11 januari 2012

Een gedicht per dag, deel 1

Een gedicht per dagGisteravond las ik het eerste gedicht uit de bundel Ik herhaal je van Ingrid Jonker.

Ontvlugting blz. 10 en 11
Ontvluchting

Ik las het gedicht een paar keer overnieuw, het gedicht is op zangerige wijze geschreven. In het begin kon ik er niks van maken, maar toen ik vannacht wakker lag begon er in mijn hoofd een interpretatie te vormen.

De laatste zinnen betekenen voor mijn gevoel dat ze de laatste resten van haar bestaan (herinneringen) wil verspreiden op plekken waar ze met geliefden is geweest. Vanmorgen dacht ik tijdens het afstoffen van de vensterbanken nog eens aan het gedicht. Ingrid schrijft in haar zangerige gedicht de keiharde waarheid: een vrouw die wanhopig allerlei sporen achterlaat omdat ze waarschijnlijk bang is dat na haar dood niks meer over is van haar bestaan. De angst om vergeten te worden.

Als ik de achterflap nog eens lees, dan lees ik dat het lichaam van Ingrid op 19 juli 1965 aanspoelde in de Drieankerbaai: een strandje vol zeewier. De laatste zin van het gedicht is: Mijn lijk ligt uitgespoeld in wier en gras. In mijn interpretatie beschrijft Ingrid in dit gedicht eigenlijk haar eigen dood.

5 reacties

 • 11 januari, 2012 om 16:20
  PIppi zegt:

  Ik ga deze dichtbundel ook lezen.


 • 11 januari, 2012 om 16:24
  Leesdame zegt:

  Echt waar? Wat goed! 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 11 januari, 2012 om 19:30
  Diana zegt:

  Mooi verwoord. De nieuwsgierigheid is gewekt.


 • 14 januari, 2013 om 01:37
  Rik zegt:

  Raken de gedichten je meer in de originele taal? Ik vind het Afrikaans zo mooi lezen het laat me veel dieper in haar gevoel mee gaan.

  My lyk lê uitgespoel in wier en gras
  op al die plekke waar ons eenmaal was


 • 14 januari, 2013 om 19:16
  Leesdame zegt:

  Ja, dat ben ik met je eens. Dat zangerige vond ik wel heel mooi. Eigenlijk zou ik nogmaals zo’n weekje “een gedicht per dag” moeten doen. Maar ik moet ook zeggen dat de vertaling dat zangerige ook heeft overgenomen hoor.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: