Genadeklap van Loes den Hollander

Genadeklap coverIk was nieuwsgierig genoeg na ‘Aangetast‘ om meteen verder te gaan in ‘Genadeklap’. Dat was maar goed ook! Want het boek gaat gelijk door waar ‘Aangetast’ stopte.

‘Genadeklap’ gaat verder met Gideon, Rifka, Matthias en dit keer ook met Clemens (de schooldirecteur) en Bea (Rifka’s moeder). In korte hoofdstukken vertellen ze ieder hun kant van het verhaal. Matthias probeert een nieuw leven op te bouwen, maar wordt meteen al gespot door familie van Frederique, dus binnen de kortste keren weet Rifka waar ze hem kan vinden…

In dit tweede deel van Dossier Metselaer zit Gideon in de gevangenis en we horen via hem hoe het leven daar gaat. Bea vertelt haar verhaal over Rifka en over Rifka’s zusje die overleed aan wiegendood. Bea vermoedt dat er iets niet helemaal klopt en zoekt Gideon op in de gevangenis. Clemens komt veel over de vloer bij Rifka, zijn personage vond ik het moeilijkst om te peilen en eigenlijk vraag ik me af waarom juist hij een heel deel voor zichzelf kreeg in ‘Genadeklap’.

Rifka is het personage waar de spanning omheen draait. Rifka zorgt voor de kriebels, voor de spanning en het afgrijzen. Bea’s verklaringen maken een hoop duidelijk over haar gedrag. Rifka is eng en luguber en werkt met dubbele agenda’s. Matthias probeert zijn leven op te pakken, maar loopt tegelijkertijd constant op spitsroeden, tot hij het zat wordt en de rollen omdraait.

De verhaallijn van Gideon vond ik heel meeslepend. Het leven in de gevangenis is sober en hij mag werken in de bibliotheek en bijles geven aan medegevangenen. Tot hij gechanteerd wordt en hij voor zijn eigen veiligheid overgeplaatst wordt. Door zijn eerlijkheid, krijgt hij het nog moeilijker en geheimen uit het verleden blijken te zijn doorgesijpeld in de gevangenis. Ondertussen kijkt hij machteloos toe hoe zijn vrouw Rifka haar plannen doorzet.

‘Genadeklap’ vond ik een stuk spannender en meeslepender dan haar voorganger ‘Aangetast’. De spanning zit er vanaf het begin goed in en je merkt dat dit echt een opvolgend deel is, waar de hele clou om draait en dat het vorige deel meer een aanloop was. De boeken van Loes zijn vaak voorspelbaar en ik hoopte dat ze me dit keer zou verrassen, het hele boek is al spannend, ik hoopte dus echt ook op een spannende finale. Ze stelde me zeker niet teleur, maar tijdens het lezen had ik wel even een vlaag van: ‘volgens mij zit het zo…’ en daar had ik ook weer een beetje gelijk in. Het was dus een beetje wat ik verwacht had, maar toch ook weer op een manier die me niet teleurstelde.

Ook heeft dit boek me nog iets geleerd over een giftige paddenstoel… Zo weet ik nu een aantal dingen over de groene knolamaniet paddenstoel. Dat het één van de giftigste paddenstoelen ter wereld is bijvoorbeeld. Dat het de lever aantast. Na een kleine inname (20 tot 50 gram)  kan het al dodelijk zijn. De groene knolamaniet is qua uiterlijk bijna een zusje van de champignon. Je vindt ze in loofbossen. Bij het eten van champignonsoep zal ik waarschijnlijk wel eventjes aan dit boek denken.

 


Reageer op: Genadeklap van Loes den Hollander

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten