En vergeet niet te leven van Maeve Binchy

En vergeet niet te leven cover

Zo’n tien jaar geleden las ik wel eens een roman van Maeve Binchy. Mozaïekromans die zich in Ierland en/of Engeland afspelen en vaak zijn haar romans lekker dik. Ik zocht een fijn ‘bedboek’ en zag op Kobo Plus dat haar boeken ook beschikbaar waren. Het werd haar romandebuut ‘En vergeet niet te leven’.

De tienjarige Elizabeth wordt tijdens de oorlog door haar ouders naar de Ierse familie O’Conor gestuurd en daar raakt ze bevriend met hun dochter Aisling. De twee kinderen groeien op en gaan na de oorlog weer ieder hun eigen weg, maar blijven dik bevriend.

Twee levens

We volgen honderden pagina’s lang deze twee levens. Het leven van de chaotische en vrijgevochten Aisling en de wat rustige Elizabeth. Het eerste deel gaat voornamelijk over hun jeugd, maar de twee meisjes groeien op en maken als jonge volwassen vrouw ook het nodige leed mee. Dit speelt zich allemaal af halverwege de twintigste eeuw.

Aisling zit in een huwelijk waar ze beslist niet gelukkig mee is. Elizabeth is verliefd op Johnny, maar hij wil alles behalve zich binden. Later wordt ze verliefd op Henry. Aisling besluit voor zichzelf te kiezen, maar in het Ierland van de jaren ’50 van de vorige eeuw is voor jezelf kiezen nog vrij abnormaal. Al die beslommeringen worden zeer uitgebreid en gedetailleerd uitgesponnen, in maar liefst 700 pagina’s! (ebook-versie)

Bedboek

Hoewel Maeve Binchy bekend staat om haar mozaïekromans waar vele personages aan bod komen, houdt ze het bij haar debuut bij twee personages. Het tempo in dit boek is tergend traag en dat leent zich wel goed voor een zogenaamd ‘bedboek’.

Ik las dus meestal voor het slapengaan vaak een stukje uit ‘En vergeet niet te leven’. Het boek kabbelt traag voort en je kan gemakkelijk het boek wegleggen en een paar dagen later weer oppakken. Het las als een soap. Daarvan kun je ook gemakkelijk een weekje missen, om later weer in de serie te stappen. Zo was dit ook met dit boek.

Voor het slapengaan wel fijn, weinig nadenken, weer eventjes meeleven met Aisling en Elizabeth en daarna licht uit en slapen. Hierdoor deed ik er wel weken over, maar goed, ik belandde uiteindelijk toch op de laatste pagina 😉

Al een oud boek

‘En vergeet niet te leven’ stamt uit 1982 en de Nederlandse vertaling kwam uit in 1988. Ik las ooit ‘Het huis op Tara Road’, ‘Het hart op de tong’ en ‘Vrienden voor het leven’. Deze romans vond ik beter, al hadden ook deze romans een kabbelend tempo, maar de sfeer was wel warmer en de vertelstijl van Maeve Binchy gezelliger. In ‘En vergeet niet te leven’ vond ik de sfeer soms vrij kil. Ook vond ik het einde nogal bizar, ineens zat er een rotvaart in het boek en was het alsof de auteur de lezer wou verrassen met een rare wending, maar het voelde voor mij meer als een afgeraffeld einde.

Toch was ik nieuwsgierig genoeg om alsnog voor Maeve Binchy te kiezen toen ik een nieuw en gemakkelijk ‘bedboek’ uitkoos. ‘Hart en ziel’ werd het. Een titel uit 2008. Ik merk nu al dat ik de stijl in dit boek al een stuk sprankelender vind. Nieuwe romans zullen er trouwens nooit meer komen, want Maeve Binchy overleed helaas in 2012.


4 reacties

 • 28 april, 2019 om 16:08
  zwartraafje zegt:

  Een 10-tal jaren terug heb ik een heuse Maeve Binchy-periode gehad. Na het lezen van Vrienden voor het leven heb ik toen vrijwel al haar boeken gelezen. Ik heb er nog steeds een hele plank vol van in mijn boekenkast staan maar weet niet of ik ze snel zou herlezen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  zwartraafje Beantwoorden

  • 1 mei, 2019 om 22:12
   Leesdame zegt:

   Wat leuk! 🙂 Kan je nog herinneren wat je van dit boek vond? En wat was toentertijd jouw favoriete boek van haar?

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

   • 10 juni, 2019 om 14:55
    zwartraafje zegt:

    Oei, een echte bespreking van het boek kan ik je niet meer geven. Daar is mijn geheugen te rampzalig voor. In die periode had ik ook nog geen Goodreads dus ik kan niet opzoeken welk boek de beste beoordeling kreeg. Doorgaans was ik niet zo gek van haar korte verhalen maar ik hield wel van Het huis op Tara Road, Quentins, Vrienden voor het leven en de Avondschool.

    Ikhartje(0) deze reactie

    zwartraafje Beantwoorden

 • 6 juli, 2020 om 15:36
  Hinke zegt:

  Dit boek net uitgelezen. Ik vond het een heerlijk boek. Na de helft gelezen te hebben kon ik het bijna niet meer wegleggen. Het sleept je mee met de beide personages. Daarom zo heftig dat het boek zo abrupt en ongeloofwaardig eindigt. Maar ja het was haar debuut.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Hinke Beantwoorden

Reageer op: En vergeet niet te leven van Maeve Binchy

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten