Helemaal stukgelezen…

Harm-Jan en Tie-ne-ke coverVandaag heb ik weer zin in een blog over jeugdsentiment…

Na de drie bekende woorden boom-roos-vis was het hek van de dam. Ik kon zelf lezen! Ik hoefde niet meer te wachten tot iemand tijd had om mij voor te lezen. Ik deed tijdens de leesles goed mee en de juf stimuleerde mij door mij altijd een boekje te geven wat net wat moeilijker was dan het boek wat we eigenlijk moesten lezen. Als ik moeite had met moeilijke woorden liet ik het eerst de juf oplezen en daarna herkende ik het woord vanzelf als ik het weer tegenkwam in een boek.

Het was een hele leuke tijd! Harm Jan en Tie-ne-ke waren erg leuke boekjes over een gezinnetje op een boerderij. Het was wel wat ouderwets, maar dat had zijn charme. De boekjes waren echt gericht op het leren lezen, omdat elk woord in stukjes werd gehakt door een koppelteken. De boekjes waren erg dun en ik las ze zo uit. Het verhaal was meestal simpel: palen zetten op een weiland, de vrieskou, een zusje krijgen etc.

pluk van de petteflet coverAnnie M.G. Schmidt was met stip op 1 echt mijn favoriete schrijfster. Ik zelf had het verzamelboek van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en ik leende bij de bieb de Waaidorp-serie. In Waaidorp draaide het om een groep vriendjes uit dezelfde buurt.

Wat bij deze boekjes hielp was het feit dat ik al heel vaak was voorgelezen uit deze boeken, ik herkende dus de zinnen en ik wist wat er kwam. De gedichtjes vond ik wat minder, maar de verhalen vond ik echt geweldig! Niet te vergeten ook de leuke illustraties van Fiep Westendorp!

Kent iemand Mark en Mieke nog? Ik heb er in ieder geval leuke herinneringen aan! Veel kleurrijke plaatjes, gemoedelijke verhaaltjes en het speelde zich af in grote een stad. Mark en Mieke wonen bij elkaar in de buurt en zijn vriendjes van elkaar.

Dit was een kleine greep uit de kinderboeken die ik las als “beginnend lezertje”…

Welke kinderboeken heb jij stukgelezen?


7 reacties

 • 13 november, 2011 om 17:45
  Maurane zegt:

  Annie M.G. Schmidt las ik ook erg graag! Vooral Jip & Janneke en Ibbeltje. 🙂
  En later heb ik alle boeken van de Olijke Tweeling (Arja Peters) stukgelezen!

  Ikhartje(0) deze reactie

  Maurane Beantwoorden

 • 13 november, 2011 om 18:32
  Leesdame zegt:

  @Maurane
  Ik ook! De olijke tweeling was zo gaaf! En tijdloos, want de serie wordt geregeld aan opnieuw uitgegeven. Schrijf ik nog wel een keer een leuk blog over 🙂

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 14 november, 2011 om 00:00
  jannyan zegt:

  ja, Pluk van de Petteflet. Leuk kinderboek, maar ik ik las het in mijn opleiding voor onderwijzeres. Een beroep wat ik overigens maar heel korte tijd werkelijk heb gehad (half jaar). Annie M.G. Schmidt is natuurlijk van alle tijden. Uit mijn jeugd herinner ik me nog Kleine Sjang van Eleanor Francis Lattimore (heb ik opgezocht, ik beken). Ik las een leuk stukje bij Claars Notes http://sharp5.nl/claarsnotes/?e=91. En zo heb ik het ook ervaren

  Ikhartje(0) deze reactie

  jannyan Beantwoorden

 • 14 november, 2011 om 17:18
  Leesdame zegt:

  Dag Jannyan,

  Wat leuk dat u een reactie achterlaat. Ik ben het met u eens dat Annie M.G. Schmidt van alle tijden is. Kleine Sjang heb ik nooit gelezen, maar ik heb het stukje bij Claars Notes gelezen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Leesdame Beantwoorden

 • 14 november, 2011 om 20:28
  Jennifer Hofstede zegt:

  Ik las eigenlijk heel veel verschillende boeken. Ik weet nog dat ik een beetje in verwarring was toen de Gouden Boekjes ‘op’ waren. En later ging het van De Vijf (letterlijk kapot gelezen) tot en met boeken van Guus Kuijer en Joke van Leeuwen.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Jennifer Hofstede Beantwoorden

 • 12 december, 2013 om 23:15
  Rik Spreen zegt:

  Pluk …, over stukgelezen gesproken, Zaza de kakkerlak, juffrouw Helderder, de Stampertjes, wat kon ik er heerlijk in verdwijnen en inderdaad heb ook ik het boek letterlijk stuk gelezen.

  Het beest met de achternaam is ook een juweel van Annie, wat heb ik te doen gehad met Pietepeut, het was best gevaarlijk maar vooral ontroerend.

  Ikhartje(0) deze reactie

  Rik Spreen Beantwoorden

 • 3 oktober, 2021 om 16:09
  Marja zegt:

  Ik heb de boekjes ook gelezen van Mark en Mieke, samen met mijn tweelingzus. We mochten dan wel eens een boekje kopen en dat heeft een dierbare herinnering ( mijn zus is overleden op 8 januari 2019) Mark en Mieke zoeken lapje, Mark en Mieke spelen toneel, Mark en Mieke gaan de stad in, Mark en Mieke houden hun stoep schoon, Mark en Mieke in het sneeuwbos, Mark en Mieke gaan naar de markt, Mark en Mieke maken Muziek, Mark en Mieke helpen moeder, Mark en Mieke naar Spanje en Mark en Mieke zijn ziek.

  Groetjes van Marja

  Ikhartje(0) deze reactie

  Marja Beantwoorden

Reageer op: Helemaal stukgelezen…

Geef hier je reactie
Credits

Met dank aan:

In de eerste plaats mijn lezers, welke ik wil bedanken voor hun trouwe bezoeken, complimenten en leuke reacties.

Uitgeverijen en auteurs voor het vertrouwen en het regelmatig beschikbaar stellen van leesexemplaren, zonder boeken was er geen leesdame.nl


En voor het technische deel:

Design, hosting en onderhoud aangeboden door: RS-Internet

Blogging platform: Wordpress

Search Engine Optimization plugin: Yoast

Web Performance Optimization plugin: W3 total cache

Credits sluiten

Disclaimer

Alle boeken zijn door mij zelf gekocht, tenzij ze door een uitgever of auteur voor recensie beschikbaar zijn gesteld wat op geen enkele manier mijn mening over het boek beïnvloed.

Indien een boek als een recensie-exemplaar verkregen is, zal dit altijd worden vermeld. Wanneer enige inhoud wordt gesponsord door een bedrijf, zal dit ook altijd duidelijk worden aangegeven.

Ik ben altijd helemaal eerlijk, ongeacht of het boek wat ik bespreek beschikbaar gesteld is of zelf gekocht. Mijn blog is gebaseerd op verstrekken van eerlijke beoordelingen. Alle meningen zijn van mij persoonlijk. Hou daarbij rekening dat wat voor mij een fijne leeservaring is dat niet voor iedereen hoeft te gelden. Het is niet mijn doel anderen op welke wijze dan ook te overtuigen of beïnvloeden. Ik deel uitsluitend mijn persoonlijke ervaring met boeken en wil daarmee lezers voorzien van de kans om hun eigen geïnformeerde beslissingen te nemen.

Ik besteed veel zorg aan de creatie van deze website, maar kan de correctheid van de informatie niet garanderen. De gebruiker moet zich er van bewust zijn dat de informatie kan veranderen zonder dat hij daarvan vooraf op de hoogte wordt gebracht. Leesdame.nl kan niet aansprakelijk worden gesteld voor de inhoud van de site of voor het gebruik dat hiervan wordt gemaakt.

Alle in mijn blog gebruikte afbeeldingen zijn eigendom van mijzelf of hun respectievelijke eigenaars. Mocht u bezwaar willen maken tegen de publicatie van een afbeelding of de inhoud op dit blog, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen via het contactformulier.

De volledig website is het exclusieve eigendom van Leesdame.nl. Onbevoegd kopiëren, reproduceren, opnieuw publiceren, posten of dupliceren van het materiaal op mijn blog is verboden zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van mijzelf. Het is niet toegestaan enig deel van dit blog te reproduceren, verkopen of te wijzigen. Het staat U vrij te linken naar dit blog en om de inhoud ervan op een respectvolle manier te bespreken. Wanneer u een citaat uit mijn blog gebruikt, vermeld dan aub de naam van, en een link naar, mijn blog. Bent u geïnteresseerd in het verkrijgen van toestemming om gedeelten van de blog te kopiëren, neem dan contact met mij op via het contactformulier.

Ik ben niet verantwoordelijk voor content op de aan deze website gekoppelde bestanden en/ of websites waarnaar wordt verwezen.

Helaas kan ik niet fulltime aan mijn blog werken, het leven heeft meer verplichtingen. Ondanks dat ik erg blij ben met leesverzoeken en bijdrages van PR agentschappen, uitgevers en auteurs vraag ik ook om begrip dat deze soms iets langer duren dan verwacht. Ik ben U niet vergeten, ik verwerk het zo snel mogelijk.

Ik wil U bij voorbaat bedanken voor uw samenwerking en begrip :)

Leesdame
Disclaimer sluiten