27 juni 2015
Het bedrog van Quisco van Daan Hermans
Toen ik het persbericht kreeg moest ik even knipperen, maar al gauw had ik het door: Daan Hermans is Danielle Hermans. Dat was even wennen, maar het klinkt ook lekker krachtig!
‘Het bedrog van Quisco’ gaat over Evander Clovis. Hij is een jonge journalist, maar het wil allemaal niet zo vlotten. Op de redactie wordt gesproken over de verdwijning van huisarts Martha Mulder. Zij woonde in het aparte dorpje Quisco. Toevallig heeft Evander familie wonen in Quisco en hij wordt op deze opdracht gezet. Maar de mensen in Quisco zijn alles behalve blij met de komst van een journalist…
Quisco ligt ver afgelegen van de bewoonde wereld. Er is nog een benzinepomp, maar dan is er niets meer. In de verte doemt het bord op van Quisco met het inwoneraantal erop geschreven. Het dorpje Quisco is zelfvoorzienend, houdt niet van bezoekers en ook kinderen zijn niet welkom. Ze hebben eigen regels en iedereen draagt wat bij aan de samenleving.
Evander Clovis logeert bij zijn oudtante Selma. Hij is er welkom, maar ze doet ontwijkend als hij vragen stelt. Hij probeert te verbergen dat hij meer wil weten over de verdwijning van Martha Mulder, maar iedereen lijkt hem al snel door te hebben. Ook lijkt Evander een zwak te hebben voor Josie, de dochter van Martha Mulder. Zij mag niet alleen door het dorp en heeft constant een escorte bij zich: Melissa.
‘Het bedrog van Quisco’ lijkt zich af te spelen in Amerika, in een slaperig dorpje midden in de woestijn. In het dorpje heeft iedereen een dubbele agenda. Evander Clovis lijkt soms de juiste veronderstelling te hebben, maar zit er net zo vaak weer naast. Niets is wat het lijkt in Quisco en de inwoners lijken heel open te zijn en tegelijkertijd weer heel gesloten.
Het leven wordt beeldend omschreven en ik zag helemaal voor me hoe dit dorpje in elkaar zat. Hoe de mannen aan de bar zitten bij ‘Eten & Drinken’ en hoe de bibliotheek op een paar planken provisorisch was ingericht. Een jaarmarkt met hamburgers, maar ook een kerkhof zonder namen op de zerken.
Het raadsel rond Martha Mulder blijft lang een mysterie, maar is -wat mij betreft- niet de rode draad in het verhaal. De grote lijn in het verhaal draait om Evander Clovis, hoe hij zichzelf tegenkomt en ook de inwoners lijkt te prikkelen met vragen. Hoe het leven in Quisco hem langzaam steeds meer intrigeert en tegelijkertijd afstoot. Wie zijn die mensen? Waarom zijn ze niet happig op nieuwelingen? En waarom gaat er vrijwel nooit iemand weg uit Quisco?
Het einde is open en schreeuwt dan ook om een vervolg. Zeer boeiende roman!
1 reactie
27 juni, 2015 om 23:55
Mieke SchepensHelemaal met je eens! Ik heb er ook van genoten 🙂
Wellicht ook interessant voor je:
Lees meer in de rubriek: Daan Hermans