26 juli 2016
Groeten van Terschelling van Annemarie Bon
In de Vakantiebieb app vond ik het jeugdboek ‘Groeten van Terschelling’ van Annemarie Bon. Ik hou wel van verhalen over Waddeneilanden, dus begon ik nieuwsgierig in dit boek.
Een vrachtschip verliest tijdens een storm 59 containers met sportschoenen. Deze schoenen spoelen aan op het strand van Terschelling. Lucia verblijft met haar moeder op Terschelling en begint enthousiast schoenen te zoeken voor zichzelf. Ze krijgt daar hulp bij van Lennart. Naast schoenen wil ze ook graag geld voor nieuwe kleren, samen met Lennart begint ze een ludieke handel in flessenpost.
Lucia’s moeder is een excentrieke vrouw en maakt zelf kleding en op Terschelling doet ze mee aan een soort theaterfestival. Lucia gaat naar een nieuwe school en ze wil graag nieuwe kleding, maar dat kost geld. Haar moeder vindt juist dat Lucia niet mee moet lopen met de rest. Meelopers zijn er al genoeg vindt ze. Maar de drang naar onopvallendheid en gewone kleding leidt naar acties om geld bij elkaar te sprokkelen. Zo begint ze met de flessenpost en lunchpakketjes. Lennart helpt haar erbij, hij ontmoet haar op het strand tussen de enorme hoeveelheid schoenen. Lennart is met zijn vader op Terschelling.
De flessenpost bevat briefjes en boodschappen van (anonieme) afzenders. Lucia en Lennart brengen dan de post bij de ontvanger. Die kan weer op haar op zijn beurt de flessenpost terug sturen. ‘Groeten van Terschelling’ heet hun “flessenpost-dienst”.
Annemarie vertelt twee verhalen. Het verhaal van het heden rondom Lucia en Lennart en een verhaal uit het verleden rondom Marjo. Marjo wordt gepest op school, maar als ze gekozen wordt voor een belangrijke rol in een musical lijkt het pesten te stoppen. De twee verhaallijnen lijken in eerste instantie mijlenver van elkaar te staan, maar ze hebben wel degelijk met elkaar te maken.
Het boek bevat meerdere thema’s, zoals meelopen, pesten, jezelf durven zijn, vakantieliefde en vergeving. Op simpele wijze legt Annemarie Bon uit dat je zaken uit het verleden ook uit kunt praten en dat meelopen bij pestgedrag ook voor veel nare gevolgen kan zorgen. Het verhaal is een alledaags verhaal en speelt zich af op Terschelling, alles loopt goed af en het is een makkelijk boek om te lezen. Het verhaal is niet ingewikkeld en het boek is vrij behapbaar omdat het nog geen 100 pagina’s bevat. Leuk voor mee op reis dus.
Het theaterfestival in het boek is afgeleid van het bekende festival Oerol. Een 10-daags theaterfestival waarbij strand, duinen en alle andere locaties op Terschelling dienen als decor. De schoenen die in het verhaal zijn aangespoeld is geen verzonnen gebeurtenis! Deze schoenen zijn daadwerkelijk aangespoeld in Terschelling, maar dan in de winter van februari 2006. Slippers, sandalen, sportschoenen en een aantal koffers lagen toen verspreidt over het strand. Vele mensen gingen toen ‘schoenen jutten’ op het strand.
Wellicht ook interessant voor je: