12 januari 2012

Een gedicht per dag, deel 2

Een gedicht per dagMet goede moed las ik het tweede gedicht gisteren voor het slapengaan. Ik kon er eerst weinig van maken. En eerlijk gezegd kan ik er nog geen brood van bakken.

Vyf lewens, blz. 12 & 13
Vijf levens

Het gaat voor mijn gevoel over de kunst en over de verschillende ‘rollen’ van Ingrid Jonker, maar uiteindelijk is ze gewoon dichteres en leeft ze in een cocon.

Ik denk dat de vijf levens dan ook staan voor haar verschillende karaktereigenschappen of stemmingen. Een moeilijk gedicht, maar niemand heeft gezegd dat dit makkelijk zal worden. Ik denk dat Ingrid zelf ook niet altijd wist wie ze was, vooral niet vanwege de depressies die ze regelmatig had.

Het stukje over balanceren als een circus-acrobaat staat misschien wel voor het balanceren tussen zijn wie ze wil zijn en de persoon die ze laat zien aan de buitenwereld.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: