Gremlins van George Gipe

Gremlins coverNa heel lang zoeken (ruim een jaar zeker) vond ik eindelijk een exemplaar van het boek ‘Gremlins’. Naar de gelijknamige film. In het Engels, maar dat vond ik niet erg. Ik kon het lezen en daar ging het om.

Ik denk dat iedereen deze  film wel kent uit 1984. Hij is meerdere malen op tv geweest en hij staat ook op Netflix. Een jongeman krijgt van zijn vader een lief en schattig wezentje cadeau met kerst. Er kleven echter drie belangrijke en ietwat vreemde regels aan de verzorging van het wezentje. Zoals we al weten van de film worden deze regels snel verbroken, met alle gevolgen van dien…

1. de Mogwai mag niet blootgesteld worden aan fel licht
2. de Mogwai mag geen contact hebben met water
3. de Mogwai mag nooit, maar dan ook nooit gevoerd worden na middernacht!

Waar de film komische elementen bevat, is het boek een stukje grimmiger. Dat niet alleen, het boek geeft de lezer ook nog eens een kijkje in de gedachtewereld van Gizmo én Stripe. Niet dat het daardoor inhoudelijker wordt, maar het geeft wel wat extra informatie die je mist in de film. Het boek is vermakelijk, met her en der quotes waarbij je toch wel even aan het denken gezet wordt.

In het boek kom je er bijvoorbeeld achter hoe de Mogwai aan de naam Gizmo komt. Hoe de Mogwai ontstaan is en wat Gizmo in het verleden heeft meegemaakt. Ik vond op bepaalde momenten het verhaal melancholisch worden als Gizmo zijn gedachten deelt met de lezer. Hij voelt zich wanhopig en nerveus bij de nieuwe familie, hij verlangt ook terug naar de Chinese eigenaar uit Chinatown.

Gizmo vind het ook niet leuk dat ze hem zien als vermaak, zo blijkt Gizmo alles te kunnen eten en wil Billy hem karton opvoeren, om te kijken of dat klopt. Gizmo weigert dit omdat hij niet weer wil dienen als vermaak. Gizmo probeert ook Billy en moeder Lynn te waarschuwen, wat niet lukt, want ze begrijpen hem niet. Billy en Kate denken zelfs dat hij jaloers is en daarom zo triest kijkt naar de nieuwe Mogwai-wezentjes. Interessant is ook de visie van Stripe. Ook hij voelt onrust en paniek, maar hij is ook erg slim en manipulerend. In het begin probeert hij nog contact met Gizmo te maken en hebben ze gesprekjes samen.

Het boek loopt bijna gelijk op met de film, her en der zijn er wel wat langere passages en kleine verschilletjes. De opbouw is ook een stuk langzamer. Het duurt heel wat hoofdstukken voordat de eerste Gremlins verschijnen. Sowieso vond ik dat sommige stukken erg lang werden uitgesponnen, zo is de passage in het warenhuis eindeloos lang. Het feit dat je ook al weet hoe het afloopt maakt dat je denkt: nu vaart erin, we weten het wel nu.

De personages zijn niet echt uitgediept, sterker nog: wie in de film irritant is, is in het boek nog irritanter. En de naïviteit ontbreekt ook niet. Waardoor ik als lezer riep: ‘waarom doe je niet gewoon het volle licht aan op de gang, in plaats van zo ingewikkeld de slaapkamerdeur te barricaderen!’

Het is geen superspannend verhaal, maar het is wel een leuk extraatje als je nostalgische gevoelens bij de film hebt. Gek genoeg vond ik her en der in het boek nog wat gedenkwaardige uitspraken. Zoals van de Chinese man… Je kunt wel ervaring met iets hebben, maar dat zegt niets over de verantwoording kunnen dragen.

Mocht je tijdens het lezen vreemde geluiden horen, doe dan het licht overal aan 😉


Reageer op: Gremlins van George Gipe

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten