Fan van Hebban

persoonlijkIk ben lid van Hebban. Eerlijk, in het begin was ik zeer sceptisch en kon ik er mijn draai absoluut niet vinden. Maar nu ken ik er de weg beter!

Ik was en ben een Goodreads-fan. Eigenlijk grappig, aangezien mijn voorkeur ligt bij Nederlandse auteurs en ik fan ben van een Amerikaanse community. Maar ja, het is zo fijn daar, een handig platform om mijn collectie bij te houden, zelf boeken toe te voegen en een challenge bijhouden. Echt socializen doe ik er niet, maar dat doe ik op andere social media sites. Toen kwam Hebban, een Nederlandse variant.

Eerst vond ik het niets. Ook de naam vond ik niets. Alsof ik ergens was geband en nu dus op Hebban zat vanwege een ban. Echt waar, dat is mij een keer gevraagd toen ik het over Hebban had: ‘waar heb jij een ban gekregen dan?’ En dan uitleggen dat Hebban een boekensite is, en Hebban het eerste geschreven woord was. Van ‘hebban olla vogala’. Hebban is hebben en boeken willen wij als lezers maar wat graag hebben.

Het was in het begin alsof ik in een nieuwe winkel mijn boodschappen moest gaan doen en de helft van het assortiment nog niet binnen was. Maar de beloftes werden waargemaakt. Er kwamen meer functies, meer boeken, meer leden, meer groepen en dus ook meer artikelen. Hebban is nog steeds niet helemaal af. Het is tenslotte nog altijd de beta-versie. Maar wat er nu al is, dat is al fijn werken! Vind ik dan hé 😉

Eerst begreep ik er weinig van, maar simpelweg zit het zo: je kan zelf bepalen hoe je feed eruitziet. Je kan alles wat je interessant vind volgen en wat je niet interessant vind, dat volg je niet. Zo volg ik zelf vrijwel alle portals, een aantal collega-boekbloggers, leuke lezers en recensenten. En ik ben er dagelijks zoet mee. Er verschijnen zeer regelmatig nieuwe artikelen op de diverse portals. Zo is er een chicklit-portal, Crimezone-portal, een portal over fantasyboeken en een portal over kinderboeken… kortom: vrijwel elk genre heeft zijn eigen portal en dus ook zijn eigen artikelen en giveaways. Hebban ontvangt ook boekbloggers met open armen, want er is ook een actief bloggers-portal!

Ineens betrapte ik mezelf erop dat ik vaker op Hebban zat dan op Goodreads. Dat mijn collectie op Goodreads achterliep en bij Hebban nauwgezet werd bijgehouden… Ook lees ik er dagelijks nieuwe artikelen en deel ik er stukjes uit mijn leeservaringen. En als ik iets niet snap, of ik heb wat aan te merken (want dat heb ik vaak genoeg haha) dan verschijnt er al snel een medewerker van Hebban op Twitter om mij verder te helpen. Of om te reageren op mijn aanmerkingen, wat vaak toch een leuk gesprekje met de nodige humor oplevert. Heel fijn!

Overigens zit ik nog steeds graag Goodreads. Maar nu dus ook dagelijks op Hebban. En je kan mij uiteraard ook volgen op Hebban 🙂

 

 


24 reacties

 • 7 december, 2014 om 09:38
  taske1970 zegt:

  Ik vind het ook een heerlijke site, er is voor iedereen wel iets te volgen. Ik kan me hier goed vermaken omdat er echt veel informatie is te vinden van vele genres.Het is overzichtelijk en gezellig opgezet. Hij hoort bij mij dan ook op het moment tot mijn favorieten, zeker omdat het gewoon lekker nederlands is.

  Ikhartje(1) deze reactie

  taske1970 Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 09:45
  Laura zegt:

  In het begin was ik ook sceptisch over Hebban maar ik vind de portals op Hebban erg leuk! Goodreads gebruik ik nog steeds om bij te houden wat ik heb gelezen maar ik ga ook wel dagelijks naar de Young-adult & bloggers portal!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Laura Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 10:01
  supernaturalreadingaddict zegt:

  Ik ben er nog niet zo actief, dat komt denk ik ook omdat ik veel in het Engels lees.

  Ikhartje(2) deze reactie

  supernaturalreadingaddict Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 10:14
  zonenmaan11 zegt:

  Ik blijf een veel groter fan van Goodreads dan van Hebban. Het enige wat ik op Hebban eigenlijk lees is het stuk voor de bloggers.

  Ikhartje(1) deze reactie

  zonenmaan11 Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 20:01
   Leesdame zegt:

   Wou net zeggen… ik zie je redelijk vaak daar voorbijkomen met een reactie 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 10:17
  Lalagè zegt:

  Ik heb een paar keer rondgedwaald op Hebban en vind het te overweldigend: er staat gewoon teveel op en er zijn teveel functies. Maar af en toe kom ik toch terug, dus wie weet.
  Maar boekmeter.nl blijft mijn favoriet: eenvoudig en met veel fijne boekenwurmen. Dus als ik er een boek is waarvan ik wil weten wat andere lezers ervan vinden, kijk ik op Boekmeter, met Goodreads als goed alternatief als het om Engelse boeken gaat.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Lalagè Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 20:01
   Leesdame zegt:

   Volgens mij is dat met elke nieuwe site, dat overweldigende. Dat had ik ook op Goodreads. Het enige wat werkt, is gewoon proberen en overal op klikken haha. Gaandeweg kreeg ik door hoe het werkte en waar ik alles kon vinden. Boekmeter ken ik eigenlijk niet goed. Maar als ik alles bij zou moeten houden… dan komen er hier geen blogposten meer ben ik bang haha

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 11:02
  jannietr zegt:

  Ik heb een poosje op de Boekensalon gezeten, maar daar waren de mogelijkheden beperkt. Toen eens gekeken bij Dizzie (via de regionale krant), daar mocht ik geen verwijzingen op zetten naar mijn blog, dat ik al jaren bijhoud. Toen Hebban geprobeerd. Ik zag er een beetje tegenop om me er verder in te verdiepen nadat ik er enkele boeken, blogs en recensies op gezet had. Je blogtekst klinkt enthousiast genoeg om me er toch maar weer eens in te gaan verdiepen.

  Ikhartje(1) deze reactie

  jannietr Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 19:59
   Leesdame zegt:

   Klopt wat je schrijft over Dizzie! Ik heb er gezeten in de beginjaren (2008 tot 2012) en daar ben ik ook begonnen met bloggen. De site was nog niet zo publiekelijk bekend en de sfeer was gemoedelijk onder de leden. Helaas werd het steeds commerciëler, vooral toen het werd overgenomen door Tubantia. Toen ik een eigen boekenblog begon werd mij ook gevraagd om geen reclame te maken voor mijn eigen blog. Daar waren ze best streng op. De sfeer vond ik er steeds killer worden en de oud-leden zijn verhuisd naar een Facebookgroep en daarna verspreidt over diverse boekensites. Nee Dizzie is niet meer zoals het vroeger was.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 13:56
  Miranda zegt:

  Ik heb me wel aangemeld bij Hebban, maar ik kon er mijn draai (in het begin) niet vinden. Het klinkt in ieder geval alsof er al veel verbeterd is. Misschien binnenkort toch maar weer eens in verdiepen. Maar voorlopig blijf ik toch voornamelijk op GoodReads actief voor het bijhouden van mijn gelezen boeken, omdat ik ook vooral veel Engels(talig) lees.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Miranda Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 19:57
   Leesdame zegt:

   Ik blijf zelf ook op Goodreads hoor. Maar beide sites hebben hun charme en voordelen vind ik.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 15:08
  Moonplanet zegt:

  Er staan echt te weinig boeken op Hebban om mijn collectie/gelezen-lijst daar bij te kunnen houden (zelfs niet alle Nederlandse boeken). Voor mijn collectie blijf ik dus gewoon Librarything gebruiken, omdat hun database-systeem VEEL beter is (veel meer databases uit allerlei landen, handig omdat ik boeken in zeer veel verschillende talen heb). Ik ben echter wel recensent bij Hebban en daar gebruik ik mijn account bij Hebban dus ook voor: mijn Nederlandse recensies 🙂
  Ik heb je verder ook net gevolgd op Hebban dus!

  Ikhartje(1) deze reactie

  Moonplanet Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 19:56
   Leesdame zegt:

   O wat leuk dat je daar recensent bent! Je hebt als recensent niet de functie om boeken zelf toe te voegen? Misschien komt dat ook later, dat we als leden ook zelf boeken kunnen toevoegen, net als op Goodreads. Het zou wel een fijne toevoeging zijn 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 15:11
  Marlieke zegt:

  Ik kan me er nog steeds niet helemaal in vinden. Vooral ook omdat ik veel Engels lees en ik daarvoor naar mijn idee beter op Goodreads kan zijn. Verder heb ik veel problemen gehad met de site zelf, lang laden, vastlopen etc., waardoor ik me er niet echt in heb kunnen verdiepen en het later ook niet meer wilde. Te veel frustratie. Ik moet wel zeggen dat het nu beter werkt, maar toch heb ik er nog niet veel mee gedaan. Maarja, bij Goodreads snapte ik het toen ik er net opzat ook helemaal niet en nu weet ik ook hoe dat werkt. Wie weet dat het bij hebban nog gaat gebeuren :).

  Ikhartje(1) deze reactie

  Marlieke Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 19:55
   Leesdame zegt:

   Dat lang laden ervaar ik momenteel niet meer. Hij gaat redelijk rap moet ik zeggen, maar dat kan ook afhankelijk van je browser zijn hé. Internet Explorer laadt sowieso trager dan Chrome is mijn idee. Ik begreep in het begin ook de toevoeging van Hebban niet, maar gaandeweg wordt de site wel beter.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 15:49
  Mathilde (@ikvindlezenleuk) zegt:

  Ik gebruik Goodreads en Hebban. Ik lees zowel Engels als Nederlands, maar Engelse boeken kan ik niet toevoegen bij Hebban. Voorlopig gebruik ik beide.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Mathilde (@ikvindlezenleuk) Beantwoorden

 • 7 december, 2014 om 19:11
  theonlymrsjo zegt:

  Grappig, die geleidelijke verplaatsing van goodreads naar Hebban. Ik heb op beide een account. Goodreads voelt nog steeds als “thuis”, terwijl ik mij op Hebban nog wat verloren voel. Voelt beetje onlogisch om sommige lezers/bloggers zowel op goodreads, als op Hebban, als op bloglovin’, als op wordpress en op Twitter te volgen. Maar dat ligt misschien aan mij en is de informatie op elk platform toch weer net anders.

  Ikhartje(1) deze reactie

  theonlymrsjo Beantwoorden

  • 8 december, 2014 om 19:53
   Leesdame zegt:

   Elk platform biedt voor mij wel zijn eigen dingen. Op Goodreads vind ik de collectie-functie het fijnst werken. Op Hebban vind ik de artikelen het leukst en het feit dat het gewoon lekker Nederlands is. Bloglovin vind ik handig op mijn tablet, in één feed alle nieuwe updates van de bloggers die ik volg. Op Twitter zit ik voor de interactie en het onzinnig kletsen over niets haha.

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

 • 8 december, 2014 om 10:31
  Zwartraafje zegt:

  Ik heb zelf ook bij beide een profiel. Goodreads voelt nog altijd het meest vertrouwd aan, maar ondertussen begin ik Hebban wel frequenter te bezoeken. Mijn recensies post ik nu ook bij allebei.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Zwartraafje Beantwoorden

Reageer op: Fan van Hebban

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten