Een gedicht per dag, deel 6

Een gedicht per dagIk had een pagina overgeslagen, maar vandaag wil ik die toch bespreken, want het is toch een interessant gedicht om te bespreken.

By die Goodwood-tentoonstelling, blz. 18 & 19
Bij de Goodwood-tentoonstelling

Dit gedicht gaat over de roem in Ingrids leven en zo te lezen baalt ze daar af en toe flink van. Ze schrijft in het gedicht dat ze de eerste prijs heeft gewonnen, maar tegelijkertijd hebben ze haar opgesloten in een gevangenis van roem en aandacht.

Ze mist het leven van vroeger en daar wil ze dan de lof best voor inleveren. Maar tegelijkertijd schrijft ze toch over haar trots: die eerste prijs, die bekroning en het feit dat mensen haar gekozen hebben. Is ze gelukkig? Dat vraag ik mezelf af. Volgens mij had ze een haat-liefde verhouding met roem, met haar werk en vooral met haar leven.

En eigenlijk vraagt Ingrid het onmogelijke:  diezelfde eerste prijs, maar zonder de bekendheid en alles wat erbij komt kijken. En aangezien dat nou net niet ging, verwerkte ze haar hoop en emoties in dit gedicht. Zo ervaar ik het lezen van By die Goodwood-tentoonstelling.


2 reacties

 • 17 januari, 2012 om 21:10
  Joke zegt:

  Ik vind dit leesproject wel steeds leuker worden. Vroeger had ik wel wat met poezie, maar toen was ik jong en was het meer een beetje zwijmelen met die gedichten. Ik begreep er niet zo heel veel van, maar ik vertaalde gewoon alles naar mezelf toe. In die tijd dweepte ik met Judith Herzberg, Neeltje Maria Min en Hans Lodeizen. Daarna kwam een hele periode dat ik er niks meer mee had. Ik vond het te moeilijk, je moest er zoveel ‘uithalen’ wat ik niet zag.
  Vorig jaar ben ik naar een lezing geweest van Maaike Meijer over Vasalis en heb toen niet alleen de biografie gekocht maar ook de verzamelde gedichten, en vond ik eigenlijk wel weer erg mooi, bundel ligt nu ook naast mijn bed.
  De manier waarop jij de gedichten bespreekt, is zo’n lekker open en dicht bij het alledaagse leven staande. Geen analytisch geneuzel maar gewoon waar het jou raakt en waarom. In het begin vond ik het irritant dat je sprak over een gedicht terwijl wij, jouw lezers, dat gedicht niet kennen, maar zo langzamerhand merk ik dat ik er wel door geprikkeld word, om die gedichten dan zelf te gaan lezen.
  Dank voor dit leuke leesproject!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Joke Beantwoorden

 • 18 januari, 2012 om 18:13
  Leesdame zegt:

  Wat een lieve reactie Joke! Ik kies er bewust voor om juist open en toegankelijk over mijn bevindingen te bloggen, daarmee kan ik de drempel verlagen.

  Ik begrijp dat het irritant is om het gedicht te zien, maar als ik het gedicht zou plaatsen kan ik een hoop gedoe krijgen… Het is niet de bedoeling dat een dichtbundel op een blog komt te staan, dan zal de uitgeverij not amused zijn denk ik…

  Maar aan de andere kant, door juist die gedichten weg te laten heb ik wel het idee dat ik de lezers iets meer trigger om ook zelf een poëzie te gaan lezen.

  Overigens, een aantal gedichten van Ingrid zou je ook kunnen Googlen 😉

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Een gedicht per dag, deel 6

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten