2 april 2014

Eerst de film en dan het boek?!

boekverfilmingenHet is bijna een ongeschreven regel: eerst lees je het boek, daarna kijk je de boekverfilming. Maar wat nou als je het heel vaak andersom doet? Zoals ik… Ik keek eerst de film en daarna ging ik op zoek naar het boek…

Soms kan het heel erg handig zijn om eerst de film te kijken. Zo had ik ooit de dvd van Nevelen van Avalon. Een prachtige verfilming, duurde lang ook… Logisch, want ook het boek bevat bijna 1000 pagina’s. Omdat ik alle personages voorbij had zien komen was dat een voordeel tijdens het lezen van het boek.

De hoeveelheid personages hadden dankzij de film nu allemaal een gezicht gekregen, waardoor ik iedereen wat makkelijker uit elkaar hield. Maar ondanks dat vond ik het boek toch iets te langdradig.

De dinosaurussen van Jurassic Park denderen elk jaar wel een keer voorbij op de televisie. De boeken waarop de films zijn gebaseerd had ik nooit gelezen. Eindelijk vond ik ze op een boekenmarkt. Ik begon er in en las ze uit. Het was geweldig! In het boek ligt de nadruk meer op het ontwikkelen van de dinosaurussen en park. De personages zijn een stuk gemener. De ironie van Ian Malcolm komt nog beter uit de verf en ik krijg antwoorden op vragen die ik had tijdens het kijken van de film. Het boek is een echte techno-thriller, maar wel heel boeiend geschreven. De scènes zijn enger, de acties van de dinosaurussen zijn gruwelijker. En het verhaal loopt eigenlijk heel anders dan in de bijbehorende films. Na het lezen van de boeken werd het me vrij duidelijk dat de films vooral draaien om de sensatie van dino’s op het doek. Niks mis mee natuurlijk ☺Maar de boeken gaven toch net wat meer verdieping.

En als laatste: Turks Fruit… De film had ik al lang geleden gezien, pas later las ik het boek. Het boek zat heel wat mooier in elkaar dan ik had verwacht, meer liefde, meer verdieping en al helemaal niet zo grof als in de film. Het boek was grauw, puur, maar ook humoristisch en met een flinke lading seks uiteraard. Verder vond ik Erik in het boek liever dan in de film. Sowieso vond ik de personages in het boek beter en sterker overkomen. Vooral het einde vond ik in het boek veel beter dan in de film. De laatste scènes in het boek gaven mij een wrang gevoel, het raakte me allemaal net wat meer. Ik kan er niet teveel over zeggen, want het is een spoiler. Maar het boek was beter en gaf me veel voldoening.

Hoe denk jij hierover? Eerst de  film, dan het boek… Of toch de klassieker: eerst het boek en dan pas de film?

19 reacties

 • 2 april, 2014 om 08:48
  Lieke zegt:

  Ikzelf ga toch het liefst voor eerst het boek en dan de film. Heeeel soms dat ik wel eerst de film kijk. Zo heb ik The Host al gekeken en daar vond ik niet zoveel aan en het boek heb ik nog steeds niet gelezen. En nu ben ik bang dat het boek gaat tegenvallen terwijl ik er alleen maar goede dingen over hoor ^^”


  • 2 april, 2014 om 17:14
   Leesdame zegt:

   Het boek trekt me sowieso niet, maar een fan stond erop dat ik de verfilming van The Host moest kijken, uit nieuwsgierigheid ook gedaan, maar ik vond het erg tegenvallen.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 11:14
  Inge zegt:

  Het is maar net hoe het op m’n pad komt… De verfilming van ‘Boven is het stil’ ben ik vorig jaar gaan kijken omdat ik het boek zo mooi vond. Maar het boek ‘Lieve Céline’ van Hanna Bervoets wil ik nog lezen nadat ik onlangs de verfilming zag op tv.


  • 2 april, 2014 om 17:15
   Leesdame zegt:

   Het boek van Lieve Céline vond ik mooier dan de film. Het is venijnig en wrang. Meer dan in de film vond ik.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 11:47
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Indien het een Nederlands verfilmd boek is dan lees ik liever het boek en kijk ik de film überhaupt niet, (NL films vind ik om de één of andere reden zelden leuk) maar als het een buitenlands verfilmd boek is dan lees ik liever eerst het boek en kijk daarna de film. Als ik het andersom doe ga ik het steeds vergelijken (goh dit was anders in de film, goh deze man kwam in de film niet voor, etc).


  Sandraschrijftenleest
  Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:19
   Leesdame zegt:

   Ja dat herken ik ook. Of relaties die in een film heel anders in elkaar zitten. Mensen die in een boek gewoon vrienden zijn en in de film een stelletje. Of een nichtje van iemand, die in de film weer een zus is. Soms begrijpelijk, soms ook heel raar, omdat het verhaal dan helemaal uit elkaar wordt getrokken.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 16:34
  Kimberly zegt:

  Hmm moeilijk! Ik vind zelf dat ik als ik eerst het boek lees en dan de verfilming zie de verfilming ontzettend slecht omdat ik meer van de detail hou. Ik kijk liever vaak eerst de film en dan lees ik het boek, kun je er alleen maar blijer van worden, toch? haha


  Kimberly
  Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:16
   Leesdame zegt:

   Ja daar heb je wel een goed punt… Als het boek nog mooier blijkt te zijn, dan maakt je dat inderdaad blijer 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 17:02
  Maaike zegt:

  Ik ken je voorbeeldfilms niet, maar ik lees zelf altijd eerst het boek. Ik vind het jammer als een film een boek al voorspelt, andersom is het minder erg, haha. Hoewel de film wel vaak tegenvalt!


  Maaike
  Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:18
   Leesdame zegt:

   Dat begrijp ik. Als je bij een thriller al weet hoe de clou in elkaar zit, dan is de film ook gelijk veel minder spannend. Andersom kan het boek heel veel aan spanning verliezen als je weet hoe het gaat aflopen.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 17:46
  Miranda zegt:

  Doorgaans lees ik liever eerst het boek. Als ik de film toevallig eerst zie dan moet ik toegeven dat ik meestal daarna niet meer aan het boek begin. Terwijl ik vaak wel nieuwsgierig ben naar de film als ik eerst het boek heb gelezen.


  Miranda
  Beantwoorden

  • 3 april, 2014 om 20:25
   Leesdame zegt:

   Ik heb juist wel dat als ik de film heb gezien en ik kom erachter dat er een boek is, dat ik juist wel nieuwsgierig ben. En zo zijn we allemaal anders 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 19:27
  Annelies zegt:

  Het hangt er van af wat ik het eerst tegenkom. Soms weet ik bv. niet dat er van een film ook een boek is. Ik merk wel dat ik na het lezen van een boek benieuwd ben naar de verfilming, maar meestal veel minder andersom. Het boek lezen na de film doe ik niet zo gauw.


  Annelies
  Beantwoorden

  • 3 april, 2014 om 20:26
   Leesdame zegt:

   Ik snap je… soms komt er een film op tv en denk je later: o ja, daar was ook een boek van. Ik zelf word dan wel nieuwsgierig, als ik bijvoorbeeld erg onder de indruk ben van de film.


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 3 april, 2014 om 11:03
  Patricia (@Donderdesign) zegt:

  Het liefst eerst het boek maar dan valt de film tegen omdat mijn fantasie leuker is, en andersom valt het boek vaak tegen omdat je alles al weet


  Patricia (@Donderdesign)
  Beantwoorden

  • 3 april, 2014 om 20:27
   Leesdame zegt:

   Mwah… soms krijg je juist bij het boek nog wat dingen te lezen, die ze in de film achterwege lieten 😉


   Leesdame
   Beantwoorden

 • 5 april, 2014 om 17:10
  ladyNadine zegt:

  Meestal ben ik te laat en moet ik wel eerst de film kijken (anders draait hij niet meer in de bioscoop), maar liever lees ik eerst het boek. Zo heb ik Divergent een tijd geleden gelezen en gister ben ik naar de film geweest, en dat bevalt me wel 🙂


  ladyNadine
  Beantwoorden

 • 31 mei, 2014 om 00:50
  Boekenwurm en Pleeg zegt:

  Ik lees meestal eerst het boek en daarna de film maar bij de Aanslag heb ik eerst de film gezien en daarna het boek gelezen en het overkomt me niet vaak ik vond de film mooier.


  Boekenwurm en Pleeg
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: