13 maart 2014

Het belangrijkste boek uit je leven

belangrijkste boek uit je leven

In één van de boeken die ik laatst las werd deze vraag aan een personage gesteld. ‘Welk boek was het belangrijkste boek in je leven?’ En ik vond deze vraag zo intrigerend dat ik er een blogpost aan wou wijden.

Het boek waar je wat belangrijks uit leerde of wat voor een ommezwaai in je leven zorgde. Een belangrijk boek uit je leven. Het kan een boek zijn wat kleeft aan een herinnering en ervoor zorgde dat je ineens anders naar het leven ging kijken. Of het boek wat je las tijdens een heftige periode in je leven.

Voor mijn blog was ‘Een boek per dag’  van Nina Sankovitch het belangrijkste boek geweest wat ik ooit las. Nina las 365 dagen lang: ‘Een boek per dag’. Het gaf mij inspiratie om mijn blog toentertijd op de kaart te zetten door het dunnetjes na te doen. Zo’n dag of 20 las ik één boek per dag. Het was toch vakantie, het was een hittegolf en ik had een stapel met leuke boeken. En het was ook mogelijk!

Maar Nina leerde mij nog veel meer! Dat lezen gewoon altijd kan, als je maar creatief bent en het ook echt wilt. Dat je het lezen van een boek kan zien als een confrontatie met jezelf en elke dag lezen ook nog eens structuur kan geven aan je leven. Misschien heb ik juist door dit boek zelfs “opnieuw leren lezen”. Voor mij als lezer en als blogger was dit zeker het belangrijkste boek wat ik absoluut niet had willen missen.

Maar ik ben nog lang niet uitgedacht en dat is nou juist het mooiste aan deze vraagstelling. Het is iets waar je als lezer lang en uitgebreid over na kunt denken. Vandaar dat ik deze vraag nu met jullie deel: wat is het belangrijkste boek dat je ooit hebt gelezen?

15 reacties

 • 13 maart, 2014 om 08:37
  elmganneke

  Mooi! Bij mij was het Een schitterend gebrek van Arthur Japin. Dat boek heeft me een heel andere kijk gegeven op de liefde.



 • 13 maart, 2014 om 09:58
  Alynia

  Voor mij is dat ‘Jane Eyre’ geweest. Omdat het een gigantische invloed heeft gehad op het soort boeken dat ik las, en me eigenlijk weer aan het lezen heeft gekregen.



 • 13 maart, 2014 om 10:53
  Annelieke

  Wat een lastige vraag. Hier kan ik denk ik echt geen antwoord op geven. Bij mij blijft het denk ik mijn allereerste leesboek dat ik zelf gelezen heb, Opgepast, ik lust een hele boekenkast, omdat ik hierdoor mijn liefde voor boeken heb ontdekt.



 • 13 maart, 2014 om 11:00
  Sandra

  Mooi artikel Luna.
  Voor mij: het boek “Legendarisch bijbel verhalen”.Ik kan niet goed uitleggen waarom dit voor mij het belangrijkste boek uit mijn leven is, ik ben niet zeer gelovig ofzo, bezoek zelden een kerk (alleen op vakantie 😉 ), maar dit boek is het eerste boek wat in mij opkwam.



 • 13 maart, 2014 om 11:06
  Sandra

  Sjips wilde nog wat toevoegen haha: Ik bleef vorige week steken in “Een boek per dag”, kwam gewoon niet verder en heb het weggelegd. Jij bent nu al de derde die zeer enthousiast is over dit boek en ik heb het idee dat ik niet verder kwam in boek omdat ik het op mijn Ereader las en wellicht niet in de stemming was (ik zit in een thriller fase haha), sommige boeken moet ik gewoon echt in mijn handen hebben en kunnen terugbladeren, dus vandaag ga ik nog een poging wagen en haal hem bij de bieb.



 • 13 maart, 2014 om 11:25
  Miranda

  Hmm, best lastig nog, kan zo snel fictie boek bedenken. Denk dat ik dan toch zou kiezen voor Quiet (stil) van Susan Cain. Over de kracht van introverte mensen. Ik herkende daar veel in.



 • 13 maart, 2014 om 12:08
  Inge

  Dat is een mooie vraag die lastig te beantwoorden is. Er zijn veel boeken en auteurs die indruk op mij hebben gemaakt, maar of ze mijn leven hebben veranderd?

  Om toch antwoord te geven op de vraag: ‘Indische duinen’ van Adriaan van Dis zorgde ervoor dat ik zijn werk nader ging bestuderen en vervolgens zowel mijn bachelor thesis als master thesis over Van Dis’ leven en werk schreef. Mede door dit boek heb ik mijn studie afgerond en da’s toch best bijzonder, niet?



 • 13 maart, 2014 om 15:31
  marliekedehaan

  Voor mij is dat denk ik de Harry Potter serie. Op het moment dat die boeken uitkwamen was ik ongeveer net zo oud als Harry en ik kon me echt zo goed vinden in de verhalen. Ik heb alle boeken meerdere malen gelezen en toen deel 6 en 7 nog niet uit waren, was het zelfs zo erg dat toen ik deel 5 had uitgelezen, ik het zo erg vond dat ik niet verder kon dat ik gewoon het boek weer heb omgedraaid en weer opnieuw ben begonnen :P.
  Verder kom ik als ik denk aan boeken tijdens mijn jeugd steeds terug op De 13 1/2 levens van Kap’tein Blauwbeer. Ik heb echt geen idee meer waar het over ging, maar ik vond het toentertijd echt een geweldig verhaal. Het had iets van 1300 pagina’s, maar ik heb het geloof ik 2 of 3 keer gelezen.
  Tijdens mijn studie ben ik uitgekomen op The Monk van Matthew Lewis. Geen boek dat mijn leven heeft veranderd ofzo, maar ik vind het zo ontzettend goed in elkaar zitten! En het is ook makkelijk leesbaar voor een boek van eind achttiende eeuw. Ik heb het geluk gehad dat ik daar mijn scriptie over heb kunnen schrijven.
  En hieruit blijkt eigenlijk al wel dat ik deze vraag niet kan beantwoorden met maar 1 boek, maar dat er vele boeken zijn geweest die ik zo ontzettend leuk/goed/mooi vond dat ze me zijn bijgebleven.



 • 13 maart, 2014 om 16:20
  Zwartraafje

  Ik heb altijd veel én graag gelezen. Het is dan ook moeilijk om daar één boek uit te kiezen dat veel invloed op me heeft gehad. Het eerste waar ik aan moet denken is ‘Harry Potter and the sorcerer’s stone’. Dat boek heeft er immers voor gezorgd dat ik Engelse boeken ben beginnen lezen, het was tevens het boek dat me in de fantasywereld heeft geïntroduceerd. Ik kan sowieso helemaal opgaan in een boek en zo aan de werkelijkheid ontsnappen, maar dankzij J.K.Rowling kon ik tijdens het lezen in een heel andere wereld verblijven.



 • 13 maart, 2014 om 18:55
  Leesdame

  Wat veel reacties allemaal 🙂
  Dank jullie wel!



 • 13 maart, 2014 om 19:30
  Annelies

  Voor mij was dat Hyperventilatie ontmaskerd van kinesitherapeute Chris Lenaerts. Ik heb een paar geleden heel veel last gehad van chronische hyperventilatie. Ik heb best diep gezeten toen en dat boek heeft mij er voor een groot deel bovenop geholpen.



 • 13 maart, 2014 om 20:15
  Nico

  Jahaa, dat is een interessante inderdaad. Voor mij is dat “De Aleph” van Jorge Luis Borges: een boek (verhalenbundel) dat ik eerst totaal niet begreep maar mij meteen wel fascineerde, en dat bij de tweede keer lezen enorm bij mij binnenkwam door de combinatie van speelsheid, twijfel aan alle waarheden en zekerheden, en door die twijfel gevoede verwondering. Door Borges ging ik begrijpen dat twijfel en scepsis, hoe lastig soms ook omdat het je van veel rustgevende vastigheid berooft, tegelijk de wereld ook poëtischer en rijker maakt. Want elk verschijnsel binnen en buiten het hoofd is een onbekend X, iets wat we niet kennen en veel verschillende verhulde facetten heeft: een raadsel dus dat eindeloze aandacht en verwondering verdient. Voordat ik Borges las vond ik twijfel en scepsis vooral een bron van angst en vrees, maar dankzij Borges weet ik nu dat het ook een bron kan zijn van pure pret.



 • 14 maart, 2014 om 20:36
  laurapicture

  Lastig en ik weet het antwoord eigenlijk niet. Ik denk dat die nog moet komen;)



 • 14 maart, 2014 om 21:33
  Leesdame

  Neem je tijd, deze blogpost gaat niet weg 😉



 • 16 maart, 2014 om 15:27
  Ingrid

  Voordat ik ziek werd was het belangrijkste boek in mijn leven “De wereld van Sofie”. eigenlijk vooral omdat ik dat toen tijdens mijn opleiding las tot docent Humanistische vorming. Net voordat ik naar het ziekenhuis moest 2 jaar geleden heb ik ‘De Zielenreis” Gelezen van Michael Newton, over het bestaan tussen 2 levens in. Dat heeft hier thuis heel wat discussie opgeleverd, totdat onze twee zonen het ook hadden gelezen. toen waren ze het met me eens! Lees de reacties maar eens!
  http://www.bol.com/nl/p/de-zielenreis/1001004008242798/



Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: