20 april 2020

Help me! van Marianne Power

Dit is zo’n boek wat ik al heel lang wou lezen, maar steeds kwam het er niet van. Uiteindelijk heb ik het toch opgepakt. Ik verwachtte een grappig verhaal, maar dat pakte toch anders uit.

Journalist Marianne Power woont in Londen. Haar liefdesleven ligt stil, ze is onzeker en haar financiële zaken zijn een puinhoop. Haar huis ligt wel vol met zelfhulpboeken. Marianne Power bedenkt een project waarbij ze elke maand met een ander zelfhulpboek intensief aan de slag gaat. Want maken al die zelfhulpboeken hun beloftes wel waar? Het liep toch wat anders dan verwacht…

Een confrontatie met jezelf

Marianne begint vol goede moed. Ze kiest twaalf zelfhulpboeken uit, voor elke maand een boek. De onderwerpen variëren van gelukkig leven tot orde in je financiële chaos. Ze begint enthousiast met “Niet durven, toch doen!” van Susan Jeffers. Dit boek brengt haar regelmatig buiten haar comfortzone, want ze moet enge dingen doen. Zoals naakt poseren en deelnemen aan stand-upcomedy. Haar belevingen lezen heerlijk weg in dit hoofdstuk en mijn eerste indruk is dan ook dat dit een hilarisch feelgoodboek is.

In februari probeert ze overzicht te krijgen in haar financiële zaken, ze doet twee maanden rejection therapy en probeert zorgeloos te leven met “Fuck it. Loslaten, ontspannen en gelukkig zijn” van John C. Parkin. Maar elke maand een zelfhulpboek behandelen loopt al snel anders. Marianne Power had dit project namelijk aardig onderschat, ze krijgt te maken met confrontaties met zichzelf, ruzie met haar beste vriendin en ze ontdekt dat ze van deze boeken helemaal geen leuk en gelukkig mens wordt.

De sfeer in het boek slaat om

Je leest over Marianne’s depressie en de eenzaamheid die ze vaak voelt. Het project duurt langer dan een jaar en in plaats van geluk voelt ze vooral angst en gemis. Toch zet ze door. Zo werkt ze een maand lang met engelen en loopt ze op hete kolen. “De kracht van het nu” van Eckhart Tolle gaf Marianne de meeste inspiratie. Het concept en het beloofde effect uit het wereldberoemde boek “The Secret” viel haar weer behoorlijk tegen.

Marianne Power schrijft toegankelijk en met Britse humor. Je kan met dit boek lachen, maar er zitten ook passages in waarbij je flink moet doorzetten omdat het onderwerp je niet altijd zal liggen. Daarnaast diept de schrijfster haar gevoelens en overpeinzingen uitgebreid uit, waardoor langdradigheid op de loer ligt

Het boek van Marianne Power had zo’n succes dat zelfs de filmrechten al verkocht zijn. De schrijfster reist nu de wereld rond om haar boek te promoten en om te vertellen over haar project.