13 november 2011

Helemaal stukgelezen…

Harm-Jan en Tie-ne-ke coverVandaag heb ik weer zin in een blog over jeugdsentiment…

Na de drie bekende woorden boom-roos-vis was het hek van de dam. Ik kon zelf lezen! Ik hoefde niet meer te wachten tot iemand tijd had om mij voor te lezen. Ik deed tijdens de leesles goed mee en de juf stimuleerde mij door mij altijd een boekje te geven wat net wat moeilijker was dan het boek wat we eigenlijk moesten lezen. Als ik moeite had met moeilijke woorden liet ik het eerst de juf oplezen en daarna herkende ik het woord vanzelf als ik het weer tegenkwam in een boek.

Het was een hele leuke tijd! Harm Jan en Tie-ne-ke waren erg leuke boekjes over een gezinnetje op een boerderij. Het was wel wat ouderwets, maar dat had zijn charme. De boekjes waren echt gericht op het leren lezen, omdat elk woord in stukjes werd gehakt door een koppelteken. De boekjes waren erg dun en ik las ze zo uit. Het verhaal was meestal simpel: palen zetten op een weiland, de vrieskou, een zusje krijgen etc.

pluk van de petteflet coverAnnie M.G. Schmidt was met stip op 1 echt mijn favoriete schrijfster. Ik zelf had het verzamelboek van Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet en ik leende bij de bieb de Waaidorp-serie. In Waaidorp draaide het om een groep vriendjes uit dezelfde buurt.

Wat bij deze boekjes hielp was het feit dat ik al heel vaak was voorgelezen uit deze boeken, ik herkende dus de zinnen en ik wist wat er kwam. De gedichtjes vond ik wat minder, maar de verhalen vond ik echt geweldig! Niet te vergeten ook de leuke illustraties van Fiep Westendorp!

Kent iemand Mark en Mieke nog? Ik heb er in ieder geval leuke herinneringen aan! Veel kleurrijke plaatjes, gemoedelijke verhaaltjes en het speelde zich af in grote een stad. Mark en Mieke wonen bij elkaar in de buurt en zijn vriendjes van elkaar.

Dit was een kleine greep uit de kinderboeken die ik las als “beginnend lezertje”…

Welke kinderboeken heb jij stukgelezen?

7 reacties

 • 13 november, 2011 om 17:45
  Maurane zegt:

  Annie M.G. Schmidt las ik ook erg graag! Vooral Jip & Janneke en Ibbeltje. 🙂
  En later heb ik alle boeken van de Olijke Tweeling (Arja Peters) stukgelezen!


  Maurane
  Beantwoorden

 • 13 november, 2011 om 18:32
  Leesdame zegt:

  @Maurane
  Ik ook! De olijke tweeling was zo gaaf! En tijdloos, want de serie wordt geregeld aan opnieuw uitgegeven. Schrijf ik nog wel een keer een leuk blog over 🙂


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 14 november, 2011 om 00:00
  jannyan zegt:

  ja, Pluk van de Petteflet. Leuk kinderboek, maar ik ik las het in mijn opleiding voor onderwijzeres. Een beroep wat ik overigens maar heel korte tijd werkelijk heb gehad (half jaar). Annie M.G. Schmidt is natuurlijk van alle tijden. Uit mijn jeugd herinner ik me nog Kleine Sjang van Eleanor Francis Lattimore (heb ik opgezocht, ik beken). Ik las een leuk stukje bij Claars Notes http://sharp5.nl/claarsnotes/?e=91. En zo heb ik het ook ervaren


  jannyan
  Beantwoorden

 • 14 november, 2011 om 17:18
  Leesdame zegt:

  Dag Jannyan,

  Wat leuk dat u een reactie achterlaat. Ik ben het met u eens dat Annie M.G. Schmidt van alle tijden is. Kleine Sjang heb ik nooit gelezen, maar ik heb het stukje bij Claars Notes gelezen.


  Leesdame
  Beantwoorden

 • 14 november, 2011 om 20:28
  Jennifer Hofstede zegt:

  Ik las eigenlijk heel veel verschillende boeken. Ik weet nog dat ik een beetje in verwarring was toen de Gouden Boekjes ‘op’ waren. En later ging het van De Vijf (letterlijk kapot gelezen) tot en met boeken van Guus Kuijer en Joke van Leeuwen.


  Jennifer Hofstede
  Beantwoorden

 • 12 december, 2013 om 23:15
  Rik Spreen zegt:

  Pluk …, over stukgelezen gesproken, Zaza de kakkerlak, juffrouw Helderder, de Stampertjes, wat kon ik er heerlijk in verdwijnen en inderdaad heb ook ik het boek letterlijk stuk gelezen.

  Het beest met de achternaam is ook een juweel van Annie, wat heb ik te doen gehad met Pietepeut, het was best gevaarlijk maar vooral ontroerend.


  Rik Spreen
  Beantwoorden

 • 3 oktober, 2021 om 16:09
  Marja zegt:

  Ik heb de boekjes ook gelezen van Mark en Mieke, samen met mijn tweelingzus. We mochten dan wel eens een boekje kopen en dat heeft een dierbare herinnering ( mijn zus is overleden op 8 januari 2019) Mark en Mieke zoeken lapje, Mark en Mieke spelen toneel, Mark en Mieke gaan de stad in, Mark en Mieke houden hun stoep schoon, Mark en Mieke in het sneeuwbos, Mark en Mieke gaan naar de markt, Mark en Mieke maken Muziek, Mark en Mieke helpen moeder, Mark en Mieke naar Spanje en Mark en Mieke zijn ziek.

  Groetjes van Marja


Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: