12 september 2019

Het Carpa complot van Heleen van den Hoven

Soms krijg ik een recensie-boek op de bonnefooi toegestuurd. ‘Het Carpa complot’ was zo’n boek. Het duurde eventjes, maar toen had ik eindelijk de tijd om deze softe techno-thriller te lezen.

CARPA 3521 lijkt in het begin een onschuldig spelletje op internet om sollicitanten te werven voor een organisatie. De 19-jarige Geus raakt in de ban van de puzzels en raakt hierdoor ook steeds meer in de netten van CARPA verstrikt. Uiteindelijk raakt hij diep in de problemen en is het aan zus Anja en de aparte Quint Ruys om Geus terug te vinden. Maar CARPA laat zich niet makkelijk vinden en hun macht reikt ver…

Water

CARPA is een geheime organisatie die via puzzels de beste hackers probeert te strikken voor hun plan. CARPA wil namelijk de sluizen hacken en overnemen tijdens een enorme storm, hierdoor zal het water in de rivieren stijgen en zal Nederland steeds verder onder water komen te staan. CARPA lijkt onschendbaar, ze hebben overal ogen en oren en hun macht reikt ver.

Anja maakt zich ernstig zorgen om Geus. Quint Ruys, die ze leert kennen op een bordspel-avond, wil haar helpen om Geus te vinden. Quint is erg ervaren met IT en hacken en is in staat om codes te ontcijferen. Daarnaast zijn er nog twee verhaallijnen. Zo komt de vader van Anja en Geus aan het woord, hij is een oud-sluiswachter. En Paul de Waal, een zeer bekende en machtige man uit de mediawereld. Hij filmt alles en denkt in beeld en kijkcijfers.

Origineel en uitgebreid

Het boek is origineel opgezet, de hoofdstukken beginnen met het symbool van een vis, steeds in andere tekens. Elk personage heeft zijn of haar eigen vissen-symbool. Ook heeft de naam van elk personage wel iets te maken met water. Heleen van den Hoven heeft zich ook goed ingelezen. Er is veel aandacht voor het water, de sluizen en de storm, maar ook het hacken komt ruim aan bod.

In het begin lijkt het boek te bestaan uit luchtige hoofdstukjes, maar als je goed leest voel je al wat dreiging tussen de regels. Je weet dat er iets staat te gebeuren, daardoor krijgt die luchtigheid iets zwaars. Gek genoeg las de tweede helft weer heel anders en echt spannend wordt het daar niet. Het is interessant en boeiend, maar ik had niet de neiging om het boek meteen uit te lezen.

De tweede helft

Er zitten in de tweede helft wat hobbeltjes in het verhaal. Met name de verhaallijn rond Paul de Waal. Ik vond dit vrij storend, want elke keer als ik helemaal in het verhaal zat en benieuwd was hoe het zou aflopen met Anja, Quint of Geus kreeg ik weer een hoofdstuk van Paul de Waal en dat voelde een beetje alsof ik naar een boeiende film keek, die om het half uur stopt voor tien minuten reclame. Ik denk dat ik het ‘Het Carpa complot’ krachtiger had gevonden met drie hoofdpersonen en drie perspectieven. Dat had wat meer vaart aan het verhaal gegeven.

In de tweede helft komen echter ook wat verrassende wendingen voorbij. Daarmee leer je ook weer dat op internet werkelijk niks geheim blijft en dat ervaren hackers gewoonweg alles van je kunnen vinden. Ik blijf dat altijd een fascinerend onderwerp vinden om over te lezen en het is ook iets om af en toe bij stil te staan. Hoeveel delen we eigenlijk wel niet?

Ik vond ‘Het Carpa complot’ een interessant en boeiend verhaal, met soms wat zwakke momenten (Paul de Waal), maar ook met interessante en fascinerende details over de wereld van het internet en het water. Goed debuut, maar de spanningsboog kan veel hoger!