de thuiszorg hier geregeld wordt, de mensen die afhankelijk zijn van die zorg en vaak hulpeloos in bed liggen te wachten. De oude meneer die agressief met zijn stok slaat en eigenlijk veel beter af zou zijn in een verzorgingshuis. Een beleidsmedewerker die brutaal meegaat naar een cliënte omdat hij van mening is dat mevrouw best wel wat zorguren kan inleveren. Dat zijn pijnlijke situaties en ik denk dat je dat ook meeneemt naar huis en niet altijd van je af kunt zetten.

J.W. Jansen (zelf ook verpleegkundige) herschreef dus dit boek, verweefde tussen neus en lippen door corona erin en laat de lezer tussen de regels door nadenken over de zorg in Nederland. En hoewel JeeWee af en toe bot en raar uit de hoek komt, zou ik het niet erg vinden als hij aan mijn bed zou staan mocht ik ooit verpleging nodig hebben. Ik kreeg al snel sympathie voor hem, zo’n dwarsligger in de zorg, die handelt naar eigen inzicht.


Reageer op: Dromen over zieke, oude schapen van J.W. Jansen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten