Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen

Er is geen vorm waarin ik pas coverDuizendpoot Erna Sassen schreef deze gevoelige young adult roman. ‘Er is geen vorm waarin ik pas’ is een serieus en eigentijds verhaal verweven met gedichten en liedjes.

Tessel heeft een burn-out. Ze zit in de vijfde van het VWO en ineens gaat alles lastig. Leren gaat niet lekker, leven ook niet. Tessel worstelt met gevoelens en dan voornamelijk misbruikte gevoelens. School zegt dat ze te hard werkt. Tessel’s moeder zegt dat het ligt aan haar perfectionisme. Maar bij Tessel is iets anders aan de hand. Langzaam onthult ze haar verhaal…

Tessel geeft de lezer een intiem kijkje in haar leven. Tessel worstelt met verdriet, onbegrip en leegte. Zo komt Tessel per toeval terecht bij Evelien. Evelien heeft haar dochter Sanne verloren aan kanker. Evelien worstelt op haar manier ook met verdriet, onbegrip en leegte. Op een bepaalde manier weten Tessel en Evelien elkaar aan te vullen en elkaar advies te geven. Al gaat dat niet altijd van een leien dakje.

En dan krijgen we te horen over Parcival… De docent Nederlands, die ook aan zijn cabaret-carrière werkt. Hij kon toen de hulp van Tessel goed gebruiken en stelde zich op als vriend. Hij betrok Tessel bij zijn optredens en langzaamaan werd Tessel verliefd op hem. Dit bleek niet wederzijds te zijn en Parcival draaide 180 graden om. Dit zorgde ervoor dat Tessel met zichzelf in de knoop kwam te zitten.

‘Er is geen vorm waarin ik pas’ is young adult roman voor de 15+ lezer. De schrijfstijl is serieus, modern en je leest duidelijk de stem van een meisje uit de vijfde van het VWO. Erna Sassen verweeft ook gedichtjes door het verhaal en ondanks de zware thema’s verweeft ze ook wat ironie en hier en daar een knipoog in het verhaal. Dit vond ik prettig, want heel soms voelt het verhaal wat ongemakkelijk aan en dan is dit een fijne afwisseling.

Niet alles in het boek is even voor de hand liggend. De rol van Evelien bijvoorbeeld. Evelien is anders dan de andere volwassenen in Tessel’s leven. Evelien zegt waar het op staat en Evelien heeft geen medelijden. Ook kan Tessel van Evelien wat meer hebben. Ook als Evelien gilt tegen Tessel en uiteindelijk met grijns Tessel uitzwaait. Nadien gilt Tessel ook wat vaker, ze verheft haar stem en warempel: het werkt én het lucht op. Het is een bijzonder contact. Juist omdat het niet voor de hand ligt. Ik vond die stukken dan ook heel interessant om te lezen!

Volwassenen doen vaak lacherig over verliefde jongeren en verkering. Erna Sassen laat echter zien dat ook bij jongeren een onbeantwoorde liefde, inclusief een botte afwijzing kan leiden tot een gekrenkt zelfvertrouwen en dat gekwetste gevoelens kunnen leiden tot onzekerheden en uiteindelijk zelfs in een burn-out. Gelukkig weet Erna Sassen een goed einde te schrijven voor Tessel. Zodat je na het lezen denkt: die Tessel, die komt er wel! Serieus, eigentijds en onvoorspelbaar, zo kan ik ‘Er is geen vorm waarin ik pas’ zeker noemen!


Reageer op: Er is geen vorm waarin ik pas van Erna Sassen

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten