1 april 2016

Gekke wijven van Sylvia Witteman

Ik mocht draaien aan een rad bij de stand van de Linda Foundation. Met mijn deelname doneerde ik geld aan een goed doel en als ik geluk had, dan won ik nog een prijs ook. Ik had geluk en won een boek naar keuze. Het werd de columnbundel ‘Gekke wijven’ van Sylvia Witteman.

Sylvia Witteman schreef maandelijks een column voor tijdschrift Linda over gekke wijven. De schoolpleinmoeder, de betweterige vrouw, de veeleisende echtgenote… gekke wijven dus. Flink aangedikte situaties, maar ook weer niet onherkenbaar. Sylvia neemt vrouwen en hun (hysterische) betoog humoristisch onder de loep.

Dit boek ligt nu naast me. Het ging mee in bad, het ging mee naar alle kamers in mijn huis en uiteindelijk mee naar bed voor de laatste columns. Het eerste woord wat in mij opkomt is: hysterisch! De kaft is hysterisch aanwezig. Niet alleen op mijn bank of in bed, maar ook op het scherm. De vrouwen die in de columns besproken worden zijn ook bij vlagen hysterisch. Dat is soms leuk, want leedvermaak is ook vermaak. Soms is dat minder leuk en is het gewoon te druk, te veel etc.

Vinexvrouwen, Gooische moeders, oma’s die het beter weten en spirituele moeders passeren de revue. Je komt hoe dan ook wel een vrouw tegen in dit boek die in je omgeving ook aanwezig is. Sylvia Witteman dikt het lekker aan, vergroot de gesprekken uit en maakt er een humoristisch stukje van.

Sommige columns leken nogal op elkaar, zoals die over spirituele moeder en de new age moeder. Alsof dit over dezelfde vrouw ging. Misschien is dat ook wel zo. De column van Juf Mijntje vond ik ergens heel venijnig en pijnlijk. Niet passend tussen de andere columns.

‘Gekke wijven’ is een gemakkelijk boek om naast een ander boek te lezen, als je graag iets luchtigs voor het slapengaan wilt lezen bijvoorbeeld. Maar lees niet alles achter elkaar! Lees je namelijk heel veel columns achter elkaar, dan wordt dat humoristische nogal hysterisch… Een overdosis chocola maakt je namelijk ook niet blij, eerder misselijk! Hou het bij kleine stukjes is mijn advies!