Goodreads

de goodreads appGisteren heb ik eens ruim de tijd genomen om de Engelstalige boekensite Goodreads te bekijken. Het is een hele grote community, zoiets als Dizzie. Alleen heeft Goodreads véél meer handige functies.

Zoals gezegd is het Engelstalig, maar je kan gewoon Nederlandse titels in je collectie toevoegen. En daar komt al het eerste handige voordeel: je kan zoveel verschillende boekenplanken samenstellen als je zelf wilt. Een speciale plank voor ebooks, een aparte plank voor je collectie fantasy-boeken. Noem maar op. Je kan per boek bijhouden wanneer je het gelezen hebt.

En ook kun je vervolgens in de statistieken zien in welk jaar je het meest gelezen hebt, of hoeveel pagina’s je hebt gelezen in 2010… Mits je natuurlijk alles ingevoerd hebt.

Er zijn groepen waarvan je lid kunt worden, ook Nederlandstalige groepen, er zijn talloze boekenquizzen, je kan quotes verzamelen. Een challenge voor jezelf verzinnen en precies zien hoeveel boeken je nog moet lezen.

Een ander leuke bijkomstigheid is dat je niet alleen aan kunt geven wat je nu leest, maar ook de pagina in kunt voeren waar je bent gebleven, zodat er een balkje tevoorschijn komt met waar je ongeveer zit in het boek en hoeveel je nog moet lezen. Dit kan je per dag bijhouden/veranderen, zodat je leesvrienden zien hoe ver je al bent in een boek.

Voordelen van Goodreads:
Zelf boekenplanken samenstellen
Statistieken per jaar m.b.t. je leesgedrag
Groepen om lid van te worden
Amerikaanse schrijvers die je kunt toevoegen als vriend
Fan worden van auteurs en updates volgen
Bijhouden wanneer je een boek hebt gelezen in de handige database
Een feed om in een oogopslag te zien wat je vrienden lezen/doen
Een challenge bijhouden… (bijvoorbeeld 100 per jaar lezen)
Privacy-instellingen

Nadelen:
Engelstalig
Sommige Nederlandse titels zijn nog niet ingevoerd
Je moet eerst toestemming krijgen om zelf boeken in te voeren op de site
De site is heel groot, in het begin zie je door de bomen het bos niet

Mocht je ook op Goodreads zitten, of wil je uit nieuwsgierigheid ook lid worden: zoek me gerust op: mijn profiel op Goodreads


2 reacties

 • 17 maart, 2012 om 18:05
  jannyan zegt:

  Welkom op Goodreads. Natuurlijk heb ik je vriendschapsverzoek meteen bevestigd. Zelf ben ik ook een fan van Goodreads. Veel leuker dan LibraryThing. Ik gebruik het op de computer via de browser, maar ook op mijn Android en iPod Touch met de apps. Iets minder functionaliteit maar het werkt prima.

  Ikhartje(0) deze reactie

  jannyan Beantwoorden

 • 19 maart, 2012 om 10:38
  Jennn zegt:

  Klinkt leuk, volgens mij heb ik ook ooit een account aangemaakt, maar nooit wat mee gedaan. Ik ga me er eens in verdiepen denk ik.

  Ikhartje(1) deze reactie

  Jennn Beantwoorden

Reageer op: Goodreads

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten