Gremlins 2: The new batch van David Bischoff

gremlins 2 coverNa het eerste deel besloot ik gelijk het opvolgende deel te lezen. Het boek is gebaseerd op de film en eigenlijk niet meer dan een matig extraatje. Maar ik geef toe, vermakelijk is het boek wel.

De eigenaar van Gizmo overlijdt en Gizmo wordt aan zijn lot overgelaten. Al snel wordt hij gevonden door laboratorium-medewerkers uit het Clamp Center. Een grote wolkenkrabber van project-ontwikkelaar én materialist Daniel Clamp. Hij wordt meegenomen voor onderzoek. Toevallig werkt in Clamp Center Billy ook… Als hij Gizmo ontdekt is dit weer het begin van een hoop ellende.

Het eerste boek van George Gipe had nog een duister laagje, maar schrijver David Bischoff maakt er voornamelijk een parodie van. Nergens is het echt spannend, eng of ontroerend. Het boek is vrijwel een opsomming van het verloop van de film. Waar Gipe nog wat extra toevoegt door verschillende perspectieven te bieden en extra scènes, houdt Bischoff het simpeler en vlakker.

Het hele verhaal hangt ook aan elkaar met toevalligheden… Toevallig wonen Billy en Kate in New York en werken beide toevallig in Clamp Center. Gizmo komt toevallig terecht in Clamp Center en de postbezorger fluit toevallig het liedje van Gizmo als hij voorbij Billy loopt. Toevallig komen ook Mrs en Mr Futterman logeren bij Billy en Kate. Toevallig als ze net de verkeerde Mogwai mee naar huis hebben genomen. En toevallig vindt de vleermuis-gremlin tussen duizenden voorbijgangers precies Mr Futterman.

In het boek (en ja ook in de film) gaat alles snel, er is nergens echt een aanloop. Gizmo krijgt meteen al een klets water over zich heen en de Mogwai’s lijken meteen al te weten hoe ze kunnen veranderen in Gremlins. En hiermee wordt het eerste boek en de eerste film tekort gedaan. En dat niet alleen, het haalt de spanning en het horrorlaagje meteen weg. Daardoor weet ik ook niet goed meer onder wat voor genre ik dit boek moet plaatsen. Maar ik denk dat ze hetzelfde probleem ook bij de film hebben.

Verdieping en interessante dialogen kwam ik niet tegen in dit boek. Vermakelijk is het wel, het boek is op een bepaalde manier lekker fout en de nostalgie speelt ook wel mee. Ik had het daarom ook zo uit. Ook moest ik nog even terugdenken aan de laatste pagina’s van het eerste deel. Daar zegt de Chinese eigenaar dat ervaring nog niet inhoudt dat je verantwoordelijkheid hebt. En daar heeft hij volkomen gelijk in! Want Billy laat meteen al steken vallen door Gizmo alleen achter te laten in zijn bureaula. Inderdaad… ervaring had hij al, maar verantwoordelijkheid om voor de Mogwai te zorgen had hij nog steeds niet.

De film vind ik leuker, weliswaar ook niet zo spannend, maar hij kijkt lekker weg. Vanavond komt ‘ie op Veronica. Toevallig hé 😉 Overigens heb ik ooit gelezen dat de makers zelf deel 2 ook zagen als een soort parodie en daarmee de eerste film ook op de hak namen, vanwege de kritieken en dergelijke.


Reageer op: Gremlins 2: The new batch van David Bischoff

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten