Een roos in de woestijn van Marte Jongbloed

een roos in de woestijn coverEen roman van uitgeverij Cupido. Mijn eerste gedachten: dit zal wel een zoet liefdesverhaal zijn. Tja, ik ben eerlijk over wat ik dacht. Maar het was helemaal geen zoet liefdesverhaal!

Het was juist een mooie én krachtige roman over een Nederlandse vrouw die gaat wonen en werken in Jemen. Heel interessant en een boeiend kijkje in een totaal andere cultuur! Roos en Liset zijn dikke vriendinnen en zijn samen juf op een basisschool. Groot is het verdriet als Roos omkomt bij een ongeluk. Pieter, de broer van Roos ruimt samen met Liset de spulletjes op van Roos.

Liset vind dan een stapeltje documenten, geschreven in het Arabisch en een foto van een gebouw. Ze komt erachter dat het gebouw in Jemen staat en dat de Arabische tekst iets te maken heeft met een schooltje in Jemen. Liset besluit haar leven om te gooien en vertrekt naar Jemen. Ze gaat lesgeven op een schooltje voor Nederlandse expat-kinderen. Hun ouders werken bijvoorbeeld bij de ambassade, of zijn archeologen. Liset moet wennen aan haar nieuwe leven in een totaal ander land, met nieuwe gewoontes en de constante dreiging van rebellen.

Ondertussen heeft ze nog steeds de Arabisch geschreven documenten bij zich. Samen met Sanna ontcijfert ze alles en het blijkt dat Roos een meisjesschool wilde opbouwen. Liset wil dit plan doorzetten, maar daarvoor heeft ze wel het geld nodig wat Roos ervoor heeft gespaard.

Helaas werkt Pieter niet echt mee. Ook de plaatselijke inwoners zijn alles behalve blij met het plan. Liset verzint alles om de droom van Roos alsnog te kunnen verwezenlijken en komt daardoor in levensgevaarlijke situaties terecht!

Ik vond het heel boeiend om te kunnen lezen over leven in Jemen. Want ik wist daar niet veel van. Marte Jongbloed omschrijft goed het land, de cultuur, het gerommel van de rebellen, de strenge geloofsovertuiging en hoe het is om als Nederlandse vrouw daar zelfstandig staande te blijven.

Het boek leest lekker vlot en ook de nodige spanning is aanwezig.


5 reacties

 • 15 december, 2013 om 19:00
  westmus zegt:

  Ik heb heel sterk getwijfeld om het boek te lezen, gewoon omdat ik zoveel te lezen heb. Dit boek leek me echt de moeite, fijn dat mijn vermoeden bevestigd wordt. Mooie recensie en een pluim voor Marte Jongbloed.

  Ikhartje(1) deze reactie

  westmus Beantwoorden

 • 15 december, 2013 om 21:36
  Leeswammes zegt:

  Goed om te zien dat dit boek een stuk beter was dan de cover. Dit soort cover trekt mij helemaal niet aan, maar het verhaal klinkt wel goed. Ik heb dit boek gewonnen dus misschien ga ik het toch maar eens lezen!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Leeswammes Beantwoorden

  • 15 december, 2013 om 21:45
   Leesdame zegt:

   Ja de kaft vind ik ook een kritisch punt, dekt totaal niet de lading.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 15 december, 2013 om 22:58
  Mieke Schepens zegt:

  Mooie recensie. Ik dacht in eerste instantie ook dat het een zoet verhaal zou zijn. Ook de cover trok me helemaal niet aan. Fijn dat je dat rechtgezet hebt.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mieke Schepens Beantwoorden

Reageer op: Een roos in de woestijn van Marte Jongbloed

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten