1 maart 2016

Genres die ik momenteel graag lees

genres die ik leesWelke genres lees ik graag? Het kan nogal eens wisselen namelijk. Er was een tijd dat ik alleen maar Virginia Andrews las, maar ook een tijd dat ik veel Amerikaanse (glamour)romans las. Dat laatste is écht te lang geleden, want ik ben niet meer zo dol op glamourromans over de jetset van Hollywood. Maar welke genres lees ik dan wel graag?

Literaire romans
Momenteel toch echt mijn favoriete genre. Ik kan genieten van mooie zinnen, originele verhalen, goed uitgewerkte personages en geniale wendingen.

Van die boeken waarbij je gewoon een bladzijde terugslaat om het opnieuw te lezen, omdat je niet gelooft wat er staat. Boeken waar je citaten uit overschrijft in je dagboek. Ik kan daar enorm blij van worden!

Thrillers
Yeah… heel vroeger moest ik er niks van hebben, dacht dat het echt de mannenafdeling was… haha, ja hoe naïef kun je zijn. Gelukkig ging Simone van der Vlugt aan de slag in de thrillerwereld en zo werd ‘De reünie’ mijn eerste thriller. Het beviel me heel goed. Het las lekker door, er was spanning en ik vloog door het boek heen. De spanning zorgde voor honger naar nog meer spanning en uiteindelijk naar een thrillerverslaving. Ik las heel veel (vrouwen)thrillers, tot ik er een beetje te vol van zat. Ik lees nog steeds graag thrillers, maar ben wel een stuk kritischer geworden. Een goede thriller moet voor mij voldoen aan spanning, goed verhaal, leuke personages en geloofwaardigheid is ook wel fijn.

Chicklit
Heel lang had ik er aversie tegen, ze leken allemaal op elkaar… Vooral de Amerikaanse. Het zoveelste meisje werkzaam op een redactie en verliefd op de boeman. Maar toen ontdekte ik Chantal van Gastel en bleek het ook heel anders te kunnen. In Nederland zijn een aantal goede chicklit-schrijvers actief. Ik merk dat ik de laatste tijd weer wat vaker een chicklit oppak. Zoals laatst, de Barista! trilogie.

Waargebeurd
Waargebeurde verhalen laten mij kennis maken met een wereld die meestal ver van mijn wereld is. Je bekijkt iets onbekends door de ogen van de verteller. Ik ben nieuwsgierig aangelegd en zodoende kwam ik al meer te weten over leven met depressie, de levenslange trauma’s na misbruik, het leven van een Nederlandse actrice en de bijbehorende filmwereld, maar ook het leven na een sekte, of wat er gebeurde na een jaar lang elke dag één boek per dag te lezen. Kortom…de wereld van waargebeurde verhalen is heel groot… Niet alleen zware thema’s komen voor in dit genre, ik las ook luchtige boeken over reizen en zo groen mogelijk leven.

Columnbundels
Ik hou van columns, liefst van columnisten rond mijn leeftijd. Ik hou van de humor in columns, maar ook van de snelheid. De korte stukjes die mij vermaken zijn hetzelfde als een koekje bij de koffie. De anekdotes laten me lachen, of ontroeren me juist en het is ook nog eens een leuk kijkje in het leven van een (bekende) columnist. Ik lees columnbundels het liefst in bad, of op warme dagen. Ook voor leesdips zijn ze de perfecte oplossing.

Wat zijn jouw favoriete genres momenteel?

Foto is van Pixabay

7 reacties

 • 1 maart, 2016 om 22:04
  saartje zegt:

  Ik lees ook graag literaire romans of thrillers. Welk boek heb je gelezen over wat er gebeurde na een jaar lang elke dag één boek te lezen? Klinkt interessant.


  saartje
  Beantwoorden

 • 2 maart, 2016 om 10:38
  Gerrianne zegt:

  Leuk om te lezen 🙂
  Bij mij wisselt het ook nogal. Ik lees op het moment veel fantasy, maar probeer het wel af te wisselen met wat meer literaire boeken.
  Thrillers heb ik al lang niet gelezen. Wel weer zin in.


  Gerrianne
  Beantwoorden

 • 2 maart, 2016 om 14:10
  Jantine zegt:

  Bij mij zijn het sowieso veel literaire romans momenteel. Wat thrillers (ik heb een paar maanden terug een enorme doos vol gekregen), chicklits en Young Adult-boeken …Die laatste probeer ik dan weer niet teveel te lezen, het is ook leuk als ik wat anders kan recenseren op mijn blog 😉


  Jantine
  Beantwoorden

 • 2 maart, 2016 om 20:31
  Yolande zegt:

  Op dit moment lees ik graag thrillers, YA-boeken en historische romans, maar dat verschilt eigenlijk heel erg per periode. Ik denk dat ik in de zomer weer meer zin krijg in wat vluchtigere romans


  Yolande
  Beantwoorden

 • 13 maart, 2016 om 17:02
  Vivian zegt:

  Ik lees echt veel te weinig literaire romans: wel gewone romans zoals Jojo Moyes, maar niets van wat er momenteel populair is op literair vlak. Ik voel me daar een beetje schuldig over omdat ik denk dat ik het als docente Nederlands in spe wel zou moeten doen, maar het YA-genre trekt me momenteel veel meer. En dat sluit ook veel meer aan bij mijn leerlingen denk ik zo. Dus ik vind het wel best haha.


  Vivian
  Beantwoorden

  • 14 maart, 2016 om 15:09
   Leesdame zegt:

   Literaire romans hoeven niet moeilijk of saai te zijn hoor 🙂 en kunnen ook prima aansluiten op jouw belevingswereld en die van jouw leerlingen. Als ik twee tips mag geven: ‘Alles wat er was’ van Hanna Bervoets (speelt zich af in een verlaten school) en ‘Het smelt’ van Lize Spit. Die laatste is momenteel echt mijn nummer 1 qua favoriete boeken 🙂


   Leesdame
   Beantwoorden

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: