8 februari 2012

Eten als rode draad door het verhaal…

boeken over etenBoeken over eten 🙂 En nee, geen kookboeken… Boeken over eten zijn soms lekker om te lezen.

We kennen allemaal ‘Chocolat’ wel van Joanne Harris. Over de alleenstaande moeder Vianne Rocher die met haar dochtertje Anouk neerstrijkt in een gelovig dorpje en daar een chocolatier begint. De pastoor is niet blij, de bewoners zijn sceptisch en schuw, maar toch weet Vianne langzaam het vertrouwen te winnen. En de film was ook al zo leuk, alleen al om Johnny Depp 😉 en al die verschillende soorten chocola. Je ruikt het bijna!

Op mijn ntl-stapel ligt al een tijdje ‘Julie & Julia’ van Julie Powell klaar om te lezen. De film met Meryl Streep heb ik al een keer gezien, maar het boek heb ik nog nooit gelezen. Het is een waargebeurd verhaal. Julie begint een 365-dagen-project waarin ze elke dag een recept klaarmaakt uit het kookboek van Julia Child. Elke dag schrijft ze er een blog over en ze krijgt al gauw duizenden lezers uit de hele wereld.

Ook het thrillergenre is op de hoogte van eten. ‘De eetclub’ van Saskia Noort draait om een groep vrienden die om beurten voor elkaar koken. Goed, in dit boek draait het natuurlijk meer om de spanning, maar er zitten een paar passages in over de gezamelijke etentjes.

En jaren geleden las ik het boek ‘Zalig zijn de kaasmakers’. Ooit uit een Witte Boekhandel geplukt voor een paar euro. Het gaat over meisjes die gaan wonen en werken op een kaasboerderij in Ierland. Er staan leuke feitjes in over de kaas die gemaakt wordt op de boerderij.

Maar wat vind ik nou zo leuk aan boeken waarin eten centraal staat? Goede vraag… Het is niet zo dat het mijn favoriete “genre” is, maar ik vind het wel boeiend hoe een auteur het thema eten/koken als een rode draad door een boek laat lopen zonder dat het saai wordt. En de ‘gevaarlijke’ kant is natuurlijk dat je zelf ook trek krijgt tijdens het lezen, maar ja, lezen is afleiding, toch? 😉 Ach ik wil best toegeven dat ik na het lezen van ‘De wraak van het spruitje’ ongelooflijk zin had in een hamburger. Al was dat ironisch genoeg niet het doel van dit kinderboekenweekgeschenk. Nee, ‘De wraak van het spruitje’ moest juist kinderen laten zien dat gezond eten ook lekker kan zijn. Ieder zijn eigen interpretatie dus.

2 reacties

 • 9 februari, 2012 om 10:08
  Sandra3619 zegt:

  Leuk!!

  Ik heb een paar maanden terug de film Julie & Julia gezien, wist niet eens dat er ook een boek van was haha *schrijft op te lezen lijst*

  Met de Eetclub twijfel ik steeds of ik het nou wel of niet gelezen heb, zo suf


  Sandra3619
  Beantwoorden

 • 9 februari, 2012 om 13:14
  Leesdame zegt:

  Oe, De Eetclub, dat is lang geleden dat ik die heb gelezen. Het speelde zich af in een villawijk en in een vriendengroep waar iedereen wel geheimen voor elkaar had. Beetje Gooische Vrouwen achtig. Ik weet nog wel dat ik De eetclub in één dag heb uitgelezen. Het was ook een van de eerste Nederlandse thrillers die ik las.


  Leesdame
  Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: