1 juni 2021

Het duistere net van Carmen Mola

Dit duistere en gruwelijke boek kwam per toeval op mijn pad via Hebban. Ik las een topic waar iemand op zoek was naar een specifiek boek en toen vroeg iemand of ze dit boek bedoelde. Dat was niet zo, maar ik had het al opgezocht via Kobo Plus omdat de omschrijving mij nogal aansprak.

Hoofdpersoon is de botte inspecteur Elena Blanco, ze probeert een netwerk op te rollen wat actief is op het darkweb. Dit netwerk houdt zich bezig met snuff movies, kooigevechten en lugubere weddenschappen.

Gedetailleerde gruwelijkheden

Mensen die interesse hebben betalen deze organisatie met bitcoins. En dat zijn voornamelijk mensen met een vermogen en een belangrijke status, want ze moeten heel wat neertellen voor een live uitzending, of om ter plekke als publiek bij een kooigevecht aanwezig te mogen zijn. Ondertussen worstelt Elena nog met een ander trauma, namelijk de ontvoering van haar zoon en de aandeel van deze organisatie hierin. Haar collega’s weten dat echter nog niet.

‘Het duistere net’ is een duister verhaal vol gruwelijkheden. Het begint al met een jonge vrouw die live gefolterd gaat worden. In korte hoofstukjes wordt steeds het perspectief gewisseld, hierdoor zijn er veel cliffhangers en krijg je ook een duidelijk beeld van wat er op dat moment op andere plekken aan de hand is.

Spaanse thriller

Het verhaal speelt zich af in Spanje en wie daar bekend is zal veel bekende gebouwen en plekken herkennen. Voor iemand die daar niet bekend is zal het even duizelen, want al die straten en wijken lijken wel een doolhof. Het gerucht gaat dat achter Carmen Mola drie auteurs schuilgaan. Dat zou kunnen kloppen, omdat ik soms een verandering van stijl bespeurde tijdens het lezen. Ik had wel eens het idee dat iemand de pen overnam en dan een korte samenvatting van een paar regels gaf en vervolgens doorging met het verhaal. Ook stelt de auteur zich soms op als alleswetende verteller, om daarna weer net zo blanco in het verhaal te staan als de lezer.

De lezer wordt niet gespaard in dit boek. Sommige passages zijn gruwelijk, zoals gedetailleerde stukken waarbij kinderen met elkaar moeten vechten op leven en dood. En dan zijn er nog cursieve teksten over de jongen die bij de organisatie zit en al zijn menselijkheid verloren is. Van deze stukjes kreeg ik kippenvel.

Jammer van het einde

In dik twee dagen las ik dit boek uit. Ik was ietwat teleurgesteld door het afgeraffelde einde. Het was alsof ik pagina’s miste, zo rap ging het en ik vond de ontmaskering van de hoogste pief van de organisatie een anti climax. Daar had toch wel een grotere verrassing achter mogen zitten.

‘Het duistere net’ is overigens het tweede deel van een serie. ‘De zigeunerbruid’ was het eerste deel. Ondanks dat had ik niet het gevoel dat ik wat miste, er werd op een duidelijke manier teruggeblikt op eerdere gebeurtenissen waardoor ik al snel doorhad waarom Elena Blanco zo handelde. Het derde deel is ook al geschreven, maar nog niet vertaald. ‘Het duistere net’ is een aanrader als je van gruwelijke thrillers houdt die net niet over het randje gaan, maar er wel op balanceren.

Geef hier je reactie

Wellicht ook interessant voor je: