16 januari 2012

Een gedicht per dag, deel 6

Een gedicht per dagIk had een pagina overgeslagen, maar vandaag wil ik die toch bespreken, want het is toch een interessant gedicht om te bespreken.

By die Goodwood-tentoonstelling, blz. 18 & 19
Bij de Goodwood-tentoonstelling

Dit gedicht gaat over de roem in Ingrids leven en zo te lezen baalt ze daar af en toe flink van. Ze schrijft in het gedicht dat ze de eerste prijs heeft gewonnen, maar tegelijkertijd hebben ze haar opgesloten in een gevangenis van roem en aandacht.

Ze mist het leven van vroeger en daar wil ze dan de lof best voor inleveren. Maar tegelijkertijd schrijft ze toch over haar trots: die eerste prijs, die bekroning en het feit dat mensen haar gekozen hebben. Is ze gelukkig? Dat vraag ik mezelf af. Volgens mij had ze een haat-liefde verhouding met roem, met haar werk en vooral met haar leven.

En eigenlijk vraagt Ingrid het onmogelijke:  diezelfde eerste prijs, maar zonder de bekendheid en alles wat erbij komt kijken. En aangezien dat nou net niet ging, verwerkte ze haar hoop en emoties in dit gedicht. Zo ervaar ik het lezen van By die Goodwood-tentoonstelling.

2 reacties

 • 17 januari, 2012 om 21:10
  Joke zegt:

  Ik vind dit leesproject wel steeds leuker worden. Vroeger had ik wel wat met poezie, maar toen was ik jong en was het meer een beetje zwijmelen met die gedichten. Ik begreep er niet zo heel veel van, maar ik vertaalde gewoon alles naar mezelf toe. In die tijd dweepte ik met Judith Herzberg, Neeltje Maria Min en Hans Lodeizen. Daarna kwam een hele periode dat ik er niks meer mee had. Ik vond het te moeilijk, je moest er zoveel ‘uithalen’ wat ik niet zag.
  Vorig jaar ben ik naar een lezing geweest van Maaike Meijer over Vasalis en heb toen niet alleen de biografie gekocht maar ook de verzamelde gedichten, en vond ik eigenlijk wel weer erg mooi, bundel ligt nu ook naast mijn bed.
  De manier waarop jij de gedichten bespreekt, is zo’n lekker open en dicht bij het alledaagse leven staande. Geen analytisch geneuzel maar gewoon waar het jou raakt en waarom. In het begin vond ik het irritant dat je sprak over een gedicht terwijl wij, jouw lezers, dat gedicht niet kennen, maar zo langzamerhand merk ik dat ik er wel door geprikkeld word, om die gedichten dan zelf te gaan lezen.
  Dank voor dit leuke leesproject!

  hartje(1)


  Joke
  Beantwoorden

 • 18 januari, 2012 om 18:13
  Leesdame zegt:

  Wat een lieve reactie Joke! Ik kies er bewust voor om juist open en toegankelijk over mijn bevindingen te bloggen, daarmee kan ik de drempel verlagen.

  Ik begrijp dat het irritant is om het gedicht te zien, maar als ik het gedicht zou plaatsen kan ik een hoop gedoe krijgen… Het is niet de bedoeling dat een dichtbundel op een blog komt te staan, dan zal de uitgeverij not amused zijn denk ik…

  Maar aan de andere kant, door juist die gedichten weg te laten heb ik wel het idee dat ik de lezers iets meer trigger om ook zelf een poëzie te gaan lezen.

  Overigens, een aantal gedichten van Ingrid zou je ook kunnen Googlen 😉

  hartje(1)


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: