Een week of vier van Laura van der Haar

Een week of vier cover

‘Een week of vier’ is een actuele roman, waarin corona een grote rol speelt.

Ida is een alleenstaande moeder. Haar dochtertje Joanes is drie maanden oud. Samen zitten ze in een vreemde Spaanse stad als het corona-virus om zich heen grijpt. Ida raakt zelf besmet. In een vreemd land, vol gekte en angst moet ze zich overgeven aan de medische protocollen. Maar eerst moet ze goede opvang regelen voor Joanes. Ida piekert zich suf en hoopt uiteindelijk dat ze de juiste beslissing heeft genomen.

Verhitte situatie

‘Een week of vier’ speelt zich af in een verhit Europa. Ida voelt zich een vreemde in de Spaanse stad, maar ze heeft gelukkig haar kindje Joanes. Ida voelt een obsessieve liefde voor Joanes en is heel erg gefixeerd op haar. Ze zijn bijna onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar dan merkt Ida dat ze symptomen heeft van het virus. Een koele en zakelijke telefoniste geeft aan dat Ida opgehaald wordt. Ida raakt in paniek, wil weglopen, onderduiken, maar uiteindelijk geeft ze zich over en regelt ze dat vriendin Nellie haar dochtertje op komt halen.

Wat volgt is een uitgerekte passage waarin Ida onderweg is naar een ziekenhuis en de situatie overdenkt. Tussendoor lees je flashbacks over hoe Ida in Spanje terecht is gekomen, hoe ze Nellie leerde kennen en wordt haar liefde voor Joanes uitvergroot.

Grimmige en beklemmende sfeer

Van begin tot het eind is er een grimmige en beklemmende sfeer in dit boek. Ida voelt onmacht en is radeloos. Vooral de onmacht die ze voelt in het ziekenhuis is tastbaar. Alle artsen en verpleegkundigen zijn bijna onherkenbaar door de mondkapjes, waardoor er onbewust nog meer afstand komt tussen patiënt en zorgverlener en waardoor Ida zich nog eenzamer voelt.

Laura van der Haar schetst een realistisch beeld van deze crisis en het speelt zich af net voordat Nederland in een intelligente lockdown ging. Het is geen dik boek, maar ik deed er toch wel lang over. Het verhaal heeft een naargeestige ondertoon. Zelfs de liefde die Ida voor Joanes voelt, voelde naargeestig. Dit boek -en vooral het eind- moest bij mij echt even bezinken!

Laura van der Haar durft grenzen te verkennen, dit wist ik al wel van haar debuut ‘Het wolfgetal‘, maar dit boek raakte me diep en liet me verslagen achter!


Reageer op: Een week of vier van Laura van der Haar

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten