Familieopstelling van Kluun

familieopstelling cover

Iedereen kent hem, iedereen heeft een mening over hem… Kluun… Ik ben groot fan van zijn werk!

In ‘Familieopstelling’ gaat Kluun de diepte in met het bekende personage Stijn van Diepen. Hij is nu 55, 18 jaar later na de dood van Carmen, Luna is bijna 21 en zijn huwelijk met Roos is ook voorbij. Stijn leeft nog steeds wild, houdt van vrouwen en van een feestje. Maar ineens trapt het leven op de rem. Stijns moeder wordt opgenomen in Padua met alzheimer en zijn beste vriend laat hem vallen. Wat is nog echt belangrijk in het leven? Stijn duikt de diepte in.

Terug naar het verleden

Het boek kent bijna geen opbouw, je zit meteen in het verhaal. De stijl van Kluun is bot, gevoelig, humoristisch en soms pijnlijk voelbaar. Hij omschrijft het proces van de ziekte van alzheimer bij zijn moeder, zijn contact met zijn zus Chantal en blikt terug op het verleden.

Zo deelt hij hoe Roos langzaam Luna’s tweede mama werd, maar ook welke vrouwen na Roos de revue passeerden. Maar Stijn graaft verder. Hij duikt de geschiedenis in van zijn ouders en grootouders. Ze maakten de oorlog mee en zijn grootvader moest onderduiken in de kelder van een bakkerij.

Tilburgs

De schrijfstijl is lekker to the point, Kluun schuwt sekspassages en grove woorden niet. Hij weet sommige situaties komisch te omschrijven. Zoals het feest in de tuin van de familie de Jong. Maar hij weet ook gevoelige momenten heel beeldend te vertellen, zoals de sfeer en de momenten op de afdeling Genua in verzorgingstehuis Padua.

Stijn praat met zijn moeder en zijn zus vaak in dialect. Deze dialogen zijn doorspekt met Tilburgs/Brabants woorden en zinnen, maar ik kan dit prima volgen. Ik heb wel het idee dat dit lastiger wordt als je dit dialect niet kent. Maar ik zelf vond het een leuk extraatje, het maakt de dialogen gevoeliger en persoonlijker.

Op zoek naar jezelf

Stijn gaat op advies van een vriend naar Ierland voor een week vol bezinning en een zoektocht naar zichzelf. Het wordt een week vol confrontaties en levensvragen. Ook hier blikt hij weer terug op het verleden. Er blijken meer mensen om hem te geven dan hij aanvankelijk dacht.

Dat vond ik een mooi aspect, we denken wel eens dat we niet belangrijk zijn. Maar als het erop aankomt kom je vanzelf de mensen tegen die écht van je houden. En dat zijn er soms meer dan je had verwacht. Ik vond ‘Familieopstelling’ een bijzonder boek om te lezen.


Reageer op: Familieopstelling van Kluun

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten