Duivelskind van Maria Genova & Angel van der Vecht

Toen ik de omslagtekst las van ‘Duivelskind’ was ik al meteen geraakt door hetgeen wat ik las.

De jonge Angel wordt als kind door haar ouders gezien als ‘duivelskind’, ze zeggen dat ze dom is en niks kan. Om haar te “genezen” misbruiken ze haar en krijgt ze fysieke straffen. Hoewel de school ingrijpt, blijft deze hel toch voortbestaan, voornamelijk omdat de gezinsvoogd van jeugdzorg de ouders geloofde. De mishandelingen gaan zo ver, dat zelfs de vader een poging doet om Angel te vermoorden.

Opkrabbelen uit de hel

Angel krabbelt op uit de hel als ze op weg is naar volwassenheid. Ze krijgt een baantje en een eigen woning. Maar ook daar blijven de ouders macht over Angel houden, wat het creëren van een nieuw leven bijna onmogelijk maakt. Angel zoekt hulp bij instanties, maar nergens wordt ze echt voor 100% vooruit geholpen. Er zijn wachtlijsten, maar ook professionals die niet goed om kunnen gaan met Angel’s verleden en haar trauma’s.

Zo heeft Angel veel last van dissociatie-gedrag. Ze gaat dan bijvoorbeeld naar bed en vervolgens wordt ze even later ‘wakker’ bij het spoor. Politie vindt haar dan en brengt haar dan weer terug naar huis. In die tijd heeft ze ook al partner, hij staat doodsangsten uit als Angel ’s nachts weg is. Dit gaat maanden zo door, maar echte hulp blijft weg. Schrijnend om te lezen.

Net als hoe jeugdzorg omgaat met Angel’s problemen in haar jeugd. Hoe dom kun je zijn als gezinsvoogd?! En waarom keken omstanders toch steeds de andere kant op? Later geven sommige familieleden toe dat ze het wisten. Maar ook zij deden niks. In feite zijn zij dus ook verantwoordelijk voor de grote psychische beschadigingen bij Angel.

De leegte en de afschuw

Het verhaal is geschreven in twee stijlen. Een klein cursief gedeelte in de ik-vorm en vervolgens gaat een alleswetende verteller verder met het verhaal. De twee verschillende stijlen lezen in het begin wat moeizaam, maar al gauw was ik gewend aan de twee stijlen. De auteurs schrijven beide heel direct en nemen geen blad voor de mond. Je volgt het leven van Angel vanaf haar jeugd, een groot deel van het verhaal belicht ook haar leven als volwassen vrouw en de trauma’s waarmee ze nog altijd kampt.

De mishandelingen en het seksueel misbruik worden zeer gedetailleerd omschreven en die zijn gruwelijk en/of vies. Zelfs haar moeder misbruikt haar en van dat stukje gruwelde ik enorm. Het meest enge aan dit verhaal vond ik dat ze als kind machteloos stond. Alleen school stond achter Angel, maar dat werd lastig omdat een gezinsvoogd van jeugdzorg de kant van de ouders koos. Dat moet echt zo naar geweest zijn voor Angel. De leegte, de afschuw, de angst. Voor jaren is zij getekend! Brrr, dit boek gaf me de rillingen!


Reageer op: Duivelskind van Maria Genova & Angel van der Vecht

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten