Heksen van Mona Chollet

heksen cover

De titel, de (vrij lange) inleiding en de achterflap gaven mij de indruk dat ik een interessant boek over heksen in mijn handen had. Ik hoopte dat het zou gaan over de moderne vormen van hekserij. Maar dat liep toch even anders…

Mona Chollet is een feministische Franse schrijfster, journaliste en essayiste bij Le Monde diplomatique. Van jongs af aan was ze al onder de indruk van een Scandinavische heks, genaamd Wapper Zachtweer uit ‘De kinderen van de glasblazer’ van Maria Gripe. Haar fascinatie voor heksen is nooit weggegaan.

Een interessante inleiding

De inleiding is lang, maar interessant. Mona Chollet duikt terug de geschiedenis in van de hekserij. Ze blikt uitgebreid terug naar de heksenvervolgingen uit de middeleeuwen en de renaissance. Hierbij springt ze van hak op de tak. Ze bespreekt iets, gaat over op een andere anekdote en springt weer terug naar hetgeen wat ze daarvoor besprak. Ze diept iets op uit het ene land, maar focust zich daarna weer op iets uit een ander land. Dat las soms verwarrend, maar omdat het onderwerp boeide, bleef het wel hangen. Aan het eind van deze lange inleiding deelt ze een lijst met interessante boeken over hekserij en geschiedenis.

Na deze veelbelovende inleiding ging ik er goed voor zitten. Ik had namelijk erg veel zin in een goed boek over hekserij! Maar Mona gaat vervolgens verder op een andere toer en de echte rode draad van dit boek komt tevoorschijn: feminisme. Daar is niks mis mee, dat is interessant en ik stond er ook voor open om daar veel over te leren en lezen. Maar dat was niet wat ik verwacht had.

Ik snap haar punt, maar…

Mona Chollet schrijft vrij chaotisch. Weer springt ze van hak op de tak. Van een citaat van een feministe naar een bespreking van de film Fatal Attraction. Het is beslist niet verhalend geschreven. Eerder een opsomming en verzameling van anekdotes en citaten. De auteur geeft vervolgens haar visie weer daarop. Ze bespreekt ook de angst bij vrouwen voor het ouder worden en de bijbehorende cosmetische behandelingen. Na het zoveelste citaat leek dit wel een propaganda voor het uit laten groeien van grijs haar.

Ik snap haar punt echter wel. De bewust kinderloze vrouw, die carrière wil maken en liever vrijgezel blijft wordt vaak gezien als iets aparts. Een buitenbeentje. Net als de heks van toen (de kruidenvrouw, de vrijgezelle vrouw in een hutje op de hei buiten het dorp, de vroedvrouw). Met haar boek wil ze juist dat taboe doorbreken. “Eerherstel voor de vrouwelijke rebel” is dan ook de ondertitel. Helaas vind ik de toon van de auteur (en van de feministen die ze citeert) nogal zuur en negatief. Ook moest ik af en toe even slikken bij de neerbuigende meningen over het moederschap.

De negativiteit overheerst

Het boek is langdradig, de hoofdstukken duren lang en zitten vol herhaling, het krioelt van de citaten en elk hoofdstuk eindigt met een lijst boeken die je zou kunnen lezen als je jezelf verder wilt verdiepen in bepaalde onderwerpen.

Ik had het prettiger gevonden als de auteur in dit boek ook wat meer was ingegaan op de positieve kanten van hedendaags feminisme in plaats van steeds het negatieve uit te diepen. En eerlijk is eerlijk, ik voelde me toch wel misleid toen ik het boek uit had. Want het ging uiteindelijk helemaal niet over hekserij zoals ik had verwacht.


2 reacties

 • 19 augustus, 2020 om 10:13
  zonenmaan11 zegt:

  Ik wilde dit boek eerst ook lezen, maar hoorde vrij kritische noten.. Nu ik deze bespreking heb gelezen, weet ik definitief dat ik het boek moet laten gaan. De kaft is wel echt heel mooi.

  Ikhartje(1) deze reactie

  zonenmaan11 Beantwoorden

  • 19 augustus, 2020 om 18:32
   Leesdame zegt:

   Ik heb een paar Franse recensies vertaald en sommige mensen lopen helemaal weg met de auteur. Iets zal er vast wel goed aan zijn 😉

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Heksen van Mona Chollet

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten