Heksenkind van Monica Furlong (luisterboek)

heksenkind coverHet was even geleden, maar heb weer eens een luisterboek geluisterd! Dat was ook niet zo heel moeilijk, want ik koos één van mijn favoriete jeugdboeken uit: ‘Heksenkind’ van Monica Furlong! Het was fantastisch!

De jonge Leana wordt geveild op het dorpsplein. De dorpsheks Juniper biedt aan om voor haar te zorgen. Leana gaat mee naar Juniper’s huis op de heuvel. Juniper is een Doran, oftewel een soort heks. Zij  weet alles van kruiden en natuurgeneeskunde. Vaak als iemand ziek is, wordt Juniper erbij gehaald. Leana krijgt een leerzame opvoeding bij Juniper thuis.

Voorgelezen
‘Heksenkind’ wordt voorgelezen door Paula Udondek. Zij presenteerde vroeger Get the picture. In het begin is het erg wennen en kost het wat geduld. Luisteren duurde me altijd veel te lang en vaak was ik met mijn gedachtes al elders. Dit keer deed ik het dus anders: voor het slapengaan en in het donker. Dus geen afleiding! Alleen een donkere slaapkamer en de rustige stem van Paula Udondek. Het verhaal ken ik al helemaal uit mijn hoofd, want als tiener las ik dit boek al helemaal stuk. Echt diepe concentratie had ik daardoor ook niet echt nodig.

Waar ik voornamelijk aan moest wennen was de uitspraak van Paula Udondek. Zij sprak Juniper uit als “Sjoenaiper”, terwijl ik altijd zei: “Junieper”. Euny, die later in het verhaal langskomt, sprak ik uit als “Eunie”, in het luisterboek was het “Joenie”. Dat zal ook misschien wel de correcte uitspraak zijn, maar het was toch even anders dan hoe het altijd in mijn hoofd klonk.

Een jeugdboek met levenswijsheden
In ‘Heksenkind’ duiken we terug naar een eiland in de Middeleeuwen. Juniper is heidens en leeft dicht bij de natuur. Ze heeft een groot huis op een heuvel, maakt muziek, heeft dieren en een grote kruidentuin. Juniper is een wijze vrouw en heeft zo haar eigen kijk op het leven en hoe je kinderen opvoedt. Ze laat Leana hard werken, maar gaandeweg leert Leana daardoor ook meer waardering te krijgen voor alles om haar heen.

Daarbij heeft Juniper regelmatig treffende en wijze antwoorden en oplossingen. Je kan wel gaan zitten sippen, maar je kan ook hard werken, dan gaat de tijd sneller en je gedachten worden rustiger. En soms moet je hetgeen wat je al weet opzij leren zetten om ook nieuwe informatie op te kunnen nemen.

Ook zit er spanning in dit boek. Zo komt de moeder van Leana langs, die nogal manipulatief en gemeen is. Daarnaast is het gelovige dorp nogal wantrouwend tegenover Juniper. Het speelt zich af in de Middeleeuwen, dus je kunt wel raden waar dat naartoe leidt.

Herlezen/herluisteren
Het was superleuk om terug te duiken in het leven van Juniper en Leana. Er is ook een boek van Juniper zelf en dat heb ik nog in de kast liggen. Het laatste boek ‘Colman’ staat nog steeds op mijn wishlist.

Overigens wil ik nog wat rechtzetten: ik had het over sleeptimer-apps, maar bij de laatste hoofdstukken kwam ik er dus achter dat Bliyoo zelf óók een sleeptimerfunctie heeft *bloos*. Rechtsboven vond ik een klokje waarbij ik dat kon instellen. Daarnaast zat een functie waarmee ik de voorleessnelheid kon aanpassen. Maar goed, het is nooit te laat om iets te ontdekken!


2 reacties

 • 11 november, 2017 om 16:22
  Annelies zegt:

  Ha het lag dus niet aan mij, die “djoenaaiper” 🙂

  Ikhartje(1) deze reactie

  Annelies Beantwoorden

  • 11 november, 2017 om 17:50
   Leesdame zegt:

   Nee 🙂 Ik was ook wel opgelucht toen jij op Goodreads schreef dat jij dezelfde uitspraak had als ik! Lag het toch ook niet aan mij 🙂

   Ikhartje(0) deze reactie

   Leesdame Beantwoorden

Reageer op: Heksenkind van Monica Furlong (luisterboek)

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten