29 november 2022
Exit van Mel Wallis de Vries
Het was weer tijd voor de nieuwe ya-thriller van Mel Wallis de Vries, met actuele thema’s en uiteraard spannende situaties.
Soms zie je het op het nieuws: een vermissing, of een ongeluk, een val. Het zou jou kunnen gebeuren. Maar wat schuilt er achter deze nieuwsberichten en hebben ze iets met elkaar te maken? Vaak is er een achterliggend verhaal dat we niet kennen. In ‘Exit’ volgen we een paar scholieren, ze krijgen een kettingberichtje, dat moeten ze doorsturen, anders loopt het niet goed af met ze. Maar waar komen die berichtjes vandaan? En wie heeft het op deze scholieren gemunt?
Actuele ya-thriller
Het is duidelijk dat dit verhaal zich afspeelt net na de covid-19 crisis. De scholieren hebben een tijd online les gehad en zitten nu weer terug in de klas op de middelbare school. Meerdere personages vertellen hun verhaal in ‘Exit’. Elk personage wordt uitgebreid voorgesteld met info en foto’s. Tussendoor lees je whatsapp-gesprekken en af en toe lees je een kort hoofdstuk vanuit het oogpunt van de dader. Er zitten veel thema’s in ‘Exit’. Zoals lgbt+, roddel en achterklap, jaloezie en depressie onder jongeren.
Alicia heeft bijvoorbeeld depressieklachten en gaat daarom -onder aandringen van haar moeder- praten met een psychologe. Herkenbaar vond ik vooral dat Alicia zich wat beknot voelt en hoe meer haar ouders zich op haar focussen, hoe meer druk ze ervaart. En dan Cheyenne, die onder groepsdruk opdrachtjes uitvoert voor haar zestiende verjaardag, dat vond ik ergens heel beklemmend.
De dreiging komt ergens vandaan
Naast Alicia en Cheyenne spelen ook Frederique, Aya en Jennifer een rol in ‘Exit’. Ze hebben weinig met elkaar te maken, maar ze ontvangen wel de kettingberichtjes. De doorgewinterde thrillerlezer puzzelt mee en probeert te raden wie er achter de korte hoofdstukjes zit, die geschreven zijn vanuit de dader. Ook vraag je je af wie nog oprecht is in het verhaal. Je beste vriendin roddelt bijvoorbeeld altijd weer met een andere beste vriendin. En één opmerking kan er al voor zorgen dat iemand zich buitengesloten voelt. Het roddelen via whatsapp is echt iets van deze tijd. Ergens vind ik dat ook schrijnend en ik denk dat dit ook meespeelt bij depressie. De onzekerheid en dat je tegenwoordig zo snel buiten de groep valt.
‘Exit’ werkt naar een climax toe. Zoals altijd wordt de clou goed uitgelegd en is er nog een epiloog. Ik vond het een onderhoudend en actueel spannend verhaal, met elementen waar veel scholieren zich in herkennen.
Wellicht ook interessant voor je: