Een hemel zonder schroeven van Marieke van Meijeren

Een hemel zonder schroeven cover

Ik kwam dit boek een tijdje terug tegen via Lalagè. De omslagtekst op Goodreads sprak mij al eerder aan.

We reizen de toekomst in, naar 2065, daar merk je overigens niks van. Maria begraaft samen met haar zoon Seth haar man Aron. Je merkt al meteen dat Maria erg verward is. Seth blijft een tijdje logeren, maar moet ook terug naar Oeganda, daarom regelt hij dat moeder naar een verpleeghuis kan, maar Maria wil dat helemaal niet. Ze wil liever in haar eigen gedachtes blijven, in haar eigen huis, bij haar katten. Maar de ouderdom haalt haar in…

Op het verkeerde been

De omslagtekst zette mij op het verkeerde been. Volgens de omslagtekst zou dit boek gaan over een vrouw die door een misverstand op een psychiatrische afdeling terechtkomt, maar dit zijn echter maar een paar hoofdstukken. In het verleden is Maria door miscommunicatie opgenomen geweest op de PAAZ. Maria had last van PTSS. Jaren en jaren later heeft ze dat nog steeds.

Maria heeft een fascinatie voor kunst, toneel en boeken. Ook is ze graag vlakbij zee. Ze woont in Zeeland en wie dit gebied kent zal veel plekjes herkennen. Zoals de boulevard in Vlissingen, de Gevangenentoren, de polders en de markt in Middelburg. Maar Maria wordt steeds verwarder. Haar zoon Seth maakt zich flink zorgen en regelt dan ook dat ze een indicatie krijgt voor een verpleeghuis.

Gespannen sfeer

In dit gehele boek hangt een gespannen sfeer. Elk moment verwacht ik iets engs. Dat Maria iets engs doet met zichzelf, of met haar katten. Een paar keer blaas ik opgelucht mijn adem uit als er dan toch niks engs blijkt te gebeuren. Marieke van Meijeren beschrijft de wanhoop en onmacht bij Maria in een zangerige schrijfstijl, soms lijkt het alsof je poëzie leest.

De omschrijvingen van het jutten aan het strand van Vlissingen zijn zo beeldend, dat je de zee bijna ruikt en proeft. Maria ontkent haar gebreken. Zo springt ze gerust op de fiets, doet overal impulsaankopen, maar wordt dan gevonden door de postbode. Met haar zoon heeft ze een bijzondere band. Er is veel liefde voor elkaar, maar ook onderhuidse spanning.

De opname

Maria had vanwege haar heftige ervaringen in Congo last van PTSS. Vanwege haar heftige napijn na een keizersnede werd ze naar de paaz gebracht zodat ze kon liggen tijdens het poliklinisch onderzoek. Door een misverstand werd ze meteen opgenomen en kon ze niet meer naar huis. Het medisch personeel communiceerde niet goed met elkaar. Ze moest ineens pillen slikken, haar pijnstillers afgeven en deze opsluiting gaf haar eigenlijk nog een extra trauma.

Later bezoekt ze met haar zoon het verpleeghuis. Ze voelt zich er niet prettig. Ze voelt zich wederom opgesloten en wil daar beslist niet wonen. En weer is er medisch personeel dat het beter denkt te weten. Maria mist haar man verschrikkelijk, ze rouwt en ze draagt een enorme rugzak met bagage uit het verleden met zich mee. Ze keert zich daarom graag terug in haar gedachtes. Ook het geloof speelt een aanwezige rol in haar leven. Deze stukjes zijn best taai om te lezen, vooral als je helemaal niets met het Christelijk geloof hebt.

Mooi en voelbaar

‘Een hemel zonder schroeven’ is een mooi en voelbaar verhaal. De sfeer in dit boek is grauw en je voelt bijna de kou als Maria met blote voeten in het koude zand op het strand staat. Het is een dun en licht boek, maar de inhoud is bijzonder zwaar. Het voelde ook wat ongrijpbaar, vooral het einde.


Reageer op: Een hemel zonder schroeven van Marieke van Meijeren

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten