8 november 2017

Heksenkind van Monica Furlong (luisterboek)

Het was even geleden, maar heb weer eens een luisterboek geluisterd! Dat was ook niet zo heel moeilijk, want ik koos één van mijn favoriete jeugdboeken uit: ‘Heksenkind’ van Monica Furlong! Het was fantastisch!

De jonge Leana wordt geveild op het dorpsplein. De dorpsheks Juniper biedt aan om voor haar te zorgen. Leana gaat mee naar Juniper’s huis op de heuvel. Juniper is een Doran, oftewel een soort heks. Zij  weet alles van kruiden en natuurgeneeskunde. Vaak als iemand ziek is, wordt Juniper erbij gehaald. Leana krijgt een leerzame opvoeding bij Juniper thuis.

Voorgelezen

‘Heksenkind’ wordt voorgelezen door Paula Udondek. Zij presenteerde vroeger Get the picture. In het begin is het erg wennen en kost het wat geduld. Luisteren duurde me altijd veel te lang en vaak was ik met mijn gedachtes al elders. Dit keer deed ik het dus anders: voor het slapengaan en in het donker. Dus geen afleiding! Alleen een donkere slaapkamer en de rustige stem van Paula Udondek. Het verhaal ken ik al helemaal uit mijn hoofd, want als tiener las ik dit boek al helemaal stuk. Echt diepe concentratie had ik daardoor ook niet echt nodig.

Waar ik voornamelijk aan moest wennen was de uitspraak van Paula Udondek. Zij sprak Juniper uit als “Sjoenaiper”, terwijl ik altijd zei: “Junieper”. Euny, die later in het verhaal langskomt, sprak ik uit als “Eunie”, in het luisterboek was het “Joenie”. Dat zal ook misschien wel de correcte uitspraak zijn, maar het was toch even anders dan hoe het altijd in mijn hoofd klonk.

Een jeugdboek met levenswijsheden

In ‘Heksenkind’ duiken we terug naar een eiland in de Middeleeuwen. Juniper is heidens en leeft dicht bij de natuur. Ze heeft een groot huis op een heuvel, maakt muziek, heeft dieren en een grote kruidentuin. Juniper is een wijze vrouw en heeft zo haar eigen kijk op het leven en hoe je kinderen opvoedt. Ze laat Leana hard werken, maar gaandeweg leert Leana daardoor ook meer waardering te krijgen voor alles om haar heen.

Daarbij heeft Juniper regelmatig treffende en wijze antwoorden en oplossingen. Je kan wel gaan zitten sippen, maar je kan ook hard werken, dan gaat de tijd sneller en je gedachten worden rustiger. En soms moet je hetgeen wat je al weet opzij leren zetten om ook nieuwe informatie op te kunnen nemen.

Ook zit er spanning in dit boek. Zo komt de moeder van Leana langs, die nogal manipulatief en gemeen is. Daarnaast is het gelovige dorp nogal wantrouwend tegenover Juniper. Het speelt zich af in de Middeleeuwen, dus je kunt wel raden waar dat naartoe leidt.

Herlezen/herluisteren

Het was superleuk om terug te duiken in het leven van Juniper en Leana. Er is ook een boek van Juniper zelf en dat heb ik nog in de kast liggen. Het laatste boek ‘Colman’ staat nog steeds op mijn wishlist.

Overigens wil ik nog wat rechtzetten: ik had het over sleeptimer-apps, maar bij de laatste hoofdstukken kwam ik er dus achter dat Bliyoo zelf óók een sleeptimerfunctie heeft *bloos*. Rechtsboven vond ik een klokje waarbij ik dat kon instellen. Daarnaast zat een functie waarmee ik de voorleessnelheid kon aanpassen. Maar goed, het is nooit te laat om iets te ontdekken!

2 reacties

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: