17 maart 2012

Goodreads

de goodreads appGisteren heb ik eens ruim de tijd genomen om de Engelstalige boekensite Goodreads te bekijken. Het is een hele grote community, zoiets als Dizzie. Alleen heeft Goodreads véél meer handige functies.

Zoals gezegd is het Engelstalig, maar je kan gewoon Nederlandse titels in je collectie toevoegen. En daar komt al het eerste handige voordeel: je kan zoveel verschillende boekenplanken samenstellen als je zelf wilt. Een speciale plank voor ebooks, een aparte plank voor je collectie fantasy-boeken. Noem maar op. Je kan per boek bijhouden wanneer je het gelezen hebt.

En ook kun je vervolgens in de statistieken zien in welk jaar je het meest gelezen hebt, of hoeveel pagina’s je hebt gelezen in 2010… Mits je natuurlijk alles ingevoerd hebt.

Er zijn groepen waarvan je lid kunt worden, ook Nederlandstalige groepen, er zijn talloze boekenquizzen, je kan quotes verzamelen. Een challenge voor jezelf verzinnen en precies zien hoeveel boeken je nog moet lezen.

Een ander leuke bijkomstigheid is dat je niet alleen aan kunt geven wat je nu leest, maar ook de pagina in kunt voeren waar je bent gebleven, zodat er een balkje tevoorschijn komt met waar je ongeveer zit in het boek en hoeveel je nog moet lezen. Dit kan je per dag bijhouden/veranderen, zodat je leesvrienden zien hoe ver je al bent in een boek.

Voordelen van Goodreads:
Zelf boekenplanken samenstellen
Statistieken per jaar m.b.t. je leesgedrag
Groepen om lid van te worden
Amerikaanse schrijvers die je kunt toevoegen als vriend
Fan worden van auteurs en updates volgen
Bijhouden wanneer je een boek hebt gelezen in de handige database
Een feed om in een oogopslag te zien wat je vrienden lezen/doen
Een challenge bijhouden… (bijvoorbeeld 100 per jaar lezen)
Privacy-instellingen

Nadelen:
Engelstalig
Sommige Nederlandse titels zijn nog niet ingevoerd
Je moet eerst toestemming krijgen om zelf boeken in te voeren op de site
De site is heel groot, in het begin zie je door de bomen het bos niet

Mocht je ook op Goodreads zitten, of wil je uit nieuwsgierigheid ook lid worden: zoek me gerust op: mijn profiel op Goodreads

2 reacties

 • 17 maart, 2012 om 18:05
  jannyan zegt:

  Welkom op Goodreads. Natuurlijk heb ik je vriendschapsverzoek meteen bevestigd. Zelf ben ik ook een fan van Goodreads. Veel leuker dan LibraryThing. Ik gebruik het op de computer via de browser, maar ook op mijn Android en iPod Touch met de apps. Iets minder functionaliteit maar het werkt prima.


  jannyan
  Beantwoorden

 • 19 maart, 2012 om 10:38
  Jennn zegt:

  Klinkt leuk, volgens mij heb ik ook ooit een account aangemaakt, maar nooit wat mee gedaan. Ik ga me er eens in verdiepen denk ik.


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: