Eerst de film en dan het boek?!

boekverfilmingenHet is bijna een ongeschreven regel: eerst lees je het boek, daarna kijk je de boekverfilming. Maar wat nou als je het heel vaak andersom doet? Zoals ik… Ik keek eerst de film en daarna ging ik op zoek naar het boek…

Soms kan het heel erg handig zijn om eerst de film te kijken. Zo had ik ooit de dvd van Nevelen van Avalon. Een prachtige verfilming, duurde lang ook… Logisch, want ook het boek bevat bijna 1000 pagina’s. Omdat ik alle personages voorbij had zien komen was dat een voordeel tijdens het lezen van het boek.

De hoeveelheid personages hadden dankzij de film nu allemaal een gezicht gekregen, waardoor ik iedereen wat makkelijker uit elkaar hield. Maar ondanks dat vond ik het boek toch iets te langdradig.

De dinosaurussen van Jurassic Park denderen elk jaar wel een keer voorbij op de televisie. De boeken waarop de films zijn gebaseerd had ik nooit gelezen. Eindelijk vond ik ze op een boekenmarkt. Ik begon er in en las ze uit. Het was geweldig! In het boek ligt de nadruk meer op het ontwikkelen van de dinosaurussen en park. De personages zijn een stuk gemener. De ironie van Ian Malcolm komt nog beter uit de verf en ik krijg antwoorden op vragen die ik had tijdens het kijken van de film. Het boek is een echte techno-thriller, maar wel heel boeiend geschreven. De scènes zijn enger, de acties van de dinosaurussen zijn gruwelijker. En het verhaal loopt eigenlijk heel anders dan in de bijbehorende films. Na het lezen van de boeken werd het me vrij duidelijk dat de films vooral draaien om de sensatie van dino’s op het doek. Niks mis mee natuurlijk ☺Maar de boeken gaven toch net wat meer verdieping.

En als laatste: Turks Fruit… De film had ik al lang geleden gezien, pas later las ik het boek. Het boek zat heel wat mooier in elkaar dan ik had verwacht, meer liefde, meer verdieping en al helemaal niet zo grof als in de film. Het boek was grauw, puur, maar ook humoristisch en met een flinke lading seks uiteraard. Verder vond ik Erik in het boek liever dan in de film. Sowieso vond ik de personages in het boek beter en sterker overkomen. Vooral het einde vond ik in het boek veel beter dan in de film. De laatste scènes in het boek gaven mij een wrang gevoel, het raakte me allemaal net wat meer. Ik kan er niet teveel over zeggen, want het is een spoiler. Maar het boek was beter en gaf me veel voldoening.

Hoe denk jij hierover? Eerst de  film, dan het boek… Of toch de klassieker: eerst het boek en dan pas de film?


19 reacties

 • 2 april, 2014 om 08:48
  Lieke zegt:

  Ikzelf ga toch het liefst voor eerst het boek en dan de film. Heeeel soms dat ik wel eerst de film kijk. Zo heb ik The Host al gekeken en daar vond ik niet zoveel aan en het boek heb ik nog steeds niet gelezen. En nu ben ik bang dat het boek gaat tegenvallen terwijl ik er alleen maar goede dingen over hoor ^^”

  Ikhartje(2) deze reactie

  Lieke Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:14
   Leesdame zegt:

   Het boek trekt me sowieso niet, maar een fan stond erop dat ik de verfilming van The Host moest kijken, uit nieuwsgierigheid ook gedaan, maar ik vond het erg tegenvallen.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 11:14
  Inge zegt:

  Het is maar net hoe het op m’n pad komt… De verfilming van ‘Boven is het stil’ ben ik vorig jaar gaan kijken omdat ik het boek zo mooi vond. Maar het boek ‘Lieve Céline’ van Hanna Bervoets wil ik nog lezen nadat ik onlangs de verfilming zag op tv.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Inge Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:15
   Leesdame zegt:

   Het boek van Lieve Céline vond ik mooier dan de film. Het is venijnig en wrang. Meer dan in de film vond ik.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 11:47
  Sandraschrijftenleest zegt:

  Indien het een Nederlands verfilmd boek is dan lees ik liever het boek en kijk ik de film überhaupt niet, (NL films vind ik om de één of andere reden zelden leuk) maar als het een buitenlands verfilmd boek is dan lees ik liever eerst het boek en kijk daarna de film. Als ik het andersom doe ga ik het steeds vergelijken (goh dit was anders in de film, goh deze man kwam in de film niet voor, etc).

  Ikhartje(1) deze reactie

  Sandraschrijftenleest Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:19
   Leesdame zegt:

   Ja dat herken ik ook. Of relaties die in een film heel anders in elkaar zitten. Mensen die in een boek gewoon vrienden zijn en in de film een stelletje. Of een nichtje van iemand, die in de film weer een zus is. Soms begrijpelijk, soms ook heel raar, omdat het verhaal dan helemaal uit elkaar wordt getrokken.

   Ikhartje(1) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 16:34
  Kimberly zegt:

  Hmm moeilijk! Ik vind zelf dat ik als ik eerst het boek lees en dan de verfilming zie de verfilming ontzettend slecht omdat ik meer van de detail hou. Ik kijk liever vaak eerst de film en dan lees ik het boek, kun je er alleen maar blijer van worden, toch? haha

  Ikhartje(1) deze reactie

  Kimberly Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:16
   Leesdame zegt:

   Ja daar heb je wel een goed punt… Als het boek nog mooier blijkt te zijn, dan maakt je dat inderdaad blijer 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 17:02
  Maaike zegt:

  Ik ken je voorbeeldfilms niet, maar ik lees zelf altijd eerst het boek. Ik vind het jammer als een film een boek al voorspelt, andersom is het minder erg, haha. Hoewel de film wel vaak tegenvalt!

  Ikhartje(2) deze reactie

  Maaike Beantwoorden

  • 2 april, 2014 om 17:18
   Leesdame zegt:

   Dat begrijp ik. Als je bij een thriller al weet hoe de clou in elkaar zit, dan is de film ook gelijk veel minder spannend. Andersom kan het boek heel veel aan spanning verliezen als je weet hoe het gaat aflopen.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 17:46
  Miranda zegt:

  Doorgaans lees ik liever eerst het boek. Als ik de film toevallig eerst zie dan moet ik toegeven dat ik meestal daarna niet meer aan het boek begin. Terwijl ik vaak wel nieuwsgierig ben naar de film als ik eerst het boek heb gelezen.

  Ikhartje(2) deze reactie

  Miranda Beantwoorden

  • 3 april, 2014 om 20:25
   Leesdame zegt:

   Ik heb juist wel dat als ik de film heb gezien en ik kom erachter dat er een boek is, dat ik juist wel nieuwsgierig ben. En zo zijn we allemaal anders 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 2 april, 2014 om 19:27
  Annelies zegt:

  Het hangt er van af wat ik het eerst tegenkom. Soms weet ik bv. niet dat er van een film ook een boek is. Ik merk wel dat ik na het lezen van een boek benieuwd ben naar de verfilming, maar meestal veel minder andersom. Het boek lezen na de film doe ik niet zo gauw.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 3 april, 2014 om 20:26
   Leesdame zegt:

   Ik snap je… soms komt er een film op tv en denk je later: o ja, daar was ook een boek van. Ik zelf word dan wel nieuwsgierig, als ik bijvoorbeeld erg onder de indruk ben van de film.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 3 april, 2014 om 11:03
  Patricia (@Donderdesign) zegt:

  Het liefst eerst het boek maar dan valt de film tegen omdat mijn fantasie leuker is, en andersom valt het boek vaak tegen omdat je alles al weet

  Ikhartje(1) deze reactie

  Patricia (@Donderdesign) Beantwoorden

  • 3 april, 2014 om 20:27
   Leesdame zegt:

   Mwah… soms krijg je juist bij het boek nog wat dingen te lezen, die ze in de film achterwege lieten 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 5 april, 2014 om 17:10
  ladyNadine zegt:

  Meestal ben ik te laat en moet ik wel eerst de film kijken (anders draait hij niet meer in de bioscoop), maar liever lees ik eerst het boek. Zo heb ik Divergent een tijd geleden gelezen en gister ben ik naar de film geweest, en dat bevalt me wel 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  ladyNadine Beantwoorden

 • 31 mei, 2014 om 00:50
  Boekenwurm en Pleeg zegt:

  Ik lees meestal eerst het boek en daarna de film maar bij de Aanslag heb ik eerst de film gezien en daarna het boek gelezen en het overkomt me niet vaak ik vond de film mooier.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Boekenwurm en Pleeg Beantwoorden

Reageer op: Eerst de film en dan het boek?!

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten