Er werd mij verteld, over Lucia de B van Metta de Noo

Er werd mij verteld, over lucia de b coverDe zaak rond Lucia de Berk interesseert mij al sinds ik de (hele goeie) film over haar proces zag. Laatst las ik Lucia’s eigen boek en nu las ik het boek van Metta de Noo. Haar visie en haar strijd om Lucia de Berk vrij te krijgen. Een strijd die jaren en jaren aan de gang was en zelfs familierelaties heeft gekost.

Metta de Noo is verpleeghuisarts en de zaak rond Lucia kwam haar ter ore. Familie was zeer betrokken bij het proces, maar Metta had haar twijfels. Als arts keek ze op haar manier naar de dossiers en er bleek naar haar mening niet veel te kloppen van de beschuldigingen.

Metta de Noo stond voor een groot dilemma: strijden om een onschuldige vrouw uit de gevangenis te krijgen, of achter haar familie staan en de zaak laten rusten?! Een moeizame speurtocht ging van start. Metta boog zich over documenten rondom de zaak Lucia de B. Ze bezocht Lucia ook zelf in de gevangenis en gaandeweg kreeg ze een band met haar. Het werd steeds duidelijker: Lucia de Berk zat onschuldig vast, maar alle hoge heren moesten wél overtuigt worden.

Metta de Noo was één van de klokkenluiders in deze zaak. Door deze klokkenluiders werd Lucia de Berk vrijgesproken, al gingen daar nog jaren aan vooraf. Metta de Noo besloot haar ervaring, zeg maar gerust obsessie, op te schrijven als een roman. Het leest ook als een roman. De meeste betrokkenen hebben dan ook een andere naam gekregen. Metta schrijft ook over haar vakanties, familie-issues, maar bovenal over Lucia. De bezoekjes en telefoontjes. Het uren zwoegen op medische en juridische stukken. De onmacht voelen bij zoveel onterechte beschuldigingen.

Kansloos was Lucia de Berk, zelfs de advocaat was machteloos. Het Hof had gesproken, punt. Gaandeweg in het boek komt steeds meer het gevoel dat er is samengezworen, dat Lucia de schuldige wel moest zijn, want men dacht dat allemaal dat ze schuldig was. Nergens in de stukken staat een duidelijk argument. Vele getuigen kwamen niet verder dan verhalen die ze weer van anderen hadden gehoord. Niemand was erbij, niemand had iets gezien. Je zou kunnen zeggen dat Lucia de Berk als seriemoordenares werd veroordeeld door roddel en achterklap, waar niets van werd gecontroleerd.

Met verbazing las ik enkele juridische stukken en krantenartikelen. De kranten smulden van de hele zaak. De zitting was nog niet geweest of alle kranten wisten het al: ze was de engel des doods. Schrijnend! Ook anonieme brieven van omstanders deelt Metta de Noo in haar roman. Zo was er ooit iemand die Lucia wél geloofde, maar vervolgens meteen van de zaak werd gezet. Of de rechtbanktekenaar. Hij had meerdere tekeningen van Lucia gemaakt, maar alleen de hekserige tekening mocht gepubliceerd worden. De tekeningen waar ze kwetsbaar en zachtaardig overkwam mocht niet gedeeld worden.

Het boek leest toegankelijk, juist omdat dit als een roman is opgezet, maar er komt ook wat juridische en medische stof voorbij. Één boek met vaart is het dan ook niet, maar dat hoeft ook niet. Het is een interessant relaas als je net als ik ook geïnteresseerd bent in deze zaak en hoe het zo fout heeft kunnen lopen.

Metta de Noo is een dappere vrouw. Een vrouw waar ik respect voor heb! Het is jammer dat zij in de film geen rol speelt.


2 reacties

 • 17 april, 2015 om 19:19
  Désirée van der Heijden zegt:

  Ik werd ook zo gegrepen door de mooie film èn het boek van Lucia de B. !
  Wist niet dat dit boek bestond ! Leuk dat je deze gerecenseerd hebt, zet hem op m’n NTL-Lijst

  Ikhartje(1) deze reactie

  Désirée van der Heijden Beantwoorden

  • 17 april, 2015 om 19:26
   Leesdame zegt:

   Er is nog een boek: “Lucia de B. Reconstructie van een gerechtelijke dwaling van Ton Derksen. Die staat bij nog op de lijst 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Er werd mij verteld, over Lucia de B van Metta de Noo

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten