Eten als rode draad door het verhaal…

boeken over etenBoeken over eten 🙂 En nee, geen kookboeken… Boeken over eten zijn soms lekker om te lezen.

We kennen allemaal ‘Chocolat’ wel van Joanne Harris. Over de alleenstaande moeder Vianne Rocher die met haar dochtertje Anouk neerstrijkt in een gelovig dorpje en daar een chocolatier begint. De pastoor is niet blij, de bewoners zijn sceptisch en schuw, maar toch weet Vianne langzaam het vertrouwen te winnen. En de film was ook al zo leuk, alleen al om Johnny Depp 😉 en al die verschillende soorten chocola. Je ruikt het bijna!

Op mijn ntl-stapel ligt al een tijdje ‘Julie & Julia’ van Julie Powell klaar om te lezen. De film met Meryl Streep heb ik al een keer gezien, maar het boek heb ik nog nooit gelezen. Het is een waargebeurd verhaal. Julie begint een 365-dagen-project waarin ze elke dag een recept klaarmaakt uit het kookboek van Julia Child. Elke dag schrijft ze er een blog over en ze krijgt al gauw duizenden lezers uit de hele wereld.

Ook het thrillergenre is op de hoogte van eten. ‘De eetclub’ van Saskia Noort draait om een groep vrienden die om beurten voor elkaar koken. Goed, in dit boek draait het natuurlijk meer om de spanning, maar er zitten een paar passages in over de gezamelijke etentjes.

En jaren geleden las ik het boek ‘Zalig zijn de kaasmakers’. Ooit uit een Witte Boekhandel geplukt voor een paar euro. Het gaat over meisjes die gaan wonen en werken op een kaasboerderij in Ierland. Er staan leuke feitjes in over de kaas die gemaakt wordt op de boerderij.

Maar wat vind ik nou zo leuk aan boeken waarin eten centraal staat? Goede vraag… Het is niet zo dat het mijn favoriete “genre” is, maar ik vind het wel boeiend hoe een auteur het thema eten/koken als een rode draad door een boek laat lopen zonder dat het saai wordt. En de ‘gevaarlijke’ kant is natuurlijk dat je zelf ook trek krijgt tijdens het lezen, maar ja, lezen is afleiding, toch? 😉 Ach ik wil best toegeven dat ik na het lezen van ‘De wraak van het spruitje’ ongelooflijk zin had in een hamburger. Al was dat ironisch genoeg niet het doel van dit kinderboekenweekgeschenk. Nee, ‘De wraak van het spruitje’ moest juist kinderen laten zien dat gezond eten ook lekker kan zijn. Ieder zijn eigen interpretatie dus.


2 reacties

 • 9 februari, 2012 om 10:08
  Sandra3619 zegt:

  Leuk!!

  Ik heb een paar maanden terug de film Julie & Julia gezien, wist niet eens dat er ook een boek van was haha *schrijft op te lezen lijst*

  Met de Eetclub twijfel ik steeds of ik het nou wel of niet gelezen heb, zo suf

  Ikhartje(0) deze reactie

  Sandra3619 Beantwoorden

 • 9 februari, 2012 om 13:14
  Leesdame zegt:

  Oe, De Eetclub, dat is lang geleden dat ik die heb gelezen. Het speelde zich af in een villawijk en in een vriendengroep waar iedereen wel geheimen voor elkaar had. Beetje Gooische Vrouwen achtig. Ik weet nog wel dat ik De eetclub in één dag heb uitgelezen. Het was ook een van de eerste Nederlandse thrillers die ik las.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Eten als rode draad door het verhaal…

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten